Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Postřehy dnešního dopoledne

16. 08. 2018
14
22
1725
Autor
K3

~~
Ráno jsem se rozhodl jet vlakem pouze tam, do Týniště. Zpět, do Žďáru, půjdu jako obvykle po svých. Je to levnější a zdravější. Nakonec jsem neplatil ani tam. Prázdný vagon bez průvodčího vezl pouze mě.

V čekárně na očním byla všechna místa obsazená pacienty. Cítil jsem se mezi nimi jako doma, když si nedůvěřivě prohlíželi mé naslouchátko. Já se nad jejich brýlemi nijak nepozastavoval. Všichni chtějí vidět svět lepšíma očima...

Na školním hřišti bylo seřazeno dvacet cvičících maminek v jedné řadě, s dvaceti obsazenými kočárky v řadě druhé. Maminky se pod dohledem cvičitelky učily speciálními cviky vracet svá bříška do původního stavu.

Bouchač s holou hlavou, v propoceném tílku a maskáčích, se po nich mlsně ohlédnul, obtěžkán svým břichem a denní dávkou lahváčů.

O kus dál, od sloupu ke sloupu, obsadily netrpělivé jiřičky oba dva dráty. Jako kdyby i ony v letošním rajčatovém roce předčasně dozrávaly.

V hodinářství jsem vyzvedl opravené hodiny. Ze dvou porouchaných mi paní hodinářka sestavila jedny dobré, protože dobré hodiny jsou v dnešní uspěchané době asi stejně důležité jako dobrý zrak a dobrý sluch.

Při zpáteční cestě maminky stále ještě cvičily. Kdybych tudy býval šel před měsícem, možná už tehdy připravovaly podobným způsobem svá bříška na porod.

Obtěžkán dvěma taškami nákupu jsem se vracel zpátky přes obě Orlice. O pár set metrů dál tekla nepozorovaně třetí.

Odpojil jsem naslouchátko, abych si pustil svou oblíbenou hudbu.

Než dojdu domů, bude poledne. Nespěchám.


22 názorů

K3
22. 08. 2018
Dát tip

Dík, Lakrove, za přečtení.


Lakrov
22. 08. 2018
Dát tip K3

Ten soubor krátkých pohledů a postřehů z okolí skládá dohromady jakýsi "akord  obyčejné dobré nálady".  Tip.  


K3
17. 08. 2018
Dát tip

Taky nejsou určené k tomu, aby někoho obohatily. A že jsou banální? Však právě proto, že jsou docela obyčejně všední.

Používat cizí přezdívku ve svůj prospěch není moc vhodné. Urážíš především Petronelu, která může být v mnoha směrech lepší než ty.


lastgasp
17. 08. 2018
Dát tip

Díky za vysvětlení, je to jasné.


K3
17. 08. 2018
Dát tip

starý Rendle, chtěl jsem se jen podělit o pár pohledů které jsem viděl, nic víc a nic míň. Dík za čtení a tobě taky, lastgaspe.


K3
17. 08. 2018
Dát tip

lastgasp - vysvětlím. Jelikož jsem trochu nedoslýchavý, mám naslouchadlo. Nosím ho ale jenom na úřady, k doktorovi apod. jinak ne. Hudbu jsem poslouchal z mobilu:).


lastgasp
17. 08. 2018
Dát tip

Prima obrazné čtení, které si každý může dobarvit. Jen nevím jak si lze pustit svou oblíbenou hudbu po odpojení naslouchátka. Jsem technický antitalent. Za všímavé postřehy dávám tip.


K3
17. 08. 2018
Dát tip

Já taky a jsem rád že jsi upozornila, Diano.


Diana
17. 08. 2018
Dát tip

Však vím, ale nechci poučovat. Dnes už čeština podle pravidel není "in".  Já patřím k těm staromilcům a konzervativcům... Takže díky! :-))


revírník
17. 08. 2018
Dát tip

I mně to tak stačí. Pár všedních postřehů, a žes je napsal, přitáhl sis dalšího průvodce na své spokojené cestě domů.


Kočkodan
17. 08. 2018
Dát tip
Ano, na rozdíl od tebe je sluvko „dvema“ velmi záludné a kazdodenne zavede jako bludicka nemalé mnozství Cechu do mocálu hyperkorektnosti. Asi jde o nutnou obet nasemu krásnému jazyku. :-)

K3
17. 08. 2018
Dát tip

Děkuji vám za čtení. Diano opravil jsem na "dvěma" je to i v pravidlech.


Diana
17. 08. 2018
Dát tip

Hezké a příjemné počtení. Jen bych si dovolila poznákmku, že "Obtěžkán dvěma taškami" by mi lépe znělo :-)*


bixley
17. 08. 2018
Dát tip

Poezie všedního dne, i když v próze. Dozrávají jiřičky, maminky cvičí (v Praze na Proseku taky), návštěva očního doktora. Právě to každodenní je nejpoetičtější a je třeba to vidět. Tys nás na to hezky upozornil a vytvořil jsi nám krásné obrazy. Díky. 


Kočkodan
16. 08. 2018
Dát tip K3
Rozhodně jsem se následně neseřval, že bylo u tvého dílka provedeno kliknutí a Postřehy vyslechnuty. ;-) Vypíchnul bych například toto: „Odpojil jsem naslouchátko, abych si pustil svou oblíbenou hudbu.„

Lerak12
16. 08. 2018
Dát tip

Nevěřím, Kátrojko! Chodí to pořád. O každých třech vteřinách tři slova. Jeden den, jedna kapitola románu. Jenomže takový potenciál je určený jen pro génia. My jen se síťkou motýlí čekáme na ten "náš den." Alespoň.  Ale i to je prima, co řikáš...


K3
16. 08. 2018
Dát tip

Lerak, dík za přečtení. Tak nějak mi přišlo, že se to děje kvůli mně. Jindy nic nevidím...


K3
16. 08. 2018
Dát tip

To bych musel hodinu čekat:). Tam jsem to měl na čas , k doktorovi, zpátky ne. Ale já tam chodím rád a tašky nebyly těžké. Dík za přečtení.

Sloh jsem rozvíjet nechtěl. Stačí představit si obrazy a dát do souvislosti. Nic jiného jsem nezamýšlel. Dík.


Lerak12
16. 08. 2018
Dát tip

 Psát o všedních nevšednostech je docela fajn. Jiřičky dozávajíci v rajčatovém roce, vracení bříšek do původních stavů. Jako bych kráčel s Tebou. 


Gora
16. 08. 2018
Dát tip K3

Karle, líbí se mi ty paralely následných dějů tak, jak je spojuješ...zrak se sluchem, maminky s bouchačem, minulost /těhotenství/ a současnost /po porodu s miminkem/ a svoji "obtěžkanost taškami" a na závěr pohodu pěšáka...za mne dobré.

Sloh by se určitě dal rozvinout - je dost strohý. Ale jelikož každý máme své vidění světa, tak někomu hned naskočí košaté obrazy a jiný je jako glosátor střízlivější:-)

Ještě - šla bych pěšky jen tam...zpět s plnými taškami bych se svezla...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru