Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rozborka a sborka

25. 10. 2018
4
2
529

Šel jsem takhle kolem potoka a náhle jsem něco spatřil. Trenýrky. Plavaly na vlnkách a byly docela pěkné. Zvedl jsem ze země klacek, trenýrky vylovil a koukám, že je na nich vyšité jméno Láďa. Byly to Láďovy památeční trenýrky z roku číslo 1954. Moc dobře je znám, jednou jsme přes ně totiž s Láďou filtrovali brusinkové víno. Přišlo mi ale moc zvláštní, že si ten unikát jen tak plave ve vodě. Pěkně jsem je vyždímal a šel za Láďou, abych zjistil, co se to děje.

No a představte si, že Láďa dřepěl u potůčku a pral na valše. Byl u toho celý skrčený. Řekl jsem: Láďo, ty můj nejlepší kamaráde, asi ti při tom praní uplavaly trenýrky. Na.

A ty uplavané památeční trenýrky jsem mu vrátil.

Láďa poděkoval a pak si povzdech: Luboši, já dřevo naštípu, moped opravím, guláš uvařím, všechno mi jde, ale s praním mám velmi velké trápení. Trvá mi to moc dlouho, každou chvíli mi uplavou spodky nebo ponožka a taky z toho mám varhánky na prstech. Podívej se sám.

Ukázal mi prsty a skutečně je měl varhánkovaté úplně jako varhany u nás v pickovickém kostele, pouze mnohem menší a bez měchu. Řekl jsem: Láďo, tohle takhle nejde. Měl by sis pořídit automatickou pračku. On je to sice nebezpečný vynález, co umí pochodovat po bytě a zmenšovat svetry, ale ty jsi válečný veterán, takže ho hravě zkrotíš.

Láďa odhodil valchu a zaradoval se: Luboši, automatická pračka, to je nápad! Že mě to hned nenapadlo. Nebude to ale moc drahé?

Já jsem řekl: Láďo, žádný strach, koupíme ti novou pračku ve lhoteckém bazaru, tam to bude mnohem levnější.

Láďa nadšeně souhlasil, tak jsme se hned sebrali a vyrazili s trakařem na nákup. Lhotecký bazar mám moc rád. Dá se tam sehnat mnoho nádherných věcí a přitom to není drahé. Sám jsem si v něm kdysi pořídil starší hadici od vysavače, mám ji teď místo okapu, a je to výborné.

V bazaru nás hned mile uvítal mladý muž obchodník starý asi tak 43 let. Řekl: Dobrý den, pánové. Co byste si přáli?

My jsme s Láďou jako jeden muž řekli: Automatickou pračku.

Obchodník nás zavedl do pračkového oddělení a ukázal na nádhernou pračku tatramat s čudlíky, skleněným okénkem a dokonce i šňůrou do zásuvky. Pak prohlásil: Tato automatická pračka je opravdu kvalitní. Pochází z roku 1983 a stále pere, pouze občas vyrazí pojistky, ale to není problém, to si pak zase snadno nahodíte. Přijde vás na 300,-

Láďa se zakabonil. On někdy bývá velmi velká držgrešle. Pračku ze všech stran obešel, zaťukal jí na kapotu a pak zabrblal: No, možná by mi stačil poloautomat.

Obchodník řekl: Poloautomaty bohužel nevedeme.

Láďa se zamračil a položil další dotaz: Dá se z automatiky přepnout na jednotlivé rány? A jaká je kapacita zásobníku?

Obchodník řekl: Já nevím, já se v tom moc nevyznám. Ale tato pračka je výborná, ručím za ni, dřív prý tento model měli ve všech československých kasárnách.

To Láďu trochu uklidnilo. Když mu navíc obchodník otevřel šuplíček na prací prášek, Láďa spokojeně zamručel, kapacita zásobníku se mu zdála uspokojivá. Ruka byla v rukávu. Láďa zaplatil, sám pračku naložil na trakař, a jeli jsme zpátky do Pickovic. Jen jsme se ještě zastavili v drogerii, kde si Láďa koupil munici Pervol.

Doma se to pak zvrtlo úplně. Láďa si pračku položil ve světnici na stůl, řekl mi, ať mu stopnu čas, a pak ji celou během jediné minuty rozmontoval na 1000 součástek. Dost mě to vyděsilo, ale bál jsem se zbytečně. Za další minutu byla totiž pračka zase v původním stavu. Můj nejlepší kamarád se usmíval a pak řekl: Myslím, že nakonec si s tímhle kvérem budu docela dobře rozumět.

A tak Láďa přišel k nové pračce. Každý den s ní dvakrát obejde celou vesnici, má u toho na sobě svou plukovnickou uniformu a všichni ho obdivují. Prádlo sice dál pere na potůčku za chalupou, ale to vůbec nevadí, nejdůležitější je, že je šťastný.

Ahoj!


2 názory

Lakrov
06. 11. 2018
Dát tip

 Úsměvná minikomedie založená na té prostoduché víceznačnosti slova.  


Kolobajda
26. 10. 2018
Dát tip

: -))  Láďa je borec...   /**


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru