Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dětský nápad

19. 09. 2018
8
15
1488
Autor
Danny
Rodina se sešla u večeře. "Mamí," ozvala se slabým hláskem Maruška, "Honza si včera koupil dobrou písničku a říkal, že by se mi mohla líbit. Asi si ji zítra koupím taky." "Dobře, zlato," usmála se její maminka. "Ty, mami, mě něco napadlo," vydechl Honza, "v první třídě jsme se učili, že ty data v počítačích vlastně nejsou nic jinýho než jedničky a nuly: tak proč by Maruščin počítač prostě nemohl udělat úplně ty samý jedničky a nuly jako mám já - a Maruška by si tu písničku nemusela kupovat." "Ty děti - " zasmál se tatínek, "to je ale roztomilý dětský nápad." "Že?" souhlasila maminka, "když něco někomu dáš, tak to přece potom nemáš..." "No - " uvažoval dál Honzík, "to by se vlastně musel nějak přímo propojit počítač, který mám já v hlavě, s počítačem, který má Maruška v hlavě. Ale když už si můžeme přímo videovolat a psát..." "Inu dětské nápady jsou osvěžující, děti mají fantazii," zopakoval tatínek. "On to není tak úplně dětský nápad," odkašlal si dědeček, nejstarší člen rodiny, "ve skutečnosti takhle fungovaly staré počítače ve dvacátém a ještě i na začátku jednadvacátého století! Tomu 'udělání těch samých jedniček a nul' se říkalo 'kopírování'." "To je zajímavé, dědo! Vyprávěj dál!" nadchl se Honzík. "Jenže - pak přišli lidé starající se o autorská práva: a hrozili se toho, že autor a vydavatel nedostane zaplaceno za kopii. Tak zdokonalovali ochrany proti kopírování a nakonec dospěli k dnešnímu stavu, kdy by se sice data na počítači mohla teoreticky chovat jako předměty z duchovního světa, bez fyzických omezení, ale prakticky se chovají stejně, jako předměty z fyzického světa a dokonce jsou omezena ještě více než ony: prodávat je může pouze autor a jeho nakladatel, přesněji řečeno prodávat licenci na jejich použití, která může být dočasná." "Aha..." "Budete se o tom určitě učit v dějepise. Tehdy existoval ještě takzvaný Internet. A na něm třeba takzvaný Písmák..."

15 názorů

kvaj
19. 10. 2018
Dát tip

Přijde mi to plytké. Navíc nápad, že se o současnosti mluví jako o zapomenuté minulosti, byl použit už vícekrát.


Danny
11. 10. 2018
Dát tip
Lakrov: A rozhodně díky za upozornění, sám jsem si toho, raněn autorskou slepotou, vůbec nevšiml. Dílo má ještě vyjít v jednom menším papírovém časopise, tak jsem jim teď mailoval novou verzi :)

Lakrov
11. 10. 2018
Dát tip

Jo, vidím. Teď už j to čitelné bez zaváhání.


Danny
11. 10. 2018
Dát tip
plus jsem opravil tu logickou nesrovnalost

Lakrov
11. 10. 2018
Dát tip

Tak to to vyšlo krásně, s tou P.CH. Těší mě takové náhody. Svědčí o tom, že někdy se text rozvine bez vědomí autora :-)


Danny
11. 10. 2018
Dát tip
Lakrov: perníková chaloupka nebyl vědomý záměr, prostě to tak vyšlo

Lakrov
11. 10. 2018
Dát tip

 Námětem se mi to líbí.  V Úvodním rozhovoru shledávám jakousi logickou nesrovnalost:  Kdo si tu písničku koupil a kdo by ji pak měl komu dáť se neshoduje.  A líbí se mi i závěr, v němž je současnost zařazována do "říše dějepisu".  Jen by se mi to celé líbilo trochu rozvést;  ne o moc, tak o půlstránku, stránku...  P.S. To loupání perníčku, připomenuté jmény Jeníček (Honzík) a Mařenka,  napadlo jen mne, nebo je to autorův záměr, tvořící podtext téhle povídky?


lastgasp
08. 10. 2018
Dát tip

Jedinečné!

 


lastgasp
02. 10. 2018
Dát tip

Dovolil jsem si nakouknout na díla a jsem tuhej! Futuristická povídka nominaci určitě zaslouží. 


Gora
27. 09. 2018
Dát tip

Ahoj, zrovna jsem ti to chtěla navrhnout:-)

avi PM


Danny
27. 09. 2018
Dát tip
ahoj, chtěl bych nominovat tuto povídku na PM za září

Zatímco mě se děti ptaly "...a vy jste neměli internet?", tak tyhle se budou ptát co to bylo. No to jsou mi vyhlídky. :o) 


bixley
19. 09. 2018
Dát tip

Hezká sci-fi. Na co ty děti nepřijdou... :-)


agáta5
19. 09. 2018
Dát tip

chci se vrátit do dvacátého století... nebo ještě dál, tahle data... teď mám džordže...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru