Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hovořil jsem s Terezií z Avily

17. 10. 2018
1
6
794
Autor
supizmus

Vstaň!

řekla mi uprostřed noci

 

Třásl jsem se zimou

a díval se jí do tváře

byla noc

a venku pršelo

 

Usmála se,

pohladila mě

a odešla do deště


6 názorů

Musaši
18. 10. 2018
Dát tip

Svatá Terezie dlouho bojovala s inkvizicí ,která ji obviňovala z čarodějnictví a nechybělo mnoho a byla by upálena . Více katolických světců ,kteří činili zázraky , mělo takovýto osud . Církev si s nimi nevěděla rady ,jejich chování se totiž jaksi vymykalo zpod církevní kontroly a moci . I největší světec dvacátého století Padre Pio byl raději uklizen do venkovského kláštera ,ale davy jeho obdivovatelů se za ním stejně táhly dál a on stejně konal zázraky a to dokonce pod přímým dohledem lékařské vědy .

Verše Sv. Terezie jsou vlastně milostné . Cítila se být jakousi milenkou Boha ( "poněkud" hříšná představa ) .Ve viděních této světice i v jejích verších ovšem převažuje bolest , utrpení a velmi hrůzyplné obrazy andělů ,kteří nabodávají její vnitřnosti na kopí .


supizmus
17. 10. 2018
Dát tip

Noc i déšť jsou dublované vědomě. Četl jsem jen několik věcíí od Jana od Kříže, z Terezie samotné jen úryvky. Tato miniatura mi přišla během večerní mše v den jejího svátku a jelikož nerad píšu dlouhé věci, zveřejnil jsem to v té dietní formě, v jaké mi to přišlo. Jen takový letmý dotek okamžiku.


Musaši
17. 10. 2018
Dát tip

Sv Terezie z Ávily byla velmi patetická a extatická žena . Byla to také básnířka a tvořila mystickou lyriku spolu se Sv Janem od kříže . Četl jsi něco z toho ? Znáš Berniniho sousoší Vidění svaté Terezie ?

Sv Terezie by se opravdu jen tak neusmála a neodešla by do deště. To by bylo v jejím případě trochu málo .


Gora
17. 10. 2018
Dát tip

Ano, je to jen holé sdělení - pohrej si, přidej:-)


agáta5
17. 10. 2018
Dát tip

bych si ještě něco přibásnila... takhle netuším, proč to sděluješ veřejnosti... přijde mi to jako na těch seancích, kdy mág říká chromému "vstaň" a on vstane a ujde pár kroků.. druhý den je zase chromý.. i když ta seance je zajímavější.. jestli mi rozumíš :)


Gora
17. 10. 2018
Dát tip

Trochu se usmívám, to jsi nemusel vstávat, mohla tě pohladit a jít:-))- jak jsi ji identifikoval??

Podle mne zbytečně dvakrát, že to bylo v noci...a dvakrát, že pršelo...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru