Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Perníkové ráno

11. 10. 2018
25
64
3879
Autor
Gora

horké podrážky flamendrů

dupou

po ránu

 

drtí křehkou polevu perníku

námrazy na vrstvě listí

škraloupu radonových lázní

 

paže mají sílu vpichů

boty řídí neurčitý vztek -

ze značky je rázem houpačka

 

živáčka nevidět

jen slyšet kočky

co rvou se za hotelem

 

snad non-stop

o život


64 názorů

Gora
24. 10. 2018
Dát tip

Okamžiku, díky:-)


Gora
18. 10. 2018
Dát tip

Přemku, děkuju...


lastgasp
18. 10. 2018
Dát tip

Přátelé akademici, velmi se mi líbí váš pocit nutnosti obhajoby kritiky i "redaktorství". Jsem rád, že moje literární pokusy někdo čte, opravuje, korektoruje, hodnotí i oceňuje. Na víc si kšandy nevytahuju. Rozdílní  lidé používají i stejná slova v rozdílných významech dle hajijina je docela samozřejmé, ale nevím, jestli to k této básni má nějaký vysvětlující vztah. Já dávám tip, protože se mi verše dobře recitují. 


Marcela.K.
15. 10. 2018
Dát tip

:-)  fakt? Běhání nestačí? :-)

Jak jsi přišel na to, že Goru zatracuji kvůli  tomu, že je redaktorka? Já se tu pouze pozastavila nad tím, jak se může někdo hlásit na  post redaktorky poezie, když sám není sto rozpoznat, ani u sebe, co poezie  je a co není. Navíc Gora, jako jediná zde má funkci zdvojenou....co  k tomu dodat? Nevím....

Nevztahuj moje slova na sebe. Nesleduji zde kritiky redaktorů. Přesto si myslím, že pokud redaktor i tvoří, měl by s kritikou počítat. Jenže ...

No nic, nechme to být. Své jsem tu už řekla a víc nemám potřebu to rozebírat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


K3
15. 10. 2018
Dát tip

Běhání bylo přirovnání, Marcelo.

Napadat jsem nikoho nechtěl. Jenom se mě dotklo zatraacování někoho jenom proto, že má napsáno pod jménem, že je redaktor. Nemusíš tomu věřit, já se s tím redaktorstvím taky nemoh smířit a dlouho jsem se tomu bránil. Samozřejmě to nikomu nedává patent na rozum a nemyslím s o soběi, že bych byl nějaký kdovíjaký kritik a často se třeba v díle spletu taky. Za sebe ale mohu říct, že mě ty kritiky od jiných dost pomohly. Na druhou stranu máš právo se jí bránit, když si myslíš, že je špatná a to je v pořádku. Každý by si měl za tím svým stát, pokud mu věří. Ale omluv mě, už se nechci hádat.


Marcela.K.
15. 10. 2018
Dát tip

Ach jo...takže stačí pár let běhat?

Podívej, napsala jsem svůj názor na text, který se mi nezdá být až tak poetický, aby byl označen za báseň. Sama Gora pak přiznala, že vlastně neví, co píše - jestli je to poezie, nebo co vlastně.

Sám si odporuješ, když se zmiňuješ o tipování...samozřejmě, že každý z nás tu má "své" čtenáře. Je to normální. To, co kritizuji je, že řada tipů tu(nejen u tohoto díla) poletuje jen tak, bez důvodu, ale tomu se samozřejmě můžeme jen usmát.   Ty mě tu napadáš za něco, co si jen myslíš.  Vlastně mě vůbec neznáš a přesto si dovolíš mě označit za někoho, kdo "hraje nečestně".

Já si zase myslím, že pokud někdo chce být redaktorem, měl by alespoň rozpoznat dobrý text od špatného. Jenom psát (běhat) je opravdu na funkci málo.  U Gory se opakovaně setkávám s tím, že toto příliš nerozlišuje.  Proto jsem reagovala. To nejsou podpásovky. To je upřímnost. Možná až "mrazvá", jak ji označil haijin, ale tak to vnímám já...taková jsem. 

 


K3
14. 10. 2018
Dát tip

V Kolíně u běžců to chodilo tak, že kdo závodil, v určitém věku začal dělat pořadatele nebo rozhodčího, aby to, co získal, zase trochu vrátil. Tak by se asi mělo brát to kritizování "kritiků."


K3
14. 10. 2018
Dát tip

Já to taky říkám, ať mě každý kritizuje, budu jenom rád. Proto to tu je. Je na autorovi, zda si z toho něco vezme. A že nejsme žádní odborníci, tak to zkrátka je, a tak by se to mělo brát. Dobrá a špatná kritika se dá přece rozeznat. I ta falešná.


Gora
14. 10. 2018
Dát tip

Karle, mám ten názor, že je ideální, když se pod díly diskutuje. Když mi někdo napíše svůj náhled na něco, co se mi nepovedlo, beru to jako hlavní věc, proč  publikujeme na litwebech. Ráda se nad těmi připomínkami zamýšlím. Velmi často něco pozměním. Třebas by mne to i mrzelo nebo naštvalo...ale jsem ráda, že kdosi nad mým dílkem přemýšlel a napsal mi.

Přátele - sympatizanty zde má každý, na tom taky nevidím nic divného.


K3
14. 10. 2018
Dát tip

Marcelo, upřimě. Říkat o někom, že je samozvaný redaktor, nebo tak podobně. Nebo, že si někdo dává tipy ze známost, nebo sympatie. To se přece dá říkat o každém. Nedokážu se s takovým obvyněním smířit. Pověz, jak se dá proti tomu bránit? Dá se vůbec nějak? Nejsou to podpásovky? Já od té doby co jsem "vkročil" na Písmák občas něco přečtu a něco ohodnotím, ať jsem byl nebo nebyl redaktor. Kdyby to dělali všichni, těch pár redaktůrků by na nějaké hodnocení nemělo vliv. Je to na nás na všech, jestli se chcete osočovat, nebo radši něco psát.


Gora
14. 10. 2018
Dát tip

Díky, Pavle...


Kolobajda
14. 10. 2018
Dát tip

Není perník jako perník... a bez vpichu nelze být potichu   o))  /**


Gora
13. 10. 2018
Dát tip

supíku,děkuju:-))


supizmus
13. 10. 2018
Dát tip

První 2 sloky luxusní, kvůli nim stojí za to si dílko přečíst! :-)


Marcela.K.
13. 10. 2018
Dát tip

:-) asi mi nechceš rozumět...nebo nevím.  Nakonec, je mi to v podstatě jedno.  Dělej jak myslíš.


Gora
13. 10. 2018
Dát tip

Marcelo, mám na mysli svoji tvorbu. Ne tvorbu jiných. Že sama svými "básněmi v próze" lavíruji na rozmezí poezie a prózy není novinka, a o tom jsem se zde zmínila.


Marcela.K.
13. 10. 2018
Dát tip

Goro, to si děláš legraci? Požádáš o post redaktorky a nejsi sto rozpoznat, jestli Ty sama píšeš, či nepíšeš poezii? Jak chceš potom "radit" druhým?

Haijin v podstatě jen svými slovy"obléká císaře"...

Ani já Ti nechci ublížit, ale jsi přece dospělá...a odkopala jsi se sama.

Je jistě chvályhodné, že máš snahu tu rozpohybovat dění jako redaktorka prózy, ale kde jsi vzala tu odvahu, si funkci zdvojit i na redaktorku poezie? 

 


Gora
13. 10. 2018
Dát tip

Není zač se omlouvat, do arény jsem občas dala povídku, poezii nikdy...už jen proto, že nevím, jestli píšu poezii nebo co vlastně. Takže všem, kteří čekali báseň a nedočkali se, bych se asi měla omluvit:-) Není to tak, že bych musela za každou cenu něco napsat, a s dovolením bych si niterné pohnutky, proč píšu, nechala pro sebe. Kalkul to není.

Děkuju všem.

Dobrou noc.


Gora
12. 10. 2018
Dát tip

Děkuju.


kvaj
12. 10. 2018
Dát tip

Já jsem smysl prvního verše pochopil, jenom se s ním neumím smířit, ale nerozmlouvám ti ho.


Gora
12. 10. 2018
Dát tip

Díky, prý se nemá vysvětlovat:-), ale oni ti "flamendři" jsou celí rozpálení z drog, "nadupaní" energií...tady si opravdu stojím za každým slovem.


kvaj
12. 10. 2018
Dát tip

Jo, tohle se mi líbí moc. Jen se nemohu smířit s těmi horkými podrážkami flamendrů. Když jsem si ten první verš přečetl, myslel jsem, že se mi báseň nebude líbit, ale naštěstí byl opak pravdou.


Gora
12. 10. 2018
Dát tip

Jasně. Každý máme svůj názor a právo říci ho - stokrát lepší, než hrobové ticho!


atkij
12. 10. 2018
Dát tip
Tak jo:)...snad si rozumíme, že to není nic proti nikomu.

Gora
12. 10. 2018
Dát tip

JItko, příště umastím, dík...


atkij
12. 10. 2018
Dát tip
Upřímně, nefunguje na mê...působí spíš jako pohlednice...bez popsané, rukama umaštênê, druhé strany.

Gora
12. 10. 2018
Dát tip

Díky, Qí. Vybírám si pokaždé nesnadná ztvárnění/vlastně skoro nepamatuju, kdy by to byla nějaká selanka:-)/, a někdy osloví, jindy ne. Povede - nepovede. Nepamatuju taky, kdy by se "u mne" vůbec nediskutovalo. Díky hlavně za to.

Aspoň že ta poleva - přece něco:-)... zvedla jsi mi náladu.


Gora
12. 10. 2018
Dát tip

Marcelo, díky za tvé názory. Tak jsem se dozvěděla, co konkrétně ti na básničce vadilo, to jsem ráda. Já také píšu u ostatních, co konkrétně mi nesedne, a dost často, asi daleko častěji než pod díla, do zpráv. Je na každém, jestli uzná, že na tom "něco" může být nebo ne. Asi to je normální, že co u sebe nevnímáme, u jiných ano.


Marcela.K.
12. 10. 2018
Dát tip

haijin, když avizo, tak zareaguji. Popsal jsi jen mnoha slovy to, co jsem cítila i já... a jelikož už na Písmáku mám "odžitý" nějaký ten rok,(letos už třináctý- to snad není ani pravda) dovolila jsem si tu "mrazivou upřímnost"...i k redaktorce. Je to stále stejné, opakuje se to tu a Ty to jistě také víš. Tipy za "přátelství"...za "funkci"...na oplátku?

Podle mě, by se básně neměly "vysvětlovat" - ať si každý vezme, co chce a je to. Nesnáším navigaci a pokud mě text neosloví, naučila jsem se mlčky odejít.

U Gory jsem se zastavila proto, že jsem si všimla, jak poměrně často, velice ráda, opravuje ostatní autory, Nabízí jim, jak by text měli upravit podle jejího gusta U prózy mi to je celkem jedno, ale u poezie? Přece nemohu autorovi nabízet svůj slovosled, svá slova, své představy...

Tomu textu nepomůže ani pilník. Mám z něho pocit, že autorka jen prostě chtěla Něco napsat...chtěla, ne "musela" ...někdo to tak prostě má,.. flamendr, živáček...ach jo :-(


Gora
12. 10. 2018
Dát tip

haijíne, neshazuj se - kdo jiný  by tu měl být básníkem,když ne právě ty? Děkuju, je pravděpodobné, že jsem s publikováním měla déle posečkat a objevovat, opravovat nedostatky básničky. Psát si další a další variace a pilovat a pilovat... Uspěchanost dílkům nesvědčí.

K poslednímu odstavci tvého komentáře  - potěšil jsi mne, nejvíc tím, že jsem se v tobě nezklamala. Díky:-)


Gora
12. 10. 2018
Dát tip

Inko, děkuju:-)


Štírka
12. 10. 2018
Dát tip

Opět se projevil Tvůj dar : vtáhnout do děje...


Gora
12. 10. 2018
Dát tip

Díky moc, Jani


vesuvanka
12. 10. 2018
Dát tip

Pěkně napsané. Také mě zaujal kontrast křehké polevy perníku námrazy a paží,  majících sílu vpichů pervitinu. TIP


Gora
12. 10. 2018
Dát tip

Luboši, díky za komentář. Ono to ani tak smutné není, je to tam každodenní realita, spousta lidí , kteří v Jáchymově bydlí, jsou sociálně slabí, a to se pak drogám dobře daří:-(


Kočkodan
12. 10. 2018
Dát tip
Já jsem mel perník asi pred tremi týdny. Ten klasický. Chutnal mi podobne jako tvoje dílko. (i kdyz se smutnou tématikou)

Gora
12. 10. 2018
Dát tip

agát, dík...mám již několik básní z cyklu Jáchymov /tady jen tuto/, velmi dobře to tam znám a v ČR myslím není jiné, lepší místo k tolika nuancím, které poskytuje  pro poetu právě Jáchymov...chci jej přiblížit z mnoha stránek...nejen miniaturami, kdy jsem často psala z lázeňského života, pokusím se o to svými skrovnými "básnickými" prostředky...byla bych moc zvědava na tvé ztvárnění jáchymovské problematiky do básně.


agáta5
12. 10. 2018
Dát tip

Jáchymov ve mě zanechal nesmazatelnou stopu, hlavně ty vybydlené domy a obchody, kde zůstaly jen omšelé nápisy .. a jak z omítek rostou břízy... bezútěšnost, konec světa.. tak nějak. asi o tom napíšu báseň

líbí se mi ten perník  (bych kapku jinak, ale to už jsme řešili :))  a konec skvělej   non-stop o život... tohle je geniální :)


Gora
11. 10. 2018
Dát tip

Dagmar, děkuju moc:-)


Dagmaram
11. 10. 2018
Dát tip
Křehká poleva perníku námrazy. Hezké

Gora
11. 10. 2018
Dát tip

Evži, moc dík:-)



Gora
11. 10. 2018
Dát tip

Marcelo, každá vidíme poezii někde jinde, to se nedá nic dělat...díky za komentář.


Gora
11. 10. 2018
Dát tip

bixley, děkuju ti...


Gora
11. 10. 2018
Dát tip

srozumění - Jiři, děkuju:-)


Gora
11. 10. 2018
Dát tip

Norsko, nejdřív pochválíš, a pak zas ne:-)


Gora
11. 10. 2018
Dát tip

Dodolo, díky, vnímáš to tak, jak jsem podala:-)


Gora
11. 10. 2018
Dát tip

Karle, děkuju...je odpozorováno z romské komunity v Jáchymově, kde často pobývám - pervitin tam frčí:-(( a jen těžko se to změní...


Marcela.K.
11. 10. 2018
Dát tip

Já ti nevím, Goro. ten text je pro mě spíš próza. Báseň v tom necítím a vlastně ani nechápu proč jsi to psala...


bixley
11. 10. 2018
Dát tip

Perník zkrátka může mít různé podoby, poetické i nepoetické. Je to zkrátka věčný kolotoč nocí a rán. Možná i ty kočky jsou takoví flamendři. hezký obraz. Tip.


srozumeni
11. 10. 2018
Dát tip
*****

Norsko 1
11. 10. 2018
Dát tip

Co ty víš o perníku. Jsi pouhý romantik. Víš o čem mluvíš?


Dodola
11. 10. 2018
Dát tip

Paže mají sílu vpichů - fakt síla. V kontrastu s tím poetickým perníkem námrazy - křehkost přírody i člověka. Bohužel.


K3
11. 10. 2018
Dát tip

Vystihlas ta rána, kdy se se z minulého dne všechno rozleží v hlavě. Stydí se sami před sebou ale večer do toho jdou znova. Alespoň tak jsem to pochopil.


Gora
11. 10. 2018
Dát tip

Ti flamendři jsou na pervitinu, Norsko...a polevu na perníku připomíná námraza na nesklizeném listí...tak myšleno...dík!


Norsko 1
11. 10. 2018
Dát tip

Napsané hezky. Ten perník jsem nepochopil


Gora
11. 10. 2018
Dát tip

Díky, poetický barde:-))


Oldjerry
11. 10. 2018
Dát tip

Tomuhle stylu říkám Klíčovou dírkou (:-D  **


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru