Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Cizí kocour

21. 07. 2018
22
39
2891
Autor
Gora

 

Černý kocour k nikomu nepatřil. Jeho bytí záviselo na dovednosti vyčmuchat a vytahat jídlo ze špatně zavřených  kontejnerů, což se dalo provést jen v noci. Čekal, až se vzdálí lidé, hlavně žena s kočárkem a dlouhou hůlkou, kterou šťourala uvnitř nádob. Potom obratně vysypal obsah tašky, a občas se stalo, že než našel něco k jídlu, přiběhl toulavý pes a kořist sežral. Kocour přespával v papírových krabicích naskládaných u zadního vchodu samoobsluhy. Ve dne se toulal po okolí.

 

Udeřily zlé časy. Lidé z blízkého paneláku již několik večerů zamykali víka kontejnerů. Byl vyhladovělý. Opustil své teritorium.

 

Kočky ze zahrady onoho domu na kopci pozoroval už nějakou dobu. Také ony věděly o něm, i když se schovával za rohem. Občas pohlédly tím směrem, celé naježené, aby vzápětí hltaly ještě rychleji. Cizího kocoura si všiml také člověk, který každé ráno plnil talířky a misky. Zahlédl drobnou zvířecí postavičku s tak vystouplými žebry, že by se snadno dala spočítat.Další dění v kočičí komunitě člověk sledoval z okna domku, nechtěl "návštěvníka" vyplašit ještě víc, než už byl.

 

Cizí kocour vykročil ke skupince koček.Byl už tak blízko cíle, a jídla rychle ubývalo. Musí se odvážit!  Pohyb těla provázelo nakrucování hlavy – z jedné strany na druhou, takže vypadal, jako by se něčemu divil. Vydával hlasitý, mručivý zvuk. Černé chlupy odstávající od těla měly nepřátelům předvést, jak velký a silný je, přitom sotva zakryly obrysy hrudního koše.

Pohledem se přilepil k nejbližšímu talíři. Jako ve zpomaleném záběru sáhl pro voňavé sousto packou a podal k tlamě.

Kočky přestaly žrát. Couvly a pozorovaly vetřelce, jehož bezprostřední blízkost je zneklidňovala.

Jindy se po krmení usazovaly na zídce, kam brzy ráno svítí slunce, olizovaly lesklé kožichy, mhouřily oči a "besedovaly".

 

Dnes bylo vše jinak. Byl tu cizí kocour. Loupeživý zbojník! Dojedl vše, co nechali.

Nejstarší ze skupinky – Obřík –  si vyšlápnul proti němu. S dlouhými hnědými chlupy v pozoru se podobal kouli. Mňoukání zesílilo. Otřeli se o sebe, a vzápětí už nebyli dva, ale jeden barevný chumel letící zahradou rychlostí kulového blesku. Klubko se rozpletlo až v kopřivách. Ven z křoví se plížili zase jen dva mokří, orvaní kocouři.

Oddechovali s vyplazenými jazyky. Napětí zvířecí tlupy opadalo.

Pět domácích koček postupně vyskákalo na římsu domku. Jako šestý se přibelhal rvačkou zdrchaný Obřík. Hupsnul mezi ostatní a čistil srst plnou kuliček z bodláčí.

Cizímu kocourovi nikdo zdánlivě nevěnoval ani za mák pozornosti, ačkoliv se loudal k nim. Zůstal na zemi, ale držel se nablízku. 

 

Oči za záclonou vše sledovaly. Zdá se, že kocour zápas vyhrál. Našel a vybojoval si pro sebe místo.

Mohl by se jmenovat Zbojník.


39 názorů

Gora
26. 09. 2018
Dát tip

Ráda tě vidím, Oldjerry:-) a díky!


Oldjerry
26. 09. 2018
Dát tip

**


Gora
06. 08. 2018
Dát tip

Mně svítí stále:-))) a moc děkuju...


bixley
06. 08. 2018
Dát tip

Hezký příběh z kočičího světa. Každý chce přece své místo na slunci, i toulavý kocour. Krásně podané. Nesvítí ti v noci oči, Goro? :-)


Gora
28. 07. 2018
Dát tip

Čudlí, díky:-)


Čudla
28. 07. 2018
Dát tip
/*

Gora
28. 07. 2018
Dát tip

Slávo, to znamená, že byl odněkud vyhozen, zajímavé, že mě se nikdy žádná kočka neztratila...neodcházejí odtud, kde je jim dobře...díky


čierneho mám aj ja... prišiel pred dvoma rokmi a ostal... *

Gora
26. 07. 2018
Dát tip

Štírko, děkuju ti za milý komentář...


Štírka
26. 07. 2018
Dát tip

Iri, jsi neobycejne soucitici clovek, obdivuji Tvou seberozdavajici dusi... nectu s umyslem najit nedokonalosti. Jen se na chvilku stavam soucasti Tveho pribehu. 

 


Lakrov
23. 07. 2018
Dát tip

> ...neměl to být slzoždímač...

Není. Spíš mi to trochu připomnělo "poměštěnou" variaci na E.T. Setona.


Gora
23. 07. 2018
Dát tip

Lakrove, díky za ... a slovosled i druhou věc upravím...jsem ráda, že i trochu jiný styl si našel své čtenáře:-), neměl to být slzoždímač:-)


Lakrov
23. 07. 2018
Dát tip

'Kočičí odysea" zachycená lidským pohledem. (Být to zachyceno z pohledu kočky  /kocoura/, leckterý čtenář by si mohl vzpomenout na M., což by bylo téhle  miniatuře ku škodě.)  Ten text není jedním ze tvých typických, takže nebýt upozornění, možná bych  autora poznal až podle konce, směřujícího ke "kočkomilnému podivínství".

 Plus pár připomínek:  ...Kočky na zahradě toho domu na kopci... ## ...onoho... by znělo prostupněji  ...Jako ve zpomaleném záběru packou sáhl... ## změnit slovosled:  ...Jako ve zpomaleném záběru sáhl packou...

 Tip.  


Gora
23. 07. 2018
Dát tip

blackie, děkuju ti:-)


jak jinak......začetla jsem se jedním dechem......*/***


Gora
21. 07. 2018
Dát tip

supíku, díky za milé zhodnocení...


Gora
21. 07. 2018
Dát tip

Karle, děkuju za ...


Gora
21. 07. 2018
Dát tip

Kočko-dane, kočky jsou v tvé blízkosti asi imrvére, že?? Díky!


Gora
21. 07. 2018
Dát tip

Baby...ty bys byl Superkocour:-)) - občas /jim/ vařím kuře...smlsnul by sis:-) a díky


supizmus
21. 07. 2018
Dát tip

Taková milá post moderní bajka :-) Četlo se to velmi příjemně, díky za to. Je fajn, že máš tak širokou paletu stylů psaní a stejně jsi to pořád Ty.


K3
21. 07. 2018
Dát tip

Moc hezké, čtivé. T.


Kočkodan
21. 07. 2018
Dát tip
Při poslouchání ležela asi třicet centimetrů ode mne černá kočka a deset cenťáků od ní barevně nápaditější další. Jedna nevěnovala tvé povídce pozornost, protože jsem slyšel tiché pochrupování. Tak se za ni trochu omlouvám. Já si ale vyposlechl rád. Juraj Jánošík si údajně také občas zasyčel. (mrk)

MKbaby
21. 07. 2018
Dát tip
Máš zlaté srdce, Irčo. A ještě tak pěkně píšeš... asi k tobě budu chodit v kocouřím převleku na večeři :-)

Gora
21. 07. 2018
Dát tip

Hanko, děkuju, je to tak, jak popisuješ...nikdy jsem žádné zvíře neodnesla ani neodmítla, ať psy, kočky či kozla, co živořil na řetězu...


8hanka
21. 07. 2018
Dát tip

krásny príbeh so šťastným koncom, bála som sa, aby v boji neprehral, predsa len - chudučký, hladný...Tvoje dobré srdiečko nášlo dosť miesta aj preňho...Ďakujem

mám kamarátky, ktoré sa venujú záchrane mačiek, vo voľnom čase ,  odchytávajú, nosia na kastráciu, zachraňujú zranené, choré...niektoré majú viac zamestnaní, aby to utiahli, no často ani to nestačí...nechápem ľudí, ktorým je ľúto dať pár eur na kastráciu, mláďatká potom hocikde pohodia,  aj do kontajnerov, niektoré majú šťastie, že ich nájdu včas...adopcie viaznu, útulky sú preplnené, výsledok  nezodpovednosti ľudí


Gora
21. 07. 2018
Dát tip

Dodo, děkuju, ano, za pětadvacet let ve svém bydlišti jsem se postarala minimálně o padesát - cizích - koček, včetně kastrací / u kočiček/, už jich mám jen sedm a na farmě jednu...


Dodola
21. 07. 2018
Dát tip

Pěkný příběh, nechce a zároveň chce se nad ním žehrat na nezodpovědné chovatele... někde naštěstí město spolupracuje s veterináři, kastrace jsou rozumným řešením, leč pro mnohé drahým


Gora
21. 07. 2018
Dát tip

Aha, tak to jsi hodná...májová koťata dorůstají...no, nezodpovědní majitelé jsou na vině, nikoli kočičky...


Diana
21. 07. 2018
Dát tip

No ano, je to osobní. Vidím to kolem chalupy na Vysočině. Navíc  teď dorůstají divoká koťata - a to všechno má hlad přímo vlčí. Loudí to, krade to, pere se to, prostě tak, jak jsi to krásně popsala.(Nestačím plnit misky a dolévat mléko...)


Gora
21. 07. 2018
Dát tip

Jani, jsem ráda, že se ti to líbilo...Zbojník je u nás, jako sedmý kocour za domkem, stále syčí na ostatní, ale já ho smím pohladit...děkuju ti...


vesuvanka
21. 07. 2018
Dát tip

Irenko, čtu a mám pocit, že tu scénu ze života koček bez domova, který někdy není lehký, sleduji naživo. Boj o potravu a o teritorium, jaký bývá běžný ve volné přírodě . Velmi pěkně napsané :-))) TIP


Gora
21. 07. 2018
Dát tip

Díky, Karle...jen taková oddechovka o zvířátkách :-)


Lerak12
21. 07. 2018
Dát tip

Takové pěkné lovy beze zbraní. Zvířecí malá dramata si zdokumentovala svým "okem kamery" detailně. Svěží letní našlapování. Prima počtení, Goro. 


Gora
21. 07. 2018
Dát tip

Di, jak to myslíš s aktuálností? Že lidé začínají zamykat popelnice, nebo ti nějaký takový kocourek přeběhl přes cestu? Děkuju moc.


Diana
21. 07. 2018
Dát tip
Docela aktuální :-)*

Gora
21. 07. 2018
Dát tip

Jaroušku, díky, no, je to rodina:-))


revírník
21. 07. 2018
Dát tip

Příjemná "pozorovací" miniatura. Vtipněs ji navíc zařadila do rodinného tématu.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru