Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

K pojmu babička

01. 11. 2018
6
15
1610
Autor
bixley

Tato úvaha se primárně týká rozšíření významu slova babička. Kromě významu "matka matky a matka otce" toto slovo dnes znamená i "žena, která žila zhruba před sto lety a zanechala nám odkaz v podobě znalostí týkajících se domácnosti, domácího zvířectva a pěstování zeleniny a dalších plodin".

S babičkami se v poslední době roztrhl pytel. V obchodech jsou běžně k dostání babiččiny buchty a babiččiny nudle, které mají symbolizovat vysokou kvalitu. V televizi se vysílá pořad Co naše babičky uměly a my jsme zapomněli. Kdo jsou vlastně tyto babičky?

Dnešní ženy středního věku, na které podobné reklamy a pořady cílí, mají babičky plus mínus osmdesátileté. Narodily se tedy někdy ve třicátých, maximálně dvacátých letech a své mládí prožily za války a v letech padesátých, tedy v době začínajícího komunismu. Jsou to opravdu ty babičky, které mají autoři uvedených sloganů na mysli?

Asi ne. Daleko spíše odkazují k babičkám, které prožily mládí za první republiky nebo ještě na konci Rakouska-Uherska.Mluvíme-li o mužích této doby, zpravidla jim dáváme nálepku "naši předkové", nikoli "naši dědečci". Ale jak nazvat předky ženského pohlaví? Máme jim snad říkat přechýleně předkyně? To není hezké. A tak saháme k poetickému označení babička, které má navíc u většiny lidí pozitivní konotace.

Takže: Ať žijí všechny současné i minulé babičky!


15 názorů

bixley
15. 11. 2018
Dát tip

Správná poznámka na závěr, Koblížku. A díky za zastavení.


Návrat k babičkám všeho druhu, ať už nudlového, buchtového, či jiného se mi zdá vcelku logické. Vždyť za nich byl ten život tak nějak kouzelný a odkazuje nás na něco hezkého a převážně dobrého, hlavně co se týče právě jídla. A tak se ke zvolání z celého srdce připojuji a jistě bychom se k nim měli ve svých dílkách vracet.

(Přednice, od Evženie, je jistě zajímavý výraz, ale co potom ty babičky budoucí :-)) )


bixley
02. 11. 2018
Dát tip

No jo, Agáto, časy se mění. Dnes se zase padesátileté ženy oslovují "mladá paní", to je podle mě taky na facku... :-)))


agáta5
02. 11. 2018
Dát tip

.. v jedné kriminálce říká panu Marvanovi vyšetřovatel... stará asi padesátiletá žena... měla na hlavě šátek, neforemnou sukni .. všechno šedé.. fakt byla stará.. mě říct někdo v mý skorošesátce  "stará paní" tak ho budu lynčovat :))))

tobě *


bixley
01. 11. 2018
Dát tip

Předkyně. Ale přednice je také "pěkné". Zaplať pámbu za slovo babička... :-))

Díky.


Asi by se mi nelíbilo, kdyby mi někdo říkal "přednice". To by se zase mohlo vykládat i jinak a kdo ví? :-)


bixley
01. 11. 2018
Dát tip

To máš svatou pravdu, Kočkodane. :-))


Kočkodan
01. 11. 2018
Dát tip
Minimálně dvě babičky – ta ovčí a na Starém bělidle – budou žít věčně.

bixley
01. 11. 2018
Dát tip

A staročeský. Viz můj starší fejeton...


Gora
01. 11. 2018
Dát tip

Babička je dnes dobrá značka, stejně jako kouzelné slovo "domácí":-)


bixley
01. 11. 2018
Dát tip

Díky, Goro. Máš pravdu. Asi by se autoři v tom prapra zamotali, tak si to na počest všech babiček zjednodušili. Inu, babička je prostě babička! :-)


Gora
01. 11. 2018
Dát tip

Moc pěkně jsi vylučovací metodou došla k tomu, která generace je vlastně oznčním "babičky" míněna - věkově jsou to v podstatě praprababičky...


bixley
01. 11. 2018
Dát tip

Díky, Revírníku. :-)


bixley
01. 11. 2018
Dát tip

Díky, Revírníku. :-)


revírník
01. 11. 2018
Dát tip

Buď pochválena, že sis na ně tak hezky vzpomněla. Taky si myslím, že si zaslouží úctu.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru