Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O podzimu

10. 09. 2018
15
13
1230
Autor
Movsar

Agent

Byl docela nenápadný, jako agent v baloňáku. Podzim na konci srpna, neklepal, prostě se objevil. Se svým chladným větříkem, který to myslí vážně, se svým náhlým stmíváním, které neuprosíš. Včera se objevil, jen tak zdálky se nechal vidět.


Podzim usedá

Jablečnými sady létají poslední včely. Usedají do sladkých ran popadaného ovoce, které už bez dechu obrací se v zem. Do našich ran, hořkých člověkem, zanedlouho usedne podzim. Pilný jak včela.


První kaštánky

V Braníku už k zemi padly první kaštánky. Čekají v trávě na dlaně, co hřejí. Zanedlouho tu bude čas, kdy se večery potáhnou jako kouř z čaje. Na stole budou stát jablíčka podobná těm z obrazů pana Cézanna. Maminky je budou dětem krájet do hvězdičky. A šály a ponožky budou plést babičky. A tranzistory zašumí podzim.


Děti a alkoholy

Po sedmé do oken stoupají vůně večeří. Kyselé i sladké, tučné i nepatrné. Unisono televizí vydává počet ze všeho dění světa: odkudsi uprchli uprchlíci, ve sněmovně se hádali politici a na Znojemsku řádí zloděj kol. Příbory cinkají finále, rodiny odcházejí od stolů. Dětem znovu přikrývá tváře modrý svit monitorů, rodiče otevírají alkoholy a pomalu usínají.


Ufonek

Šla za mnou do sprchy. Vypila mi vodu z misky hroznů. Když jsem se na chvíli odsunul od stolu s kreslením, skočila mi na klín. Narodila se jako ufonek, kterému se ze zvyku říká kočička, a nechce být na téhle planetě sama. Kdo by taky chtěl na konci léta, když večery zesmutní rychlou tmou..


O podzimu

Podzim brzy ostrouhá kopce a z kluků budou zas smělí krotitelé draků. A mámy je budou volat ke svačině, až se začne šeřit. Kuchyně provoní vanilkový krém, koláče a bylinky v čaji. Holčičky budou mít zas o něco víc času pro panenky a herbář. A až k zemi padnou první kaštany, z bodlavých skořápek vybatolí se na svět zvířátka. Vratká jako duše člověka o podzimu.


13 názorů

IQ nick
06. 11. 2018
Dát tip

všechny příjemné Ufonek nejlepší b:-)

 


kvaj
19. 10. 2018
Dát tip

Jako vždy vnímavé postřehy, poezie jim nechybí, podzim je z nich cítit. Miniatury v minulé Próze měsíce se mi ale zamlouvaly víc.


Lakrov
11. 10. 2018
Dát tip

 Z podzimních nálad, nesených temi šesti obrazy vybočuje pouze Ufonek.  Ten je z jiného světa, ze světa postrádajícího roční období.


bixley
09. 10. 2018
Dát tip

Neobvyklý pohled na podzim, který má trochu jinou poetiku. Je to převážně přírodní, tak mi tam trochu nesedí ta televize. Tip.


lastgasp
08. 10. 2018
Dát tip

Výborné podzimní sexteto. Třeba mezi vosy nějaké včelky zabloudí. /T


K3
04. 10. 2018
Dát tip

Jedna drobnost mi tu moc nesedí. Včelky na padaném ovoci. Jestlis je nespletl s vosami. Alespoň u nás to jsou samé vosy, dole, a nahoře sršni:). T.


Gora
27. 09. 2018
Dát tip

dík

avi PM


Movsar
27. 09. 2018
Dát tip

ahoj určitě. díky, budu rád.


Gora
27. 09. 2018
Dát tip

Ahoj, mohla bych miniaturu Podzim nominovat do PM?


Lerak12
10. 09. 2018
Dát tip

Super - několikrát!


Gora
10. 09. 2018
Dát tip

Parádní kousky...ufonek vede!


Andělka1
10. 09. 2018
Dát tip

KRÁSNÉ, VÁŽNĚ VONÍ PODZIMEM...já si dokonce v Braníku už sebrala první kaštánek zřejmě. Půjdu zjistit, kde jsou další...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru