Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zhoubný názor

Výběr: Gora, Lakrov
14. 07. 2018
14
20
1809
Autor
miromurka

Když se Samuel Řanda jednou ráno probudil z nepokojných snů, shledal, že mu mezi lopatkami vyrostl jakýsi nestvůrný názor. Tvrdý byl jak pancíř. "Co se to se mnou stalo?" pomyslel si. Nebyl to sen.
"Matko, pomoz!" křičel Samuel, zatímco se marně snažil natočit tak, aby lépe viděl na svá záda. Slezl z postele a s vrškem pruhovaného pyžama vyhrnutým nad hlavu se neobratně svíjel před zrcadlem.

"Pojď k oknu, Samueli. K oknu!" zavelela matka. Natočila si svého rozechvělého syna ke světlu a dlouze si jeho názor prohlížela a něžně na něj poklepávala konečky svých prstů. "Nevypadá to dobře, Samueli! Ach božínku! Nač's to jen před spaním myslel? Denodenně ti to přece připomínám; že usínat se má s čistou hlavou!"
"V době, kdy se uskutečňují zásadní změny ve struktuře ekonomiky," řekl Samuel. "Kdy je třeba budovat nová odvětví hospodářství, vkládat prostředky do nových, pro společnost nezbytných směrů, které však zatím nepřinášejí žádný bezprostřední zisk, musí se z výrobních organizací soustřeďovat a zpětně přerozdělovat více zdrojů než tehdy, když je výrobní struktura v zásadě ustálená a jde o to, ji co nejintenzivněji využívat."
"Pane na nebi! Snad jen to není zhoubný názor!" spráskla ruce zděšená matka, běžela ke skříni a vyhazovala kusy šatstva. "Rychle se obleč! Zavezu tě na pohotovost! Musí tě prohlédnout lékař."

V rodinném kombi: Samuel na zadním sedadle (v pevném vzpřímeném sedu) a matka za volantem (shrbená a napnutá jako lvice před skokem).
"Zkus myslet na něco jiného, synáčku! Ještě chvilku to vydrž. Už tam přece budem!"
"Pro racionálně fungující systém rozdělení prostředků mezi podniky a stát není tak důležité, zda budou odvody co nejnižší, ale jestli budou stabilní."
"Nemluv! Proboha už nemluv!"

V ordinaci.
"Koncentrovat prostředky tam, kde přinesou nejvíce efektů, to je přerozdělování. Efektivnost společenské výroby není prostým aritmetickým součinem efektivnosti jednotlivých výrobců."
"Ten chlapec musí ihned na sál," konstatoval lékař chladně. "Běžte si odpočinout, matinko. A hlavně příliš nedumejte nad pomatenými řečmi vašeho syna. Doufejme, že ve vás jeho názor nezanechal stálou stopu; byla jste vystavena poměrně dlouhou dobu."

Na pooperačním.
"Dobře to s vámi oběma dopadlo, přijeli jste včas," pravil lékař. "Názor jsme chirugicky odstranili, chlapec se vyspí a bude jako dřív. Vy budete také v pořádku, matičko. Analýza vaší krve nepotvrdila nález. Pro podobné případy vám však silně doporučuji nosit u sebe tyto spolehlivé špunty," zazubil se doktor a odkudsi vytáhnul krabičku se zbrusu novými zátkami do uší. "S těmito značkovými chrániči sluchu se již nemusíte obávat obtěžujícího hluku ani cizích názorů! Kupte si deset párů za zvýhodněnou cenu!"


20 názorů

srozumeni
30. 12. 2018
Dát tip
Super...*****

zvedavec
06. 08. 2018
Dát tip

no  neviem, či by nebolo vhodnejšie tento text vyoperovať... :)


lastgasp
04. 08. 2018
Dát tip

Použitá hříčka záměnou písmene je vtipný nápad. Bohužel další text, dokumentovaný zčásti opisem z Rudého práva je nepochopením významu výrazu slova názor. Snad jen malá připomínka z wikipedie:Názor vyjadřuje specifické osobní hledisko jednotlivce...

Útvar umístěný mezi lopatkami takové osobní hledisko v žádném případě nevyjadřoval. Jsou opsané poučky a věty z článků z tisku. Přesto je miniaturka vtipným, humorným a neobvyklým čtením. /T


miromurka
01. 08. 2018
Dát tip
A dobrá čtvrtina textu je opsaná z Rudého práva!

Fruhling
01. 08. 2018
Dát tip
Ses na internetu, tady ma nazor kazdy. Muj nazor je, ze uspechanost textu nesvedci. Prvne rozkosnicky parafrazujes Kafku, ale pak uz vse odbyvas jen subnadpisy.

Gora
31. 07. 2018
Dát tip

avi


miromurka
31. 07. 2018
Dát tip
Klidně nominujme, pokud myslíš, že tak krátký text do soutěže patří.

Gora
31. 07. 2018
Dát tip

 Mohu nominovat do PM?


Fest podarene...pobavilo

Zbora
25. 07. 2018
Dát tip

Bezva :)


Lakrov
24. 07. 2018
Dát tip

 Povedená minikomedie, groteska. Pobavila.  Něčím (včetně názvu) mi připomněla  absurdní scény z italských komedií 60. či 70. let (co bylo později, už nevím).  Tip.  


K3
16. 07. 2018
Dát tip

Mně to taky pobavilo. Spíš bych ho ale zavezl na psychiatrii a naordinoval mu zdravotní procházky na čerstvém vzduchu za účelem vyčištění hlavy:). Trefné. T.


miromurka
15. 07. 2018
Dát tip
Tak co s tím benigní/manigní... já to slovo dám pryč úplně. Jsem rád, že to někoho pobavilo. Díky.

Diana
15. 07. 2018
Dát tip

Výborné, vtipné, originální!***


Gora
15. 07. 2018
Dát tip

No, to je fakt, že název neodpovídá tomu benigní...ale nakonec ví stejně jen patolog, jestli názor byl tak či onak...


Gora
15. 07. 2018
Dát tip

Vracím se k tvojí miniatuře. Černý humor, který jsi v ní použil, nápad se záměnou pouhého jednoho písmenka mi připadá natolik originální, že dávám výběr. Drobnosti jsi poopravil. Přeju hodně dobrých nápadů :-)


Lerak12
15. 07. 2018
Dát tip

Lékař skoro dealerem. No to jejich podfinancování se musí někde projevit. Takové vyrostlé názory bych považoval za ekonomický melonom. Bují zejména na politickém jazyku. Díky Miromurko, za povedenou osvětu. Stal se ze mě hluchýš.


Nevýhodou zhoubného názoru je, že diagnoza jeho zhoubnosti závisí na politické orientaci vyšetřujícího lékaře...


Gora
14. 07. 2018
Dát tip

Napsal jsi vtipnou miniaturku...jen místo maligní by se asi hodil benigní - maligního se jen tak "snadno" nedá zbavit :-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru