Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Thomas Szasz o diagnostikování duševních nemocí

29. 06. 2018
0
0
542

Thomas Szasz o diagnostikování duševních nemocí

Část z dokumentu „The Last Interview of Thomas Szasz“ z roku 2011.1


THOMAS SZASZ: Jak se diagnostikuje rakovina prostaty? Jak se diagnostikuje anemie? Jak se diagnostikuje selhání ledvin? Jak se diagnostikuje mozková mrtvice? Objektivními testy založenými na chemii a fyzice, na základních vědách. Je to tak?

PHILIP SINGER: Je to tak.

SZASZ: Jak se diagnostikuje schizofrenie a deprese?

SINGER: Pozorováním chování.

SZASZ: Chování!

SINGER: Ano.

SZASZ: Stížnosti!

SINGER: Ano.

SZASZ: Slova! Slova, která jedna osoba říká jiné.

SINGER: Ano.

SZASZ: Takže, jakmile schizofrenie a deprese – a posttraumatická neuróza a všechny ostatní choroby tohoto druhu – a homosexualita, protože to taky byla duševní nemoc, a masturbace a uprchlí otroci 2 – samozřejmě už je nemáme – jakmile se všechny tyto duševní choroby budou diagnostikovat objektivními, chemickými a fyzikálními testy předtím, než…

SINGER: Před pitvou?

SZASZ: Předtím, než osoba vyřkne první slovo.

Když se dnes běžný člověk objedná k internistovi, k praktickému lékaři, tak rutinně, předtím než se setká s lékařem, to zařízení, zdravotnické zařízení, ve kterém ten lékař pracuje, ho pošle na laboratorní vyšetření a on podstoupí spoustu všemožných chemických a hematologických testů, dva nebo tři týdny – možná rentgen hrudníku – dva nebo tři týdny předtím, než se setká s lékařem. A potom může mít EKG a možná ještě další testy.
Teď, po čem lékař pátrá? Nepovídá si s člověkem.

SINGER: Ano.

SZASZ: Nediagnostikuje na základě toho, že se necítím dobře, že jsem unavený, že je mi zima, že je mi horko.  Všechna tato vodítka pomáhají. Na tom není jeho diagnóza postavena. Diagnóza je postavena na objektivních testech. V psychiatrii tomu tak není.

 


1) https://www.youtube.com/watch?v=mhfex7hzc4Q

2) Narážka na drapetománii, duševní nemoc objevenou v roce 1851 americkým psychiatrem Samuelem Cartwrightem. Nemoc postihovala černochy a způsobovala, že se snažili uprchnout z otroctví.
https://cs.wikipedia.org/wiki/Drapetomanie


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru