Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Helena a její osud - 12.

01. 07. 2018
2
2
887

Helena a její osud - 12.-Rozhodnutí

S hlavou plnou rozporuplných myšlenek, se Helena vrátila domů. Bylo jí jasné, že Oldův tatínek se dověděl o zločinu manželky a ze strachu z ostudy i nemožnosti s ní nadále žít, vyřešil v rozčilení situaci sebevraždou. Neměl to dělat, neuvědomil si, jak tím poznamená další osud jediného syna. Navíc netušil, co to způsobí manželce, která svojí nemocí zhorší situaci v rodině.
 
 
Helena se rozhodla, že si o všem, co se dověděla promluví s Oldou. Považovala ho za slabocha v chování vůči matce, ale zároveň jí ho bylo líto. Vždyť nikdo nic neřekl tomu, kterého se vše týkalo nejvíce. Ani ta děvčata, kterým muselo být jasné, že Olda by byl na jejich straně. Vlastně nemohl dělat více než udělal. Jeho vzpoura matce se minula účinkem a stejně ji vlastně opakoval.
Bylo to jiné jen v tom, že tentokrát byla nemocná a navíc, pokud by nebrala prášky, mohla by Heleně opravdu ublížit.
 
Rozeberou situaci a poradí se s lékařem, zda by nebylo možné umístit matku do nějakého zařízení. Nemohla by se bránit, s ohledem na své provinění. A to ještě tehdy nebyla zjevně nemocná, takže její chování nic, kromě sobectví, neomlouvalo.
Olda byl zdrcený její zprávou o podrobnostech událostí, které mu dříve nikdo nesdělil. Souhlasil zcela s Helenou, že matka musí z domu pryč. Dokonce zauvažoval, že by domek prodali a odstěhovali se jinam. Helena mu toto vymluvila s tím, že domek zcela zrenovují, znovu pomalu zařídí. Do přístěnku probourají dveře a rozšíří tím byt.
 
Další události však jejich problém vyřešily samy. K matce šla jako obvykle ta sousedka a našla ji celkem bezvládnou na zemi. Zařídila okamžitý převoz do nemocnice a tam zjistili, že zřejmě snědla větší množství prášků, které měla k užívání. Nebyla mrtvá, ale mozek již měla natolik poškozený, že nevnímala, kdo na ni mluví a musela být dána do léčebny dlouhodobě nemocných.
Nebyla tak svědkem dalšího vývoje Helenina a Oldova manželství.
 
 
Helena měla najednou zakázek tolik, že si musela vzít mladou dívku z vesnice, která měla ekonomickou školu , na výpomoc. Olda se musel postarat o plánované změny v domku a to pomohlo k tomu, že přestal přemýšlet o starých záležitostech, byl klidný a šťastný.
Dceru, kterou po dvou letech Helena porodila, pojmenovali Naďa - naděje do dalších let.

 


2 názory

Gora
13. 07. 2018
Dát tip

Trochu mi to připomíná slabý odvar amerického starého filmu Psycho...asi sis dala práci s tolika díly na pokračování, a za ni dávám tip, v těchto ano nemáš tolik gramatických chyb jako v předchozím seriálku. Ale má to charakter červené knihovny, aspoň pro mne...nepravděpodobné je už to, že by v dnešní době nějaká žena tak bezelstně důvěřivě odešla po sňatku s prakticky cizím mužem do neznáma, kde předtím nebyla, že by měsíc trvalo, než on představí matku a tak dále...celázápletka je pro mne šita horkou jehlou...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru