Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Himbajs, šůviks, plantážníci!

18. 08. 2018
5
4
1150
Autor
supizmus

Ač jsem níže uvedený odkaz již vložil na jiné kybernetické místo, nadšení jím způsobené mě zarputile vyzývá zveřejnit jej ještě i zde. A to i přesto, že se jedná o odkaz na médium patřící většinovému majiteli ČR a někdejšímu elitnímu agentovi Stb.

    Jako upištěné, rozmazlené a kňourající vlče jsem okolo 9.-10. roku věku začínal pomaličku hltat příběhy Rychlých šípů. V komiksech, knihách a nakonec i v černobílém, skvělém, filmovém seriálu, "Záhada hlavolamu". Byl jsem jimi uhranut, jako většina skautů v mém věku.

   Když tento týden zpravodajský web idnes zveřejnil v pořadu Rozstřel rozhovor se skutečným Jindrou Hojerem, který byl Jaroslavu Foglarovi předlohou stejnojmenného hrdiny, byl jsem nadšen. Při sledování onoho rozhovoru mi málem i slza ukápla a vědomí, že Jindra Hojer (a jak vyplynulo, tak i Červenáček) je skutečný člověk a dokonce ještě žijící, byl jsem dojat a doposud neskutečně šťastný.

   A tak zatímco ve svém radostném dětství, mládí a dospívání jsem vždycky toužil být jako Rychlonožka, dnes se doba posunula a až budu coby nemohoucí, vetchý stařec ležet v nějakém ústavu pro chřadnoucí pantáty, chtěl bych být jako Jindra Hojer.

Napsal ten, který má figuru jak Dlouhé Bidlo, povahu jak Bohouš a intelekt jak Štětináč

https://tv.idnes.cz/rozstrel-jindrich-hojer-cely-zaznam-d77-/rozstrel.aspx?idvideo=V180813_192529_zpravodaj_jaha


4 názory

Ota Fink
23. 08. 2018
Dát tip

U Jóviše, tak to mě dostalo. Mýtus postav v mé mysli ožívá... Pokud  existovala a žije předloha dívčí, tak pak by mě zajímala Alžběta Prkenářová, zvaná Haha-Bimbi (v podání Rychlonožky Baba_Himhi)


Musaši
20. 08. 2018
Dát tip

V dětství jsem komiksy nejen četl,ale i kreslil a psal a i když Hojer nikdy mým hrdinou, nebyl Rychlé šípy pro mě představovaly jakýsi "způsob myšlení". Tip.


Lerak12
18. 08. 2018
Dát tip

Krásné připomenutí. Foglar a třeba i Vinetou se svoji ctí byly ti, kteří dost ovlivnili moji povahu a charakter. Takové pozitivní hrdiny (mimo rodiče)  mají děti dnes poskrovnu. Ani není poptávka.


Dodola
18. 08. 2018
Dát tip

Zavzpomínala jsem si. Rozstřel s Jindrou Hojerem jsem zatím neviděla, ale ten závěr zní tak nadčasově, jak by asi vypadala pomyslná syntéza Rychlých šípů a Bratrstva kočičí pracky, ta představa působí legračně, ale zřejmě ne až tak nerealisticky:) 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru