Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Semínka

Výběr: Monty_Python, hermit
16. 04. 2002
17
0
2363
Autor
horák

Úplně čerstvý díl.

 

Semínka

 

Začíná to u nás vypadat jako v Národním muzeu. Neuplyne pololetí, aby mi Kůlová nezadala tvorbu nějaké biologické sbírky. Po herbáři, sbírkách otisků listů ze stromů, fotografií hub, ulit měkkýšů a peří ptáků nastal čas semen. „Nějak se v těch semenech neorientujete, Horáku. Když mluvíme o rozmnožování semenných rostlin a použiji výraz semeno, nemám tím na mysli ejakulát. Navrhuji vám tvorbu malé sbírky, která vás svou názorností odnaučí plést si některé biologické pojmy."

Kůlová si mé jméno poznamenala do notesu, o jehož ztrátě snily generace studentů. „Doufám, že vám je jasné, jaký druh semen má vaše sbírka obsahovat!"

No, úplně jasné mi to nebylo, ale neodvažoval jsem se zeptat a riskovat tím, že budu muset vytvořit dvě srovnávací kolekce. Snad Kůlová ve své pomatenosti nešla tak daleko, aby mě nutila obíhat chovatele drobného zvířectva se žádostí o intimní chvilku s jejich miláčkem.

 

„Hele tati, nemáme doma nějaká semínka?" začal jsem se pídit po biologickém materiálu.

„Co bysme asi dělali doma s nějakýma semínkama?"

„Mám dělat do školy sbírku. Je to sice dobrovolný, ale potřebuju si v biologii trochu šplhnout."

Táta projevil až nevšední snahu mi pomoci, ale kromě rozmnožovacích částic petržele doma nic nenalezl. Pomoc přišla od mámy. Když už se nemohla dívat, jak se přehrabujeme ve skříni na chodbě, podala mi desky, do kterých si prvňáci vyrovnávají písmenka a první slabiky.

Nechápavě jsem je otevřel. V průhledných kapsičkách se tísnilo několik desítek druhů semínek, kapsy byly zašity pomocí sešívačky a pod každou bylo číslo.

„Ale jak poznám od čeho ta semínka jsou?" opadlo mé prvotní nadšení, když jsem nikde neviděl jediný název.

„Asi se někde vytratil seznam. Tvá sestra zdědila pořádkumilovnost z Horákovic strany."

 

Ležel jsem na posteli a dumal, co s tím. Poznal jsem pouze mák a kmín. Když už jsem si myslel, že spím, napadlo mě, že od každého čísla pár semínek vyseji a prostě si počkám, až rostlinky vyrostou, pak je snad poznám. Kůlové se můžu vždy vymluvit, že mě sběr semen zaujal a já si netroufám předložit jí nějakou polovičatě odvedenou práci. Konec konců výsledek skutečně bude stát za to.

Nenalézaje v domácnosti kelímky a vhodný substrát, vhodil jsem vždy po jednom semínku do každého květináče, který jsem doma našel. Jedno semínko k ibišku, jedno ke kale, jedno k tchýninu jazyku, jedno k monsteře. Stále to bylo málo. Odpoledne jsme šli k babičce. I jí jsem osel všechny květináče. To už jsem si musel vytvořit seznam, abych neztratil přehled.

V dalších dnech jsem postupně sémě odložil ve všech květnících v naší třídě, na chodbě, dobrovolně jsem běžel do sborovny pro třídnici. K setbě několika semen jsem využil i pozvání do ředitelny k pohovoru o úrovni mého sešitu z němčiny. Sel jsem a sel, až jsem vypotřeboval všechny vzorky. Ve městě snad nebylo instituce, jejíž služeb bych nevyužil. Trochu zklamáním bylo, že většina úřadů má zkrášlený interiér umělými květinami.

 

Všichni mě podezírali, že nebudu mít dostatek trpělivosti, ale můj botanický deník, který jsem si za tímto účelem založil, se plnil poznatky. Již jsem věděl, že z většiny semínek v našem bytě bude nějaká zelenina, u monstery jsem dokonce s konečnou platností zatrhl rajče. V naší školní třídě to pro změnu vypadalo jako o Velikonocích - mezi zelená stébla obilí stačilo jen umístit kraslici.

„Hele, brácho, a kam si zasel to konopí?" zeptala se mě jednou večer ségra.

„Jaký konopí?"

„No, bylo tam i konopí, no."

Polilo mě horko. Charakteristické listy konopí, jejichž kovovými napodobeninami se krášlí řada mých spolužáků, jsem nikde neobjevil. Hned druhý den jsem obešel všechny své výpěstky ve škole, podařilo se mi vklouznout i do sborovny. Odpoledne jsem obíhal úřady a mezi fialkami pátral po rostlině, která by je evidentně převyšovala. Na úřadu práce ke kvetoucí řeřiše někdo umístil umělohmotný žebříček, aby se měla po čem pnout. Těšilo mě, že většina rostlinek nebyla záměrně vytrhána a já mohl svůj projekt dotáhnout do zdárného konce.

Zbývala jediná místnost, do níž se mi doposud nepodařilo proniknout - ředitelna.

 

Nesměl jsem dlouho otálet. Až moc jsem se ve svém okolí chlubil tím, co dělám. Minimálně půlce třídy by došlo, kdo se pokusil zdiskreditovat ředitele zasetím rostliny postavené mimo zákon.

O velké přestávce jsem se s přáním zorganizovat úklid kolem školy v rámci Dne Země objevil v chodbě u ředitelny. Těsně přede mnou však vstoupila do ředitelny Kůlová. „Počkejte, Horáku, minutku ..."

Tak za minutku už budu vědět, na čem jsem, říkal jsem si. Dveře se otevřely a za Kůlovou se ozvalo: „A nevíš, Aleno, co mi to tady roste v tom květináči?"

„Ukaž, Karle." (Tak abych zmizel, vyšetřování určitě začne vzápětí. To jsem zvědav, kdo mě práskne.)

„Je to nějaké velké, co?" pomáhal s určením za zpola zavřenými dveřmi ředitel.

„No bodejť by ne. Vždyť je to bolševník velkolepý. Největší miříkovitá rostlina, zavlečená k nám z východní Evropy," pustila se do přednášky Kůlová.

(Tak to jsem si oddychl.)

 

„Ani jsi mi nepochválil mého apríla," škorpila se ségra před spaním.

 


zip
03. 06. 2002
Dát tip
tohle mi přišlo dost šílené. konec gut :)

Čajke
03. 05. 2002
Dát tip
"rostlina postavená mimo zákon" -krásný:) určitě nebude bez zajímavosti, že o něco podobného se pokoušel štalingrad a pár jeho spolužáků..nevím, jestli se to nakonec uskutečnilo, ale od dubna se vždycky pozorněji rozhlížím kolem gymplu:) i když školník seká trávník víc než poctivě, nějaká ta mez by se mohla najít..... **

Toxman
03. 05. 2002
Dát tip
To víš, že se najde... myslíš si, že by si školník schválně posekal svou úrodu :-)))

hermit
01. 05. 2002
Dát tip
Fajn, umíš! t v

Vojtek
30. 04. 2002
Dát tip
***!

pilgrim
25. 04. 2002
Dát tip
:)

Deltex
24. 04. 2002
Dát tip
nic moc... řekl bych - přehnané

Kami
22. 04. 2002
Dát tip
(*) Šikovný horák.

des_te_meer
22. 04. 2002
Dát tip
* :)))

zoo
20. 04. 2002
Dát tip
Je. :-)*

Košilela
18. 04. 2002
Dát tip
to je dobrýýýýííííí :-)))

Já jsem velký DIDAKT, horáku. DIDAKT INEPTUS. :o)

Toxman
17. 04. 2002
Dát tip
Horáku, Horáku, kdoví komus to šoupnul do květináče. Ani bych se moc nedivil, kdyby Tvůj botanický deník celkem věrně kopíroval úroveň sešitu z němčiny. :-)))

Štalingrad
17. 04. 2002
Dát tip
tak to by mě zajímalo ,co by říkal náš ředitel, kdyby se mu tam náhodou vyskytlo konopí...........:-) a co kdyby?????

Danny
16. 04. 2002
Dát tip
hézký *

horák
16. 04. 2002
Dát tip
Hele, Monthy, jak jsi to udělala, že když jsem odstranil chybu, zmizela i ta tvá prupovídka. To je ohromně didaktické. Nejprve jsem se červenal, pak na tom musel takovou dobu pracovat. Ale učím chemii - teď musíme psát místo ethin, propin, butin - ethyn, propyn, butyn, takže na nějaká ta i/y moc nehledíme. Měli by to v té češtině také zohlednit.

Dabi
16. 04. 2002
Dát tip
:oD ! Děkuji, takhle ráno Tě ráda čtu. Hned mám lepší náladu.:)) Můj upřímný t*

gd
16. 04. 2002
Dát tip
dobrý horáku! hezká povídka! ale tip ti nedám dřív, než mi prozradíš, jakou chybičku jsi odhalil v mý povídce "Intuice". jenom jsi to naťukl a nechal nedopovězený! to mi nedělej, jsem děsně zvědavej člověk... takže máš u mě tipa a čekám...

Helča
16. 04. 2002
Dát tip
pobavilo :-) * ale s bolševníkem si taky raději nezahrávat .)

horák
16. 04. 2002
Dát tip
gd: Nešlo o žádnou chybičku, kterou by bylo snadné definovat. Spíše šlo o nějaké pocity třeba s používání přímé řeči, ani jsem si nebyl jist, jestli je správně uvozená. Sám vždy bojuji s tím, aby jí tam nebylo moc, protože pak se čtenář ztrácí v tom, kdo co řekl atp. Když jsem nalezl své "romány" ze základky, byly skoro celé psané v přímé řeči. Vůbec je nebylo snadné reprodukovat. Ale to není tvůj případ, tvá povídka bybez přímé řeči nemohla existovat. Chtěl bych jednou napsat povídku, kde by vše řekl autor za hlavní postavy - to je fór.

Sama
16. 04. 2002
Dát tip
Líbí - moc, víš proč a co hlavně. Jak se dá se sít! ********

horák
16. 04. 2002
Dát tip
Tobě se líbí, že takto otevřeně přiznávám, že jsem osel, viď?

Sama
16. 04. 2002
Dát tip
Jo, to by se mi asi líbilo - jednou, protože to přece neděláš! Jen jestli by mě to nakonec nesklátilo! Ale líbí se mi, že znáš semínka...

gd
16. 04. 2002
Dát tip
TAK TADY MÁŠ TOHO TIPA. A DÍK ZA RADU!

uranium
16. 04. 2002
Dát tip
Bylo to dob¨rý ale ten konec s tím co řekla ségra bych vynechal, nechal bych na čtenáři a't si myslí sám jestli to spletla učitelka, nebo sestra,a le ten apríl s em ěmoc nelíbí.

Katerina
16. 04. 2002
Dát tip
tohle se nada cist pri hodine...!!!

horák
16. 04. 2002
Dát tip
Uranium - vsadil bych se, že tohle napíšeš. Nebudu zastírat, že nejsem s koncem spokojený, ale zatím mě nic jiného nenapadlo. Je to pořád o tom, že některé věci prostě nemají pointu, ale já nepíšu Twin Peaks, abych mohl většinu nechat na čtenáři, já píši Horáka a ten většinou nějaký konec má. Třeba časem, než to nabídnu nějakému velkému nakladateství, nějaký lepší vymyslím.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru