Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Digitální rodina

26. 08. 2018
7
5
567
Autor
Movsar

Známe je dokonce ještě předtím, než se narodí: jako zavinutý stín na snímku z ultrazvuku. Pak nám hrdí rodiče dopřejí popatřit na okrvavělý a ohlenělý uzlík neštěstí, plný slz, že sotva je na světě, už ho fotí. A pak už je vidíme denně, v peřinkách, v kočárku, s ústy oblepenými kaší, s chrastítkem atp. Rostou nám všem před očima. Digitální děti.

Sociální role rodiče v době digitálních médií nabrala nový směr: rodič je především správce prezentace svého rodičovství na jedné a dítěte na druhé straně. Rodinná kronika už se nepíše pro okruh nejbližších, jimž je při výjimečných příležitostech předkládána v podobě fotografií nebo historek, dnes je rodinná kronika věc veřejná.

A jako věc veřejná se tak rodina stává místem široké interakce. Každý, kdo je v dosahu, ve spojení, může se tedy svým způsobem podílet na rodinném životě ústředních postav: matky, otce, dítěte.

Nukleární rodina tak nenápadně vstupuje do další vývojové fáze: digitální rodiny. Už ne jen rodiče a děti, nýbrž rodiče, děti a široký, někdy neomezený okruh uživatelů internetu. Když se ve středočeském okresním městečku Kláře Jiroutkové narodí syn Pavlík, může mu dělat strýčka pan Vishnuvatan z indického Džajpúru, a to online 24 hodin denně. Svět se proměnil v globální vesnici, jak situaci označil už před padesáti lety teoretik médií Marshall McLuhan.

Můžeme odhadovat, jaké důvody vedou rodiče k tak intenzivnímu sdílení svého soukromí a především soukromí svých dětí. Ponecháme-li stranou ty nejzjevnější, jakými jsou hormonální dysbalance nebo samotné možnosti techniky, můžeme zkusit myslet zasutější, temnější motivy.

Odhaduje se, že už 20 % dětí v ČR žije v neúplné rodině. Rozvodovost je asi 60 % (v Praze až 75 %). Dost možná nějaká intuice žene digitální rodiče z reálných příbytků do příbytků virtuálních, neboť v případě rozkolu rodičů se snadněji najde vhodný protějšek, s kterým bude možné dítě „dochovat“, protože už bude na dítě zvyklý. Případně, pokud se nikdo takový nenajde, bude mít dítě dost „strýčků“, „tetiček“, „bratranců“ a „sestřenic“, s nimiž se nebude cítit tak osaměle, pokud by žilo pouze s jedním z rodičů.

Ve hře může být i ta samá intuice sledující jiný cíl: ten z rodičů, který se cítí méně jistě, ukazuje druhému rodiči, potažmo budoucím arbitrům jejich vztahu, jak dobře pečoval o dítě, když je ještě měl v péči; jak dobrým byl rodičem a jakou ztrátu utrpí partner a dítě, pokud bude z rodinného kruhu vytěsněn.

A ve hře může být mnoho dalších důvodů, ale o nich až jindy. Teď se pozorně zadívejte do těch buclatých tvářiček slepených z milionů pixelů a udělejte to nejmenší, protože to nic nestojí: dejte jim lajk; třeba to prodlouží životnost rodiny o den a na světě bude méně nešťastných dětiček, jejichž rodiče tak úžasně působili na fotkách a tak úspěšně vedli své domácnosti ke krachu.    


5 názorů

Movsar
29. 08. 2018
Dát tip

díky za komentáře a zastavení.

určitě tam bude víc motivů a bude to globální, to si taky myslím. nakonec to bude nejspíš protsě jen tím, že technika to umožňuje. jako cvakat foťákem..


Zbora
27. 08. 2018
Dát tip

Hezky napsáno.

Osobně bych v tom ale asi neviděl tak rafinované možnosti (i když u jisté části populace tyhle myšlenky můžou možná fungovat). Ale myslim si, že pro většinu uživatelů je to prostě společenská norma, trend doby, nad kterým se nepřemýšlí, prostě je tak nastavený.

Lidi producírujou na sociálních sítích i když jsou single, pak se chlubí svojí zamilovaností (která je naprosto vyjímečná, než zamilovanost ostatních) a když se jim narodí dítě, prostě jen setvávají ve známém prostředí, o kterém jsou přesvědčeni, že je spojuje se světem blízkých.

Neznám asi nikoho, kdo by si založil FB nebo cokoli jiného kvůli sdílení fotek dítěte. Všichni už tam byli před tím. Ale rozumím, jak to myslíš, jasně...


...*


srozumeni
26. 08. 2018
Dát tip
Smutná doba...***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru