Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Honza málem králem

25. 08. 2018
11
11
932
Autor
Movsar

Internet je zásobárnou smyslu, stejně jako nesmyslu.

Zdroj – internetové stránky advokátní kanceláře:

Honza je zakladatelem advokátní kanceláře. Díky své dlouholeté praxi a získaným zkušenostem ve veřejnoprávním světě se Honza zaměřuje především na níže uvedené oblasti práva, které v poslední době nabývají stále na větším významu a důležitosti..

Václav je ředitelem advokátní kanceláře. Na Václava se můžete spolehnout vždy při zastupování v soudním procesu.

Když se nám nepodaří sjednat dohodu, tak se nevyhneme soudnímu procesu, ve kterém bude na Vaší straně stát Honza. Pokud na soud nedojde, tak se spolehněte na jeho znalosti.

Na Alexandru se můžete spolehnout vždy při zastupování v soudním procesu, stejně dobře vám však poradí i při řešení problematiky občanského práva či veřejných zakázek, protože to jsou právní oblasti, na něž se nejvíce specializuje.

K zdárně vedenému sporu, nebo pro přípravu smluv a jiných dokumentů je nezbytná kvalitní příprava a znalost daného případu. A to je svět, ve kterém kraluje Jitka.

Michaela se úspěšně stará o veškeré organizační záležitosti a je nepostradatelná pro zajištění běžného provozu kanceláře.

Petra je díky svým zkušenostem nepostradatelnou oporou našeho týmu.

Zuzana je dobrou duší naší advokátní kanceláře, skvěle zvládá zajišťovat každodenní chod kanceláře.

Richard má bohaté zkušenosti s komplexní problematikou správy a vymáhání pohledávek..

Nicole perfektně komunikuje ve čtyřech jazycích a stejně dobře zvládá i zajištění provozu kanceláře.

Jak takový text číst? Pobavit se nad ním jako nad uměním nechtěného? Anebo sledovat jeho korporátní newspeak, pokoušející se familiérním a banálním podáním přiblížit nejprostšímu čtenáři? Anebo vnímat znejasnění hranic mezi realitou a fikcí: kdože jsou ti dobří lidé, „dobré duše“; jsou skuteční, nebo jsou z americké pohádky o Ally McBeall? A proč mají potřebu právě takto konstruovat svou identitu?

Nepochybně půjde o import ze Spojených států, i když poněkud nepovedený, protože pochybuji, že by pragmatičtí Američané sklouzávali až k tak sladkým a neurčitým popisům. Ona kýčovitá sladkost bude nejspíš dílem povinné četby Babičky, případně jiných sentimentálních děl českého obrození, jež se autorovi do amerického vzoru vloudily z kolektivní české paměti.

Inspirativní je i stopování opakujících se výrazů: „spolehnout se“, „nezbytný“, „nepostradatelný“, „bohaté zkušenosti“; to jsou strojově ražená slova. A kdo nic z toho ještě nemá, ten je alespoň „dobrou duší“ kanceláře.   

Celková stavba textu má vzbuzovat dojem, že tahle továrna je dokonale organizovaná a plně funkční, každý v ní má své „nepostradatelné“ místo a lze se na něj „spolehnout“, každý ovládá svůj stroj anebo se o stroje stará. To jsme zas u připomínky optimismem nasáklého kolektivismu: „Ten dělá to a ten zas tohle a všichni dohromady udělají moc!“

Jak ale do takové továrny vstoupit? Přijímací kanceláří nebo vraty? To by bylo stejně banální jako text sám, odpovídalo by to doslovnému čtení a přijetí jeho pohádkovitosti. Je třeba se do ní vlámat zadními dveřmi a sledovat skryté motivy autora. Materiálu není mnoho, co ale třeba takto:

Je to sen o velké a urozené rodině, která je ale natolik nejistá, že se neobejde bez textuální opory opakující vzájemnou nezbytnost a nepostradatelnost jednotlivých jejích členů. Je to sen o králi Honzovi, kralevici Václavovi, královně Jitce a družině věrných. Pochopitelně je to panstvo laskavé, jako byla – v knize – kněžna Zaháňská. Je to český sen v amerických barvách. 

Anebo je to štít ukovaný z fenoménu rodiny? Jsme rodina, jsme chráněni zákonem, pokud se nám něco nepovede, nesmíte se na nás zlobit: jsme základ státu, jsme rodiče (máme odpovědnost) a jsme děti (máme křehké hlavičky).

Anebo je to z fenoménu rodiny nevědomím utkaná oidipská zpověď: táta Honza, máma Jitka a Richard - specialista na vymáhání mateřské lásky obráceny proti Honzovi. Vyberte si, která z postav je vám nejbližší a požádejte nás o společnost.

Odhlédneme-li od nicotného obsahu, z něhož o mnoho více nevymačkáme, můžeme nechat mluvit samotnou řeč. Je to řeč dospělého, který láká děti na bonbóny. Řeč infantilní, které nevěří mluvčí, ale ani adresát; uvidíš „království paní Jitky“, „dobrou duši Zuzany“ a hned dva Honzíky; „nebudeš-li celý den jíst, uvidíš zlaté prasátko“. Je to řeč, kterou vedou rodiče k dětem, nadřízení k podřízeným, profesionálové k amatérům, specialisté k diletantům. Je to kód bohorovnosti. Je to krajně naivní počin a nesympatické gesto. A je to velká legrace. Vyberte si.

 


11 názorů

vk
04. 09. 2018
Dát tip
nadáva sa tomu aj korporátne kecy/sračky (cosporate bullshit)

Movsar
03. 09. 2018
Dát tip

jen se neboj, jistě by i na jeho obrázek položili květy veršů :-) jen jsou prostě nespravedliví, určitě nějakého mají. díky!


Danny
03. 09. 2018
Dát tip
Docela dobré tepání "amerického" stylu: vzhledem ke své profesionální deformaci jsem si všiml, že tam nemají uvedeného žádného ajťáka - co tihle všichni Honzové udělají, když se jim zasukují Wokna? Nebo třeba jej nehodlají takovýmto způsobem prezentovat: když nerozumí tomu, co dělá, nemohou to rádobyžoviálním způsobem popsat. Tip.

Movsar
29. 08. 2018
Dát tip

díky za čtení a zprávy. těch důvodů může být ještě daleko více, proč někdo, komu je poezie naprosto cizí, má tu potřebu pokusit se o ni. třeba je to opravdu jen taková nevinná, ničím nekrytá touha udělat salto a padnout přitom na hlavu a dělat, že se nic nestalo. třeba si napřesropk udělají nové stránky, o poznání povedenější.


Josephina
28. 08. 2018
Dát tip
lidé potřebují jistoty ... i Andrejko sní o tom nejlepším pro všetky ...

srozumeni
26. 08. 2018
Dát tip
Jako vždy, hezké postřehy...***

Gabriel V.
25. 08. 2018
Dát tip

To máme intro hlavních postav, a nyní již vlastní, opravdu strhující, hollywoodský thriller. A ne přežvykování dutých stébel. :-)

Co taky chtít od sekulárního konzumerismu???

Právnický hlášky dobrý, i když znám i peprnější "hlody". Autorova "kritika" už nic moc...


atkij
25. 08. 2018
Dát tip

a ono fakt doopravdy, vnímavé zabrouzdání do mediálního světa  masírujícího silou "svého" slova . 


Lerak12
25. 08. 2018
Dát tip

Ano, je to k zamyšlení. Vše je také ovlivňované okoukáváním "trendů" světovosti a tradicí automatizmů. Pro mně je fascinující samostatně se   vyvíjející jazyk politiků a reklamy. Je to jiná (zástupná)  mateřština? Neuvěřitelné útoky na v nás zakódované geny nedokonalosti charakteru a empatie. Doba přeje prosperitě prázdných slov, která paradoxně plní fin. konta. Zajímavý kritický pohled.   


baaba
25. 08. 2018
Dát tip

...z postav si vybírat nemíním, ale z Tvýho textu se vybrat dá. Jsem pro tu legraci, ale zas tak velká není - spíše smutná*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru