Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

NEJSEM ŽÁDNÝ TITÁN, OBČAS SAMARITÁN - FEJETON

25. 09. 2018
7
6
740
Autor
kuča

 

   Před třiceti lety jsem měl ve všem jasno. Před dvaceti jsem už o lecjakých pravdách pochyboval. Teď se pokorně blížím k sokratovskému „Vím, že nic nevím“. Třeba vznik světa – když se zamyslím nad množstvím náhod, které lidem hrají do karet ohledně uspořádání sluneční soustavy, potažmo samotné Země (včetně nezbytného vychcípání dinosaurů), na náhody nevěřím. Ani náhodou.

   Dalším přesvědčivým faktem, který úspěšně nahlodává můj ateistický nátěr, jsou poslední okamžiky mnoha zasloužilých mordýřů. (Sic!) Inu, vždyť i největší lumpové si alespoň na smrtelné posteli snažili udobřit nebesa, ať to stálo, co to stálo. Zářným příkladem budiž španělský válečník rytíř Ignác, z kterého se vyklubal zakladatel jezuitského řádu. A smutný hrdina lidových odrhovaček lotr Babinskej? Na stará kolena plel mrkev a okopával tuřín v pražském klášteře sester boromejek.

   Jako nepokřtěný pohan nechodím ke zpovědi, takže čím dál těžší břemeno přešlapů, omylů a hříchů vláčím stále s sebou. Kojím se alespoň nadějí, že morální puntíky mohou být snad umazány dobrými skutky. Proto v zimě servíruji ptáčkům zob a za letních hiců zvu tytéž opeřence k chladivému osvěžení hrdélka i tělíčka. Nenafukuji žáby. Ctím otce svého i matku svou. Ochotně radím zbloudilým turistům. Přestal jsem kopat do muchomůrek. Manželku miluji, děti mám rád. Nalezl jsem majitelku nalezené peněženky a vnucované nálezné furiantsky odmítl.  

   Když jsem v náhlém záchvatu lidumilství doplatil za neznámého seniora chybějící obnos u hypermarketové pokladny, dav za mnou zašuměl – snad obdivem, možná údivem, určitě však úlevou, že už se fronta dá konečně do pohybu. Dlužník ani nevzhlédl, ani nepípl. Byl až příliš zaměstnán opakovaným, stále však marným šacováním patnácti vnějších a čtyř vnitřních kapsiček své šedivé vesty.

   Sám jsem překvapen, že mám radost, mohu-li udělat radost.    

                                                                                          

 P. S. Tento text by se mohl jevit vypočítavým, ale nic není vzdálenější pravdě. Doyen místních matematiků profesor Šanda dozajista potvrdí, že jsem téměř ničeho nevypočítal už v gymnaziálních škamnách; co teprve dnes!


6 názorů

Kolobajda
01. 10. 2018
Dát tip

...a proto ti budeme říkat MIREK DUŠÍN...   : -)  /**


Tvé konání je inspirativní. A podání vydařené. :-) /T


MKbaby
26. 09. 2018
Dát tip
:-)

Nami 99
26. 09. 2018
Dát tip

To není tak nejhorší osud, zkončit  u sester bobromejek. Třeba jim s tou údržbou pomáhal.


ano, s věkem přichází moudrost. I když někdy přijde věk sám...


Úsměv. Zcela nevypočítavý.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru