Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Superpotravina

19. 06. 2018
4
8
1288
Autor
bixley

Dnes máme všecko super: superhrdiny,  supermodelky, superpočítače, tak co bychom neměli superpotraviny?
Na  Wikipedii se dočteme, že Superpotravina je marketingové označení pro potravinu, která má vysoký obsah látek,  které by měly prospívat zdraví. Superpotraviny jsou proto hodně drahé. Jak se dovídáme dál, většina superpotravin roste v drsných podmínkách pouští, deštných  pralesů či ve vysokých nadmořských výškách. Inu, za tak vzdálené pěstování a dovoz se zkrátka musí platit.
Na internetu rovněž najdeme seznam deseti superpotravin. A nestačíme se divit. Jednou takovou superpotravinou je hlávkový salát. Jak jsme byli jako děti zpozdilí, když nám babička k smaženým řízkům a bramborové kaši dala hlávkový salát a my si toho dostatečně nevážili! Vždyť to pro naše tělo mělo cenu zlata. Postupujeme v seznamu dál. Borůvky. Vida, v dětství jsme chodili po lese, cpali se modrými bobulkami a chtěli jsme po mamince borůvkové knedlíky. Netušili jsme, jaký poklad si dáváme do úst.Česnek. Dávali jsme ho do bramboráků a do špenátu, k masu. Netušili jsme, jak je zdravý. Honem sníst aspoň jeden stroužek denně. Mandle. Většinou jsme jimi zdobili vánočku nebo cukroví. Jaký nerozum. Sníst občas hrst mandlí jen tak našemu zdraví neuškodí, naopak prospěje. 
Některé dnešní superpotraviny ovšem za našeho dětství tak snadno dostupné nebyly. Například avokádo, brokolice, granátové jablko, sladké brambory neboli batáty, zelený čaj. A goji - sytě  červené plody kustovnice čínské z horských oblastí Asie. Oč jsme byli ochuzeni! Tolik vitamínů a minerálů, které působí proti rakovině, stárnutí, podporují trávení, posilují imunitu a já nevím co ještě. 
V minulých stoletích se lidé živili tím, co jim vyrostlo v jejich zeměpisných šířkách. Naši předkové jedli hodně zelí a další zeleniny, která byla u nás běžná. Z ovoce měli jablka, hrušky, možná si dali i ty borůvky. Vitamíny a minerály nezkoumali. Ani na to neměli čas, protože hodně fyzicky pracovali. O tom, co jedí v Číně a Indii, neměli tušení. Zkusme se tedy raději vrátit ke kořenům: jíst střídmě a do práce místo autem jít pěšky.


8 názorů

bixley
22. 03. 2021
Dát tip

jamardi, přesně tak. Teď jsem třeba v televizi vidla reportáž, jak se kus rezervace pro slony zabrala pro pěstování avokáda, protože je v Evropě velká poptávka po avokádu. Samozřejmě je to důkladně oploceno, aby to sloni nesežrali. Ochránci zvířat se bojí, že populace slonů v té oblasti klesne...


Jamardi
22. 03. 2021
Dát tip

Četla jsem, že místní potraviny jsou nejlepší, protože organismus je na ně zvyklý. Kvůli obchodu se strašně blbne.


bixley
21. 06. 2018
Dát tip

Čupr potravina, to je ono! Safra, safra, Kočkodane, jdi do sebe... :-)))


Kočkodan
20. 06. 2018
Dát tip
No, asi před dvěma týdny jsem měl první položku ze seznamu a zhruba před měsícem trochu čísla dvě. Většinou tedy vskutku bez čupr potravin.

bixley
19. 06. 2018
Dát tip

No hlavně těm dnešním dětem, který rodiče od rána do večera někam vozej...


agáta5
19. 06. 2018
Dát tip

sakrblééé, pěšky patnáct kilometrů? to bych asi zpátky nedala :)))

ano, máš pravdu pravdoucí a dětem by se měla říkat každý den, aby si to zapamatovaly


bixley
19. 06. 2018
Dát tip

No vidíš, Kočkodane, a bez superpotravin, že?


Kočkodan
19. 06. 2018
Dát tip
Já, starý koren, do a z práce chodím. Celkový cas strávený kmitáním nozicek ciní asi 50 minut.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru