Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nerudný děda 4., 5., 6.,

08. 09. 2018
0
0
795

Kapitola 4. 

 

Známost Oty se Zdenou se rozvíjela docela slibně. Rozuměli si v mnoha věcech, ale dovedli spolu i jen tak sedět, dívat se na sebe, mlčet a popíjet čaj, jen se občas usmát. Neuvažovali o společném bydlení, vyhovovalo jim to tak, jak to bylo. Navíc Zdena se musela starat o matku. Nebyla nepohyblivá, ale měla občas divné nápady a nálady.

Jednou se Zdena vrátila z práce a už na chodbě slyšela z bytu smích a hovor. U matky byl nějaký muž. Kolikrát jí říkala, ať nikomu neznámému neotvírá.

 

Kdo by to mohl být? Někdo známý? Možná syn zašel. Dlouho ji neslyšela smát se tak, jako teď. Vysvlékla asi kabát, obula si bačkory a vešla do pokoje, odkud hlasy zaznívaly. Zůstala jako přimražená. V křesle se doslova vyvaloval její bývalý muž Radek. Tak matka mu otevřela, protože ho znala. Docela asi zapomněla, že mu sama nemohla přijít na jméno, když Zdenu opustil.

 

Snad má k řešení něco důležitého, když se odvážil přijít do jejího bytu. Jak se dověděl její novou adresu? Jedině od syna! Vzpomněla si, že nedávno byl u nich na návštěvě. Radek se sice snažil mluvit o všem možném, ale na její přímou otázku, co chce, začal tím, že neměl tak rychle Zdenu opustit. Byl to největší omyl jeho života.

 

Druhá žena se projevila jako sobecká mrcha, která se chtěla dostat k bytu a autu. Našla si milence, ho jen uráží, vyhazuje z bytu, auto mu nabourala, když vjížděla do garáže. Nemá peníze na opravu a žena ho uhání, protože nemůže jezdit na nákupy.

Zdena se na něj chladně dívala a říkala si, jak ho mohla tolik let mít ráda i s jeho chybami. Co vlastně po ní chce? Peníze? Nemá je a ani kdyby měla, Radkovi je v žádném případě nepůjčí. Na rovinu mu to řekla. Přiznal se nakonec, že pokud peníze nedonese, nemá se vracet domů. Žena mu vyhrožuje, že si pozve bratra a kamarády a zvalchují mu hřbet tak, že se nepohne.

 

Zdena mu nevěřila. Vždyť se tady s matkou smál, vyprávěl, nevypadal na vystrašeného chudáka. Možná chce od ní vytáhnout peníze a pak je stejně nevrátí. Odmítla mu pomoci . Stále se nehýbal a neměl se k odchodu. Požádala ho, aby odešel, protože má ještě práci, nemůže se mu věnovat. Nechtěla ho nechat už s matkou o samotě, aby mu náhodou nevyhověla a nedala mu svoje peníze. Konečně se zvedl, ale skoro výhrůžně jí řekl, že ho bude mít na svědomí. Po jeho odchodu zkontrolovala místo, kam ukládala nějaký obnos jako rezervu a také matčin košíček na šití, kam si matka dávala část důchodu, kdyby potřebovala na nějaké drobné výdaje. Zdena změnila úkryt tak, aby ani matka nevěděla, kam peníze uložila. Už jí nevěřila, že se nedá ošidit.

 

Druhý den se svěřila Otovi a poprosila ho, aby, když bude doma, dával pozor, jestli se tu její bývalý neobjeví. Musela mu ukázat fotku, kde byl syn i bývalý manžel. Aby ho případně poznal. Syna již znal a docela si rozuměli. To ještě nevěděla, co ji čeká za potíže, které se budou týkat jejího bývalého muže.

Ota měl na návštěvě vnučku, kterou dcera přivezla, aby ji pohlídal. Odjela na nějaký týdenní seminář, děti měly ve škole prázdniny a tak si Ota vzal dovolenou a trávil pěkné chvilky s vnučkou. Zdena se k nim vždy po návratu z práce připojila a jednou na procházku vzali i matku, které se dívenka líbila a vypadala a chovala se téměř stejně, jako kdysi. Trpělivě odpovídala na otázky Lidušky, smály se spolu. Ota se Zdenou šli za nimi a vypadali všichni jako spokojená rodinka. Když odcházeli z domu, ani si nevšimli, že za rohem postával nějaký muž a čekal zřejmě až přejdou. Byl to Radek, Zdenin bývalý muž.

 

Nenápadně se přesunul ke dveřím domu a vytáhl z kapsy klíče. Nepozorovaně je totiž při své návštěvě sebral z věšáčku v síni a druhý den si dal udělat kopii s výmluvou, že manželka svůj svazek ztratila. Měl klíč od domu i od bytu. Chtěl nenápadně vrátit originál na místo, dokud na to Zdena nepřijde. Neměla poznat, že byl v bytě. Zašel jen do předsíně, vrátil klíče na věšáček a zamknul za sebou dveře. Dával si pozor, aby otočil klíčem stejně jako když otevíral. Dvakrát. Povedlo se. Má svoje klíče a nikdo ho nebude podezírat, že je při návštěvě vzal. Měl svůj plán a ten chtěl čas.

 

Kapitola 5.

 

 

Uběhl nějaký čas, Ota se Zdenou se sblížili natolik, že velmi často trávila volný čas s ním. Její maminka Jindra si našla v domě kamarádku. Tu dolní zvědavou paní - Jožku, která byla již v důchodu, kromě manžela , také důchodce Hynka, už neměla nic na starost a tak byla ráda, že se může s někým bavit, kdo je ochoten jí naslouchat. Netušila, že ta její nová kamarádka Jindra je na tom s pamětí tak, že si pamatuje snad jen to, co ji zaujme a povídá příběhy a události, které se staly již dávno a ona je znovu prožívá, jako by se staly nedávno.

 

Manžel Jožky trávil více času na zahrádce, domů se chodil jen naobědvat, pak si zdříml a k večeru chodil do nedaleké hospůdky na pivo a posedět. Někdy tam s ním Jožka zašla také. Byli spolu celkem spokojeni, ale takové to popovídání jí chybělo. Někdy vzali sebou i Jindru a ta byla ráda, že je mezi lidmi.

Zdena byla ráda, že se maminka zabavila a ona mohla trávit více času s Otou. Netušila ani, jak bylo dobré, že byla Jožka tak všímavá, měla paměť v pořádku a protože Jindra měla i jasné chvilky a popovídala jí o osudu dcery věděla, že je Zdena rozvedená, manžel odešel , podle Jindry ho Zdena vyhodila, protože měl milenku a ona se to dověděla. Teď se jí líbí Ota zdá se , že by to mohli dát dohromady, ale jí se zdá pro Zdenu starý. Jožka ji přesvědčovala, že deset let není velký rozdíl a Ota je fešák, zachovalý. Vždyť ještě dělá a bude dělat ještě dlouho, takže by jim spolu mohlo být dobře.

Jindra si však bůhví proč vsugerovala, že ten bývalý manžel by byl pro Zdenu lepší a tak se stalo, že po nějakém čase, když se vracela od Jožky a uviděla Radka u dveří, myslela, že jde na návštěvu a pustila ho zase do bytu.

 

Nevšimla si vůbec, že Radek se chystal odemknout byt, ba ani ji nenapadlo se ho zeptat, jak se dostal do domu. Měl ostatně připravenou odpověď, že ho pustil nějaký nájemník. Byl si jistý, že Zdena není doma a chtěl se podívat, zda by nebylo v bytě něco, co by zpeněžil, případně nějaké peníze. Honem strčil klíče do kapsy a lichotil se k matce. Uvařila čaj, nabídla pečivo, začala se vyptávat, co dělá, jestli je doma všechno v pořádku. Byl jako na trní, chtěl odejít dříve , než se Zdena vrátí, aby se nevyptávala, co chce, ale když se už zdvihl, že musí jít, otevřely se dveře a Zdena byla doma.

 

Byla nemile překvapená, napadlo ji, že důvod návštěvy bývalého muže nebude dobrý, ale on jen začal hrát na její city. V poslední době se mu stýská po její klidné, milé povaze, doma je dusno, nejraději by odtamtud odešel.

Zdena byla racionálně myslící žena, připomněla mu, že odešel z vlastní vůle, nevyhazovala ho přece , zůstal mu navíc byt i auto a tak, co by ještě chtěl? Vylezlo z něj, že žena ho z bytu vyhazuje, autem jezdí ona s výmluvou, že chodí do práce a on v poslední době žije jen za její peníze. To Zdenu překvapilo. Vždyť měl dobrou práci, vydělával dost.

 

Samozřejmě se jí nepochlubil, že namísto do práce občas zašel do hospody, kde byly automaty a prohrál skoro všechny peníze, co měl u sebe. Žena mu další nechtěla dát, nosila mu z jídelny domů obědy, aby nebyl o hladu, ale jinak mu nedala ani korunu navíc. Přestal dokonce kouřit, pít neměl za co, jen zoufale sháněl peníze na hraní. Z práce ho po několika výtkách propustili, občas se někde upíchl na brigádu, ale dlouho nevydržel a zase byl bez práce i bez peněz. Podporu, kterou nějaký čas dostával, musel dát na zaplacení nejnutnějších dluhů a byl opět bez peněz.

Připomínal Zdeně, že ona dostala jejich úspory a měla by mu nějakou hotovost přenechat. Z bytu nic nemá, auto je starší, takže na tom byla lépe. Určitě si koupila za ty peníze tento byt, že? Ta drzost! Zdena mu ostře řekla, že po jejím dalším životě i o tom, jak to má s bytem mu nic není. Nechtěla , aby věděl, že má ten byt v pronájmu od Oty a matka naštěstí nevěděla, jak to je . Myslela si , že má dcera novou nájemní smlouvu nebo že snad je byt jejich. Peníze Zdena dala synovi, na rozdíl od něj mu pomohla, jak se dalo. I ten nábytek, co jí přenechal je u něj. To by mohl vědět, jestli ho navštěvuje. Radek se jí nepochlubil, že po několika návštěvách, kdy u syna jen vyjídal a škemral o peníze, mu neotvírají, přestože on ví, že jsou doma a syn s ním přerušil styky, aby měl doma klid.

 

Trvalo dost dlouho, než se Radek zvedl a byl tak drzý, že požádal Zdenu o půjčku. Opět odmítla, řekla, že nemá ani korunu nazbyt a ví, že pod něj by nazpět nic nedostala. Vztekle odešel. Zdena si umínila, že nic Otovi neřekne, aby snad nezakročil a nedostal se do potíží . Snad matka neslyšela všechno, co si s Radkem povídali, byla vedle v pokoji a sledovala televizi. Přemýšlela, jak to udělat, aby ho už matka nepouštěla do bytu. Neměla tušení, že má klíče. Nenapadlo ji, že by hrozilo vykradení bytu. To však si Radek nemohl dovolit, neměl by na to čas, důkladně byt prohledat. Tedy zatím...


Kapitola 6.

 

 

Ota se vracel domů z práce. Uviděl u dveří Radka. Znal ho jen trochu, z fotografie, ale bylo mu divné, co dělá u dveří domu. Dával totiž zrovna klíč do zámku a odemykal si. Ota se zastavil a ustoupil za roh, aby ho Radek neviděl. Umínil si, že ho bude sledovat. Radek šel dál a stoupal do poschodí. Opatrně šel Ota za ním a viděl, jak se zastavil u dveří Zdenina bytu. Zazvonil. Dveře se otevřely a matka Zdeny vykoukla. Když uviděla Radka, nejprve se trochu zarazila, matně si vzpomínala, že jí Zdena řekla, aby ho domů nepouštěla.

Radek se na ni usmál a začal jí tvrdit, že je domluvený se Zdenou a má na ni prý počkat, až přijde z práce. Matka se nechala přesvědčit a pozvala ho dál. Řekla, že uvaří čaj. Odešla do kuchyně a Radek se zatím nenápadně rozhlédl po pokoji.Zaregistroval, že mají nový televizor, satelit, DVD , pokoj vkusně zařízený. Popadla ho zlost. Tak on má všechno staré v bytě, žena ho odděluje, v práci má smůlu a Zdena si žije dobře. Samozřejmě svoje chování omlouval jen smůlou, ne nepravostmi, které páchal.

Umínil si, že zkusí ze Zdeny něco vymáčknout za každou cenu.Nejlepší by bylo, kdyby ho vzala k sobě.

Zdena se vrátila později, stavila se u Oty a on jí nabídl, že půjde s ní, protože je u nich její bývalý manžel a nemuselo by to dobře dopadnout. Domluvili se, že půjde jen do chodby a počká, zda se něco bude dít. Zdena nechá odemčeno. Zvládne to určitě sama, tvrdila.

 

Matka donesla čaj a nějaké sušenky a sotva začali pít, Zdena přišla. Ptala se Radka, co tady hledá a na matku se káravě podívala a ta pochopila, že ji Radek asi oklamal. Nezlobila se na něj, svým trochu pomateným rozumem ho pořád považovala za člena rodiny. Radek začal zvolna líčit, jak je v novém manželství nešťastný, vypadá to na rozvod. Zdena mu zdůraznila, že ji to vůbec nezajímá, je to jeho problém a ať si to vyřeší doma. Má svůj život a je ráda, že to tak dopadlo. Zvykla si. Opět začal tvrdit, že je to její vina, nebyla doma, když on ano, ty její služby v nemocnici a pod. Chtěl, aby o tom ještě uvažovala, mohl by se po rozvodu k ní vrátit, měli se přece rádi.

 

Po jeho odchodu se cítila mizerně. Proč jí nedá pokoj? Zapomněla skoro, že Ota čeká, aby mu řekla, co se stalo, jestli nepotřebuje pomoc. Stál za rohem chodby, když Radek odcházel, měl nedobrý pocit. Jako by se situace nějak zvrtla. Proč ten chlap nenechá Zdenu na pokoji? Měl by jí navrhnout, aby se vzali, pak by snad bývalý manžel poznal, že je konec, nemá žádnou naději na návrat. Vrtalo mu však hlavou, odkud má Radek klíče od vchodu. Určitě je buď ukradl nebo dostal od matky , Zdena by mu je nedala. Co když má klíč i od bytu? Tato myšlenka mu nedala pokoj a proto zazvonil u Zdeny. Měl sice klíč, ale nechal ho doma. Byla ještě zamyšlená, když mu otevřela.

 

Žádal od ní veškeré informace o jejím bývalém muži, které měla. Popovídali si i s matkou. Ta tvrdila, že žádný klíč Radkovi nedala, ale zcela náhodou si vzpomněla, že už jednou ho našla u jejich bytu a v ruce něco mačkal. Mohl to být klíč, ale neví to jistě. Rozhodli se, že především nechá Ota udělat nové klíče k bezpečnostnímu zámku a vymění vložku jak u bytu, tak u hlavního vchodu. Obětuje i udělání nových klíčů pro nájemníky, jen aby se Radek příště nedostal do domu. Stihl to zařídit do neděle.

 

Ota byl rozhodnutý požádat Zdenu, aby si ho vzala. Měl vymyšleno i jak zařídit, aby mohli být spolu a matku měli nablízku. Ota se nastěhuje ke Zdeně, matka půjde do jeho spodního bytu, vedle své kamarádky Jožky. Ta bude na ni dávat pozor. Ota Jožce zaplatí takovou sumu, aby pokryla nájemné z bytu a tím zajistí, že bude ráda dělat společnost matce Zdeny, která ji po práci bude moci kdykoliv navštěvovat. Samozřejmě matka by nájem neplatila. Náklady ostatní již snad zvládne. Byl celý šťastný, jak to vymyslel a těšil se na neděli, kdy to všechno řekne Zdeně i její matce.

 

 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru