Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ztratila se Eliška

Výběr: Zbora, Gora, a2a2a
15. 08. 2018
18
19
2409
Autor
Movsar

Ztratila se Eliška

Na světě je teprve dva roky a už se rozhodla poznat ho na vlastní pěst. Vlastně tlapičku, Eliška je tchořice. Tak teď smutně kouká z černobílé fotky přilepené na pouliční lampě. A v záplavě červencového slunce bledne smutná zpráva o její kuráži.


Kočička Cuchánek

Rozcuchaná běhá po dvorku, pak vylemtá trochu mléka a zas běhá po dvorku. Večer se schová do tmy jak do boty, jen básni neunikne.


Je i tohle Seifertova Maminka?

Pod tričkem má ježatá prsa a v kočárku miminko. A to když zakřičí žízní, nahnědlá bodlinka se přiblíží k jablíčku pusinky a nechá se cucat. Tak teď jedou horkem města někam k Petřínu a je nepochybné, že žízeň na sebe nenechá čekat.


Cikánečka

Cikánečka v meruňkovém parfému. Řasy má jak záplavu pavoučích nožek, šatičky bílé na veselku a stejně bílou má i kabelku. A pod těmi šaty bílá není, snědá je k potěšení.


Chlapeček a poštolka

Našel péro poštolky, tak si ho teď hlídá. A stejně babičku, která ho o horkém prázdninovém dni vzala na Karlštejn. I ona jeho, dělá jí radost. Teď jedou vláčkem zpátky do Prahy, vždyť bude večer. A chlapeček kouká z okna, sotva vyhlédne. A někde vysoko u oblak krouží poštolka a postrádá - chlapečka.


Chmýrka míru

Někam do větví baobabů snášejí se na svých padácích, připraveni zneškodnit nepřítele. Vrátí se, nevrátí? To na nábřeží u Výtoně snáší se chmýří ze stromů vcelku nepatrných do vlasů dívek. A zatímco ony ulizují pestré zmrzliny od pana Tita Gelatita, jejich milci jim chmýrka něžně sundávají. Není tohle lepší než válka?!


Cukrárna s ostrahou

Zamračeno, vichrno. Pro návrat z věznice nemohlo být přiléhavěji. Přemítám o ní. Pohledná, sotva dvacetiletá drobná blondýnka. Slušelo jí to i v modrošedém mundůrku, saku a sukýnce, které nejsou od toho, aby slušely. Navzdory prostředí byla čisťounká jako vodička. Dal jsem jí kávu a sušenky, seděli jsme v návštěvní místnosti, ve smutné cukrárně. Ptala se po naději, jako se ptá po cukru do kávy.


19 názorů

Lakrov
18. 09. 2018
Dát tip

Úvodní "zvířátkové" se mi líbí, ale dalším buďto nerozumím nebo mi připadají  tak nějak infantilní. Takže mě to zasáhlo jen asi tak jednou čtvrtinou.  Čtu podruhé, nezaplanou-li nějaké další jiskřičky, ale nic. Asi moje chyba...


baaba
14. 09. 2018
Dát tip

...pěkný kousky. Nejjiskřivější je pro mou maličkost cukrárna - ale kazí mi to ta nálož zdrobnělin*


vesuvanka
13. 09. 2018
Dát tip

Moc hezky a místy poeticky napsané postřehy ze života:-))) TIP


kvaj
13. 09. 2018
Dát tip

Ale ano, próza to je.


Movsar
13. 09. 2018
Dát tip

děkuju kvaji. povídka ne, ale k proze to řadím směle, je to můj program: pozorovat běžný život a zapisovat ho běžným jazykem. tzv. nepřepisovat do veršů.

díky, k3. a cením si vašich závěrů pod prozou měsíce.


K3
12. 09. 2018
Dát tip

Chlapeček..., to je poesie sama.


kvaj
12. 09. 2018
Dát tip

Je to moc pěkné. Tip. Jen bych řekl, že to není povídka.


Movsar
04. 09. 2018
Dát tip

Děkuju Jiří za návštěvu a výběr. Myslím, že mi není tahle poloha vzdálená, jen ji v létě až příliš vytěsňuje erotično v ulicich, proto je jich míň. A taky - o tomhle se zase nepíše tak snadno, vždycky to musí být autentické. Díky.


a2a2a
04. 09. 2018
Dát tip

U tebe nezvyklá poloha a zajímalo by mne, dojaké míry je ti vlastní


Gora
26. 08. 2018
Dát tip

Díky:-)

Avi PM


Movsar
26. 08. 2018
Dát tip

určitě, těší mě to! díky.


Gora
26. 08. 2018
Dát tip

Mohla bych nominovat do PM?


atkij
19. 08. 2018
Dát tip
Tato směska opět výjimečná...s poetickými i vtipnými bonusy...máš dar vidět a předat. Paráda!

Movsar
19. 08. 2018
Dát tip

díky vám všem moc. potěšil ijste mě psaním i výběry. ano, tyto se trochu vymykají letnímu průměru, ale ještě bude třeba vzít léto za pačesy, než nám zmizí.


Šmodrcha
19. 08. 2018
Dát tip
Vše jedním dechem :)

Josephina
17. 08. 2018
Dát tip
o zviřátkách a baobabu ...

Lerak12
16. 08. 2018
Dát tip

Tak vidíš. Jen přestaneš oslavovat (trochu) ženské vnady, už je to tady.

Jako chlap se musím holt smířit. Bude konec léta  a chlapi více přestěhují svůj pohled do dámských nepřečtených očí. Vlastně jsou již plné neónů, jak září-vky. Pěknou mini prozu si napsal. Asi je jedno o čem, když Umíš! 


Zbora
15. 08. 2018
Dát tip

Mile přívětivá poloha.


Gora
15. 08. 2018
Dát tip

Je to velmi pěkné...od první do poslední. Zvlášť první a poslední...i Cuchánek!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru