Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O chytré čepici

16. 08. 2018
4
6
1157
Autor
bixley

To vám byla jedna čepice a ta patřila Vojtovi. Vojta tuhle kšiltovku nosil všude s sebou. Bodejť by ne! Hned jak si ji nasadil na hlavu, všechno věděl. Ve škole proto řešil i ty nejtěžší matematické úkoly, zvládal i fyziku, přírodopis, snadno se v zeměpise orientoval na mapě, pamatoval si všechny historické letopočty. Zkrátka šlo mu všechno, s čím jeho spolužáci ve škole zápolili.

"Ten kluk má pod čepicí!" říkali všichni.

Kouzelné čepici se takový život ale začal zajídat. Vojta mě za nic nepochválí, nikomu neřekne, že to je moje zásluha. A tak se ho rozhodla opustit. Namířila si to kšiltem za město a rozhlížela se po jiné hlavě. Kdepak dalšího nevděčného kluka! Nakonec si vyhlédla strašáka v poli a tam přistála. Ten má v hlavě slámu, na něj její kouzla neplatí.

Vojta ráno zjistil, že nemá čepici a byl hrozně nešťastný. Zrovna ve škole psali matematickou písemku. Jak se dalo čekat, ani jeden příklad nevypočítal správně.A dostal kouli. Paní učitelka se tomu moc divila. Za chvíli přišly koule z dalších předmětů.

Co se dá dělat, bude se muset začít učit. A nahlédl do sešitů, kde počítal příklady ještě s čepicí. Jakpak postupoval? Aha, takhle na to! A Vojtovi se podařilo několik příkladů vypočítat správně. Měl z toho velikou radost.Vždyť všechno zvládne sám i bez kouzel! Potom se pustili do dalších předmětů. A postupně si všechny koule opravil na jedničky. Pilně se učil, až byl ze všech spolužáků nejlepší.

Čepice občas strašáka opustila a zakroužila nad Vojtovou školou, aby se podívala, jak se Vojta učí. A byla mile překvapena. Jednoho dne proto zase přistála ve Vojtově pokoji.

"Ahoj, čepičko," přivítal ji Vojta, "ale já už tě vůbec nepotřebuju."

Potom položil čepici na polštářek na čestné místo. A dál chodil prostovlasý.

Spolužáci a lidé v okolí dál říkali:

"Podívejte se na Vojtu, ten má pod čepicí!"

 

 

 


6 názorů

bixley
23. 08. 2018
Dát tip

Moc děkuju, Lakrove. A díky za náměty. Máš prostě pod čepicí. :-)))


Lakrov
23. 08. 2018
Dát tip

První dojem z téhle pohádky je, že je taková prvoplávově mravoučná,  ale když se nad ní zamyslím, napadá mě, zda je Vojtovou čepicí myšlena  skutečně jen čepice či zda není také shrnujícím výrazem pro všemožná  novodobá "nachytřovadla", za něž se současní (nejen mladí) lidé stále  více schovávají. Motiv založený na polemizování o vyšším smyslu těchhle  novodobých možností mě zaujal a říkám si, nestálo-li by za úvahu použít  Kouzelnou čepici jako "pilotní" příběh k souboru několika příběhů  s podobnou tematikou ale jiným předmětem.  Tip.  


bixley
16. 08. 2018
Dát tip

Díky všem.

Irenko, jasně, opravím.

Kočkodane, jako vždy jsi na to kápl. Komunisti zkrátka mají i pod beranicí. Smajlík.


Kočkodan
16. 08. 2018
Dát tip
No, chvílemi tam lítaly kule jako v Sarajevu, ale naštěstí přišel heppy endík. Někdy přináší prudkou inteligenci i beranice, viz například Kléma na Staroměstském náměstí v únoru 1948. ;-)

fialka...
16. 08. 2018
Dát tip

Moc pěkná pohádka :-)


Gora
16. 08. 2018
Dát tip

    Máš tu pohádku pěkně promyšlenou...asi máš pod čepicí ...:-)) Využíváš didakticky přísloví, přibližuješ dětem.

........

...rozhlížela se po jiné hlavě. Kdepak jiného nevděčného  - dalšího?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru