Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ty kluku!

25. 08. 2018
7
17
1605
Autor
bixley

O tom, jak vzniká nové užití slov

„Tak, hoši, dnes vás naučím střílet z luku,“ řekl strýček a donesl svým synovcům veliký luk a šípy. Šípy byly krásné opeřené.

„Těmto opeřeným šípům se říká kluky“, vysvětluje strýček. „Ty jsou krásné, viďte?“

„Jů, tenhle je úžasně opeřený!“ říká Jakub.

Šíp se hned šťastně zapýřil. Tak já jsem krásný!

„Mně se zase líbí tenhle!“ ukazuje Vojtěch na další šíp.

I druhý šíp se zaradoval.

Pak začal strýček oběma hochům ukazovat, jak mají nasadit šíp do luku a vystřelit. A hned sám namířil na šišku a přesně ji zasáhl.

Hoši jásali.

Potom to zkusil Jakub. Namířil, napjal tětivu a frnk! Opeřený šíp neboli kluk vylétl k vedlejší šišce, ale nedoletěl. Spadl pod strom.

„To jsem to vyved,“ vzdychl Jakub.

Ke střelbě se připravil Vojtěch. Nasadil do luku svůj vybraný šíp, stejně jako Jakub napjal tětivu a zvedl luk, aby šíp letěl vysoko, až k vybrané šišce. Šíp letěl skutečně vysoko, ale šišku svým letem přeskočil a skončil ve větvích.

„To je nadělení,“ bědoval strýček. „Víš, co mi to dalo práce takové hezké šípy vyrobit?“

„Tak já to zkusím ještě jednou,“ nedal se Vojtěch. Než strýček stačil zasáhnout, popadl poslední šíp, vložil do toho co nejvíc síly a když vystřelil, šíp zmizel neznámo kde.

Oba šípy byly samozřejmě rády. Teď je nikdo nenajde a nebudou se už muset namáhat létat. Pravda, taky je nikdo nepochválí.

„Ty rošťáku, už nám tvojí vinou zmizely dva šípy!“ křičel strýček. „Nemůžeš dávat pozor? Nový kluky vyrobíš sám! Mám já to s váma trápení. Jseš rošťák, uličník! Budižkničemu a tak všelijak podobně. Ty jseš…“ Strýček honem nemohl přijít na to, jakým slovem by hocha počastoval. „Už to mám! Ty jseš kluk nepeřená!“

„Jé, strejdo, to se ti povedlo,“ smál se Jakub. „Kluk nepeřená!“

Uslyšel to zbylý šíp, který se neztratil, a trochu mu to bylo líto. Tak ten pán nazývá nezbedu mým jménem? Pak se mu to ale zalíbilo. Ano, já jsem kluk krásný opeřený a zlobivý hošík je kluk nepeřený, ošklivý.

 Když se strýček na synovce později naštval, hned je oslovil“kluk nepeřená“. Bylo to ale příliš dlouhé, tak to zkrátil na pouhé kluci. A všechny opeřené kluky se tomu vesele smály.


17 názorů

bixley
20. 03. 2021
Dát tip

:-)


Jamardi
19. 03. 2021
Dát tip

Aha :)


K3
12. 04. 2019
Dát tip

Máš pravdu, Renato. Zrovna nedávno jsem o původu tohoto slova četl. Vhodné pro výuku.


bixley
08. 09. 2018
Dát tip

Ještě upřesnění. Původně šlo asi zkrácení slova holobrádek příponou -och. :-)


Lakrov
05. 09. 2018
Dát tip

Holoch je dobrý :-) a (českým) googlem nezprofanovaný. Možná by se mi hodil do některé pohádky jako jméno zvířete. Díky za jazykonauku.


bixley
04. 09. 2018
Dát tip

Pokud si to dobře pamatuju, existovalo i označení holec, u slova hoch to ch bylo zakončení přípony -och (tlusťoch, staroch), tedy holoch,holch, pro špatnou vyslovitelnost nakonec l vypadlo a zůstalo jen hoch. Ale ještě to ověřím. :-)


Lakrov
04. 09. 2018
Dát tip

Že je holka holá, je z toho slova patrné i mně. Jak je ta holota nesna ve slově hoch, to mi jasné není. A to o tom "klukovi" se dozvídám prvně. Tip.


bixley
04. 09. 2018
Dát tip

Ano, Lakrove. Původně se říkalo hoch a holka, obojí znamenalo, že jsou holí. Označení kluk vzniklo pro hocha mnohem později právě jako expresivní připodobnění ke špatnému šípu. :-))


Lakrov
04. 09. 2018
Dát tip

Skoro po celou dobu čtení očekávám jakési ponaučení, protože se to celé  podobá bajce, ale tohle je spíš takové vzpomínkové vyprávění,  nesené na vlně zajímavých slov (což se po dočtení dozvídám z prologu :-) )  


bixley
03. 09. 2018
Dát tip

:-)))


zvedavec
03. 09. 2018
Dát tip

:)


bixley
26. 08. 2018
Dát tip

Jé, to je dobrejnápad, Kočkodane!


Kočkodan
26. 08. 2018
Dát tip
Možná by ještě bylo vhodné dodat, že měl strýc vadu řeči a při vzteku z nedobrého chování synovců chtěl vlastně křičet „kruci!“ :-)

bixley
25. 08. 2018
Dát tip

Díky.


Gora
25. 08. 2018
Dát tip

A ty zdárně odhaluješ...fajn a těším se na další.


bixley
25. 08. 2018
Dát tip

Čeština má spoustu tajných zákoutí...


Gora
25. 08. 2018
Dát tip

To mne zaujalo, z čeho a jak vzniklo - ty kluku:-))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru