Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

z dopisů Kačce 3

24. 07. 2018
10
15
843
Autor
agáta5

Mám nějak hodně nápadů a představ, které by se daly zakomponovat do příběhu. Třeba dnes...konečně přestalo pršet a navečer vysvitlo slunce, hrozně mě to táhlo ven...takové volání, kterému nešlo odolat. Tak jsem se obula a mazala ven, šla až na pole, všude stékala voda, tak jsem se zula a šla tou tekoucí vodou, tím jemným blátíčkem. Všude se třpytila voda, miliardy kapek na stéblech, pavučinách, na listech a do toho to slunce...no, nepopsatelný zážitek...sakra, proč jsem tak nevnímala i dřív? Otevírá se v člověku nějaké další oko? Nějaký další smysl?


… mám tu zimu jako v morně, ale ještě nezapnu plyn, vydržím! Apropó, proč se říká zima jako v morně? Že by to bylo od slova hladomorna… nějaká zkrácenka? … tam byla taky zima jako v morně… v hladomorně jako v morně...


… maluju teď pořád ruce. Mám vizi vizí, jak ty ruce úplně dokonale vystínuju… jsou otevřené k nebi… je to ohraný já vím… když se lidi odjakživa modlí, tak ty špičky prstů směřují tam nahoru … občas i oči.., ale já bych je chtěla rozevřít, dlaně pevně semknutý, jakože cosi skvělýho (a šíleně romantickýho) posílám vesmíru… a z těch dlaní vyletí děsnej drak, s hubou dokořán… nejlepší je uhel, to se stínuje samo a vypadám jako opravdický umělec… a ten drak má kousek ukazováku v zubech a na zem kape krev… a z toho roztřepanýho torza prstu se něco klube… malýho, novýho, svěžího… naděje?…vize vizí


Měla jsem rande… teda! Bych si ho i ozubila, jen by to chtělo ještě aspoň jeden signál od toho nahoře… bezzubý lidi by neměli randit… ale pozval mě do kláštera a to nemělo chybu, tam jsem si pomalu cvrnkla do gatí… jsou tam oltáře a u nich se nesmí mluvit… očistec. Je to nádherný místo, i když zub času si tam zakousal řádně… vitráže rozbitý, zahrada nic moc, dírky v obrazech… je jich tam snad jako v louvru, ne těch dírek, ale těch obrazů… všude po stěnách, až mi to mozek nebral už… dneska se o to starají nějací milovníci památek… nojo… a ten jejich otočný pultík na předčítání z bible je dokonce na seznamu unesco… oni to měli těžký ti cisterciáci.. to je slovo, si musím zjistit, proč je takový divný, cisterna v tý době nebyla… jo těžký, dvě hodiny spánku, jedno jídlo denně, a dvacet dva hodin modlení a práce… si to ani představit neumím…       Římská cesta je to… už jsem si to vygúglila… za odříkáním nejspíš… všechny cesty vedou do Říma. Nepodařilo se mi zjistit, proč tam ti cisterňáci nejsou, v tom Oseku. Přijde mi pitomý, když se o to stará nějaký sdružení milovníků. 
Ti komunisti to podělali fakt, některý věci prostě nikdy nepochopím… pro prachy a moc .. pche… a večer jsem se zubila do zrcadla a chválila se, jak tý svý zubiska opečovávám…

 

V sobotu jsem měla zase rande...velice hezké rande. Teď mám období randění. No zkrátka moje já, víš to tichý, co stojí u okna a většinou mlčí a pozoruje ty mé dvě další já, se teď válí v posteli se sklenicí sektu (a jahodama samozřejmě) a vítězoslavně se culí. A ty další dvě já, jsou svázaný v rohu a vykřikují nesmyslné pokyny a obavy, takže asi můžu čekat, že brzo dostanou přinejmenším roubík. A to moje usmívající se já, to srovnané, otevřené, se jen diví, proč ty dvě trubky v rohu mají strach a sabotují kvůli tomu úplně všechno. No zvláštní pocit, potkat někoho prakticky na stejné vlně, hlavně ve chvíli, když jsem pustila pádla, přestala tlačit na pilu a nechala život, ať si plyne. Je to asi na delší psaní… dopiju ten sekt a vytáhnu roubíky…

 

No a taky ti teď písnu příhodu, kterak jsem se stala majitelkou osmáka degu. Jinak jmenuje se Wohnout, moje kamarádka ho nazvala osmákem Dig Húúú, ale spíš slyší na "ty vole, já tě zabiju, zase si tu rozházel bordel".
To si takhle přijela moje švagrová s bratrem, měli toho hlodavce sebou v kleci, s tím, že je můj. No nejdřív jsem byla proti. Oni totiž trpí utkvělou představou, že jsem osamocená, nešťastná a že by mě takové zvířátko rozptýlilo. Koukala jsem na ně jako blbý dítě. Moc se mi ta představa, že doma budu mít zvíře, na které nemám čas, (což byl i důvod, proč jsem si nic nepořizovala) nelíbila. Nakonec jsem vyměkla a vzala si ho pod podmínkou, že je u mě jen na letním bytě a že stravu si budou kupovat sami. No zkrátka už je to můj bobánek, jen ten důvod, proč mi ho dali je mi šutrem v hlavě. To jako fakt tak vypadám? Nešťastná a opuštěná? Co bude příště? Koupí mi kočku? Jednu, dvě, deset?


Už jsem se rozhodla, nechám si udělat kérku… furt jsem přemýšlela, jakou.. jestli ty moderní čínský znaky, ale nějak jsem si říkala, že by to vypadalo jako kungpao s rejží, to bych asi nepřežila, nebo jestli nějaký chytrý slova od chytrých lidí… a nakonec jsem na to přišla… … že jsem stará? To se vám zdá… a místo? Někde kolem slepáku, aby ta jizva nebyla tak vidět… i když, já už se vlastně nikde nesvlíkám, jen u kardiaka a tomu je to jedno.. tak možná na zadku? Kde to bolí nejmíň??

 

Stačí si jenom užívat obyčejných věcí. Na okně máš masožravky, když si s nimi povídáš…kolik je to minut? Kolikrát zvedneš oči a podíváš se z okna, a když svítí aspoň chvíli sluníčko, co to s tebou dělá? Když se díváš na svoje dílo v domě, kde jsi se tolik nadřela, co cítíš? A co dřevo, které házíš do kamen, vzpomínáš, jak jsi ho řezala a uklízela a jak jsi byla zpocená a přitom podivně v pohodě? …. To jsou věci, kterých si máme užívat a vnímat je….

 


Dostala jsem dopis od jednoho rockera. Mám fotky na seznamu, sedím tam s hrnkama na bylinky a on napsal:   Jééé ty jsi ale hezký hastrmánek, copak tam v těch hrnečkách máš za dušičky? Jsi moc krásná žena…, chtěl bych tě líbat po celém těle…..
Ten mě tak nasral, že bych ho přetrhla. Začal tak hezky a tak to podělal. Napsala jsem mu: v těch hrníčkách mám dušičky drzejch chlapů. No nezabila bys je?????? Já tedy jo a určitě by to bylo hodně drsný, nejdřív motorovkou, pak dýkou, a nebo obráceně. Krev by stříkala na všechny strany a já bych tam stála, ruce v bok a chechtala se v tý krvi hororovým smíchem……

 

a zase chvilku odmlka.

 


15 názorů

agáta5
15. 12. 2018
Dát tip

:))))))))))))))))


Silene
14. 12. 2018
Dát tip

Jináč teda na ten původ názvu řádu jsem se musela jít raději mrknout, zas až tak dobrou paměť nemám, logicky jsem se vždy držela vod týdle havěti dobet opodál.

http://www.portacoeli.cz/informace/cisterciaci

Hm, hm. To jsem zvědavá, jak rychle to zasejc zapomenu. Inu, to víš, moč ještě jakž takž, ále myšlenku? Ech.


Silene
14. 12. 2018
Dát tip

Ag, nemám ještě dočteno, kdybych snad při dnešku nestačila, píši hned, cisterna byla, byla! My amatérští kastelologové tě o tom můžeme ubezpečit. Říká se tak příkladně sběrným prohlubeninám na vodu v prostorách hradních areálů. Rozdíl od studny či studánky je v tom, že studna disponuje vlastní zvodní, studánka pramenem, cisterna nikoli. Hodně hradů pak mělo jen cisternu, sbírala se do ní dešťová voda, pokud to nebylo dostatek, ostatní se musela odněkud regulérně přivláčet. Jo, těžkej život středověkej. My pamětnice... chrchlající smajlík, bychom mohly vyprávět.

A ony ty cisterny tudíž byly i mnohem, mnohem dříve v blízkosti nejrozmanitějších lidských obydlí, kde se na výstavbu užívalo kamene, tak ňák. Takže i ve starověku a kdesi cosi.


agáta5
27. 07. 2018
Dát tip

jo, cisterňáci mě taky dostali :))) a ten bez zubisek jakbysmet :)) osmák už je v pánu :) je to strašně starý už... ale cisterňáci? ti nás přežijí

děkuju, že mě provázíš :)


MKbaby
27. 07. 2018
Dát tip
Cisterna se zubama a osmák :-)

agáta5
26. 07. 2018
Dát tip

Karle... o Modré laguně?? ty vado.. no, někdy romantik jsem, když to vyšťourám hezky z paty.. kámen ve žlučníku? to je hrozná věc, bolí jako čert, moje kamarádka ho měla... když dostala chuť na řízek, musela ho vždycky napíchnout na vidličku a opečenej vymáhat ve vroucí vodě... prý to pomáhá... ale nějak se jí neulevilo... raději v hlavě :)

romantik a pacifista... takovýho jsem ještě nepotkala... konec povídky vyděsil? No, já byla tenkrát tak naštvaná, že jsem se vylila do toho dopisu ... ale dneska bych se tomu usmívala od ucha k uchu...

 


Lerak12
26. 07. 2018
Dát tip

Jsi tak pragmatická že bych autem do leva nezabočil. V tý hlavě toho máš (jak píšeš) nějak moc. Kámen patří do žlučníku a toho hlodala chlapa bych Ti nedoporučoval. Chlap bobr nadělá paseku.

Jsem romantik a pacifista. Do vaření nedávám ani masox. Vždycky jsem si přál s Tebou snít o "Modré laguně." Ten film, víš ?  Tvůj konec povídky mě vyděsil. Krve by se ve mě nedořezal. Ani kapku by si ze mě nevyždímala! Ale tip? To jó.  


agáta5
25. 07. 2018
Dát tip

aleši líbaj... na pusinku :)) když se znaj, já jsem strašně moc háklivá na tyhle mazlíky, co tě z oleje zvou do postele... tak proto ta motorová pila :) to mě vždycky zvedne adrenalín hihi

revírníku, jééé když někomu vylepším náladu, to je naprosto skvěléééé

kočko...  už jsem jim to řekla...

jituš, to je stoleté psaní .. asi deset let, to už neplatí... mám teď dvě kočky

tedy aspoň myslím, černýho už jsem pár dnů neviděla...

goro, jdu na ty opravy :)))))  jsem děsnej lhostejník, viď?

kví, jj, plácal jsem, to vím stopro - opravím ozub ený o, pro oči si nevidím...mám taky rybu, maličkou ze dřeva od jednoho rybáře, co jsem ještě dělala pro ryb.svaz...nosím ji v zimě v kapse kabátu a furt ji mačkám... třeba mi jednou splní přání... až příjdu na to, jaký bych si přála...:)))


Kočkodan
24. 07. 2018
Dát tip
Aguš, prosím tě vydrž a nevzdávej to, bylo by hodně smutné si kvůli trochu míň stupňům pustit plyn! Ty přece dokážeš (podobně jako Wohnout) ledacos překousnout. A řekni už konečně rodině, že máš mě. Další příliv zástupců fauny již hrozit nebude. ;-)

revírník
24. 07. 2018
Dát tip

To se tak poslouchá...  Hned mám zvedlou náladu.


copak hastrmánci se nelíbaj? :o)


atkij
24. 07. 2018
Dát tip

Agátko, ty jsi neskutečná, já se tady řepím a přidalo se i moje nasr. druhý já a jsme v pohocelek.

Osmák je miláček, buď mu kamoškou a můžeš ho nosit v kapse, posílat z jedný ruky na druhou. Už na Tebe radostně píská? Beztak že jo...:))

Jdu setřít trochu krve, trochu mě to ocáklo...ale jsem na sladký...


Gora
24. 07. 2018
Dát tip

Pobavilo, nejvíc snad úvaha o zubech, cisternách a osmák:-)))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru