Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vrabeček

03. 10. 2018
8
12
533
Autor
Kolobajda

Vrabeček je doplněn ponaučením od Agáty...

 

Vrabeček

 

Tak jsem pozoroval z balkónu vrabečka na dvorku. Napřed seděl na prádelní šňůře naproti v paneláku ve čtvrtém patře. Nakukoval dovnitř toho bytu, pak jakoby se snažil vlítnout dovnitř, ale měli zavřeno. Tedy zpět na tu šňůru, a pak najednou vystřelil, ale směrem dolů, téměř volným pádem. Těsně nad zemí šel do takové vývrtky - jako parašutista v soutěži na přesnost seskoku na cíl. Přistál na chodníku, lépe řečeno na zámkové dlažbě, kde jednu kostku nějaké dítě vybarvilo načerveno. A pak rychlou chůzí a poskoky se ten vrabčáček přibližoval směrem ke mně, tu zob, tam zob, tam skok, tam přískok a najednou seděl na čtvrtém schodu vedlejšího vchodu. Dva poskoky na zábradlí a koukal  - snad na mně. 

Uvažuji: co se tak asi odehrává v té malinké vrabčáčí hlavičce?

…To jsem blázen, co ten chlap tak na mě čučí? Není na něm nic zajímavého. Ani kousek rohlíku mi nadrobit nechce. A snad mi nechce ublížit… Ale to asi těžko, jsem rychlejší a on neumí lítat. Tedy chlapa jsem lítat ještě neviděl… Vlastně nelítají ani psi, ani kočky - jsem ve výhodě. Měl jsem přítelkyni (vrabčáci se nežení), říkal jsem jí Popelka, protože se ráda popelila ve vyschlé kaluži. A ona mi říkala Broučku, protože malinké broučky já rád. A ona není - hledal jsem ji dva dny a nic. Snad se s někým zaběhla (vlastně zalétla). Byla hodná a hezká. Já vím - všem lidem připadáme stejní, ale není tomu tak.

Vrabeček vystartoval a usadil se na nedalekém keři a začal si čistit peří. Vida - rýmuje se to. Napadlo mě, že „Vrabčák“ se říkalo i Edit Piaf. Vlastně se jmenovala se Edith Giovana Gassion, vyrůstala na ulici. Přezdívku Piaf dostala až ve dvaceti, když začala zpívat šansony. A „piaf“ je francouzsky vrabčák. To nejspíš podle malého vzrůstu a rozčepýřeného účesu.  Ale to ti - ty malý bobečku, nemůže nic říkat a ani tě to nezajímá. Vlastně je ti to fuk. Ty máš svoje vrabčáčí starosti, pokud vůbec nějaké máš.

Vtom jsem zahlédl kočku, jak se pomalu plížením, plazením v trávě blíží k tomu keři. To nemusí dopadnout dobře. Blížila se k němu ze závětrné strany, i když vrabci asi (určitě) nemají čich. Ale to je instinkt. Vrabec se stále zaobíral sám sebou, neboli ztratil na ten okamžik ostražitost. Mohl jsem křiknout, nebo tlesknout a zaplašil bych oba dva. Ale taková je příroda a takový je instinkt šelmy. Stále jsou tady predátoři a oběti, už od dob dinosaurů. Nechal jsem tedy tomu volný průběh a jen jsem vrabčáčkovi držel palce, ať zdrhne. Nezdrhnul. Jeden dobře vypočítaný skok a už ho kočka držela v tlamě. Vrabčáčkovi ještě blesklo hlavou: „Au, tak to je asi můj konec…“

Ano, to byla jeho poslední úvaha, to byl jeho konec - a to je také konec mého pozorování a mého vyprávění. Všechno se to událo během pěti minut, během jedné cigarety na balkóně, protože doma nesmím kouřit.  Ale kouřím málo - a na balkóně je vždy nějaké to vzrůšo.

A ponaučení?    …   Ponaučení není žádné - no prostě žádné…

---------------------------------------------------------------

*doplnila Agáta:   ...   Ponaučení: Nekecej s člověkem, jinak tě sežere kočka  ...

 


12 názorů

Kolobajda
08. 10. 2018
Dát tip

Uno perfekto!!!    : -))


Musaši
08. 10. 2018
Dát tip

To je velmi zvláštní ,že jsem tady dnes našel tohle povídání o vrabečkovi.Já mám totiž na příští týden nachystané tohle haiku :

 

V kočičí misce

se po dešti zas koupe

vrabčák - hrdina !

 

a tip.


Kočkodan
03. 10. 2018
Dát tip
Neproved jsi spásný tlesk, tak se nediv – plesk! plesk! plesk!

Čudla
03. 10. 2018
Dát tip

Líbí /*


Vždy ve střehu. Ale to by zase nebylo co žrát. :-)))


agáta5
03. 10. 2018
Dát tip

jj. rychlé šípy by si tě vzali do parády a tleskal bys pak i zprávám :)))


Kolobajda
03. 10. 2018
Dát tip

Hoši a děvčata - díky, díky, DÍKY!!!  Nutíte mně svými komentíky chechtat se nahlas... §*o*§. Přemku, moje četnost kouření je tak 1 nebo 2 denně.


lastgasp
03. 10. 2018
Dát tip

Připojuji se k Irence. Také jsem s jistotou čekal, že tleskneš. Zvítězila příroda ve své moudré nahotě. Moudrá Agáta to vyřešila, neměl čumět na kuřáka. Plác!


tohle ti Rychlé šípy nikdy neodpustí!


Gora
03. 10. 2018
Dát tip

Kolobajdo, to bych do tebe neřekla!

Ne to, že napíšeš takhle pěknou minipovídku, ale to žes netlesknul!!!


Kolobajda
03. 10. 2018
Dát tip

Agi, díky moc! Já si s dovolením vypůjčím a použiju tvé ponaučení   : -))


agáta5
03. 10. 2018
Dát tip

ponaučení? nekecej s člověkem, jinak tě sežere kočka :))

moc pěkné vyprávění.. zajdi zase na jednu a něco písni, to se mi moc líbí, moc! ***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru