Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ŽIVOT NÁHLE ZTRATIL SMĚR - POROUCHAL SE TEPLOMĚR! - FEJETON

01. 11. 2018
11
9
809
Autor
kuča

 

   Teploměr Josef se doposud cítil jako rybička, tedy zdráv jako řípa. Za oknem sice střídavě mrznul, potil se a moknul, ale nikdy si ani náznakem nepostěžoval. Každé ráno jsem ho zkontroloval, prohodil pár vlídných slov, škodolibě ho polechtal těsně pod nulou a popřál klidný den. On mi při odchodu do práce blahosklonně pokynul modrou lihovou ručičkou a dál se držel jako klíště okenního skla.

   To, že letitého kamaráda skolil infarkt, jasně sdělila vytrčená rafička, která se v posmrtné křeči zastavila až na nesmyslných 50 stupních Celsia. Chtěl jsem Josefa srdceryvně oplakat a důstojně pohřbít, ale manželka pronesla, že už jsem i tak divnej, a hrdinný nebožtík skončil beze vší pompy mezi odpadky. Okamžitě jsem běžel koupit nástupce. Ty samé rozměry, ten samý typ. Nevzal jsem ale v úvahu fyzickou bídu dnešní mládeže – junior se na skle udržel pokaždé slabou půlhodinu; pak zvítězila gravitace a termomladík se začal nezadržitelně sunout dolů. Snad špatná technika, určitě nevyvinuté svalstvo. Den, co den jsem ho nacházel ležet na sluncem rozpáleném plechovém parapetu a upřímně se divil, že slaboch Josef II. dosud neexplodoval. Neměl jsem čas ani náladu čekat, jestli vyztuží figuru a zlepší styl. Dostal rychlý vyhazov, a to ještě ve zkušební době.

   Situaci jsem se pokusil vyřešit instalací mohutného letitého reklamního teploměru u vjezdu do garáže. Upoutávka na německý přípravek „GLYSANTIN“ byla i z dáli jasně čitelná, avšak stupnice v nedohlednu. Evidentně bude třeba znovu nakupovat. Tentokrát v klidu, rozvážněji, bez horké jehly. Ignoroval jsem temné brblání manželky a k vyřešení problému opět delegoval sám sebe.

   Nalepovací teploměry jsem po nedávné zkušenosti s mladým Pepou zavrhnul a dal přednost klasickým pověšencům. (Tedy hřebíček, dírka, závěs.) Klasika je klasika! Pěkně po staru – kladivo, hřebík, teploměr. Nového adepta jsem vybíral s pečlivostí náboráře FBI. Rentgenoval a osahával jsem vystavené exempláře tak pečlivě, až jim studem a vzrušením stoupla teplota.

   Jako obvykle ve mně zvítězil český škudlil a domů jsem nesl duo teploměr s vlhkoměrem. Nekupte to za jedny peníze!


9 názorů

Kolobajda
19. 11. 2018
Dát tip

By možná stálo za úvahu dát tento fejeton do zpráv "Novinky.cz"! Neboť z jejich zpráv mi taky klesá  nebo stoupá teplota podle toho...   ; -))   /**


Lenik999
07. 11. 2018
Dát tip

Pěkné :-)


Dagmaram
03. 11. 2018
Dát tip
Fakt čtivé. Bavilo:-)

agáta5
02. 11. 2018
Dát tip

jj, taky potřebuju novej, mám dva měsíce 60 stupňů - digitální smrt na sahaře nejspíš


vesuvanka
02. 11. 2018
Dát tip

Vida, co se dá o teploměru  pěkně a vtipně napsat :-))) TIP


Danny
01. 11. 2018
Dát tip
vtipně napsáno, tip

Lerak12
01. 11. 2018
Dát tip

U mě dobrý! Pisálci kteří dokáží napsat na úrovni fejeton (povídku) o všednosti či prkotině, mají můj obdiv. Improvizoval si s fantazií statečně, Kučo.


Kočkodan
01. 11. 2018
Dát tip
Tobě snad koluje v žilách líh nebo rtuť skandinávského prapředka Celsia,když tak hezky píšeš o teploměru.

Taky mě čeká nákup nového tepolměru. Do původního vrostla mučenka a držela mu ručičku. Bylo pořád stejně teplo. :-) /T


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru