Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Se synem v hospodě

08. 11. 2018
6
8
570

Když někdy přijede syn Karel se ženou a vnuky na návštěvu, a žena má dobrou náladu, tak mu dovolí, aby se mnou večer šel do hospody. Z toho mám vždy velikou radost, protože takováto společná návštěva stmeluje náš vztah rodičovsko-synovitého typu.

Průběh bývá vždy velmi podobný. Sotva vejdeme do výčepu, řeknu: Pane Jouzo, mně jedno zrzavé a tady klukovi žlutou limonádu.

Syn se zakaboní a řekne: Tati, to myslíš vážně?

Já si uvědomím, synovi už není 12 a dokonce ani 18 ale mnohem víc, a že má už svoje vlastní děti, moje dva vnuci, tak se opravím a řeknu: Karlovi k té žluté limonádě taky jedno zrzavé, ale pouze malé.

Syn řekne: Pane Jouza, normální mi dejte.

Pan Jouza se směje, čepuje a jakmile dočepuje, řekne: Ano, jedno normální malé. Tady máš, Karle.

Pak si sedneme ke stolu, syn se trochu kaboní, ale pak začne to své malé pivo cucat. Brzy poté se obvykle objeví Kája Strnádek a Láďa. Oba jsou moc pěkně oblečení do společnosti, mají tepláky s poutky přes paty a rádiovky a hned si k nám sednou. Láďa pak řekne: Luboši, ty můj nejlepší kamaráde, koukám, že sis dneska přivedl mladého.

Já řeknu: Jo.

Kája Strnádek řekne: Teda Karle, tys už tak veliký. Je to vůbec možné? Když jsem tě viděl naposledy, byl jsi takhle velký a teď jsi velký takhle. To je neuvěřitelné.

A u toho ukazuje rukou dvě různé výšky, ale to se nedá napsat, to lze pouze vidět.

Syn Karel Kájovi odpoví: Pane Strnádku, vždyť tohle mi říkáte už dvacet let. A vidíte mě skoro každý druhý víkend.

Všichni se, kromě syna, zasměje a pak řekne Láďa: Karle, a co ty vlastně v té Praze děláš?

Já řeknu hrdě: Programátora.

Kája s Láďou tuto profesi vůbec neznají a začnou se vyptávat, tak musím složitě vysvětlit, že to je něco jako automechanik přes počítací stroje, pouze bez hasáku, kladiva a šroubováků. Kája s Láďou jsou z toho celí vykulení, vrtí hlavami a diví se, jakou má syn na rukách jemnou kůžičku, protože znají pouze automechaniky s hrubýma rukama a s mozoly.

Poté si obvykle začnou z Karla utahovat. Kája řekne: Karle, když jsi ten programátor, mohl bys mi naprogramovat větší důchod?

A opět se moc, až na syna, smějeme. Ten pouze kouká a tváří se jako kyselá okurka. Pak se Láďa zeptá, jestli by mu Karel nepřiprogramoval nějakou mladou manželku 90 plus. Znovu se velice smějeme a Karel už toho má dost, zvedne se a jde na záchod. Já na něj křiknu: Prkýnko nahoru, a až budeš, umýt ruce!

Syn se ani neohlédne a když přijde zpátky, u stolu stojí hospodský pan Jouza, v rukách drží pochroumané počítadlo a Karlovi řekne: Hele, juniore, vnuci mi strhli počítadlo na sekery. Slyšel jsem, že jsi opravář přes počítací stroje. Mohl by ses mi na to kouknout!

Karel se v tu chvíli už doopravdy rozzlobí a řekne: Táto, já už jdu domů! Na shledanou.

A jde domů do mé chalupy, kde už na něj čeká ubytovaná žena manželka ve spacáku a taky vnuci. Já v hospodě ještě chvíli zůstanu. Hraju karty a jsem rád, že syn není hospodský povaleč jako třeba Kulhavec, který v hospodě často zůstane až do rána a celá vesnice se mu směje.

Ahoj!


8 názorů

Lakrov
03. 12. 2018
Dát tip

Oceňuji trvalé kouzlo tvých -- z počátku trochu "nezvyknutelných" -- povídek  přinášejících náladu takové "poněkud násilné sebeironie".  Tip.  


Kolobajda
10. 11. 2018
Dát tip

Taková kratší hospodská legrácka - to společenské oblečení je moc pěkné...   : -))  /**


Gora
09. 11. 2018
Dát tip

V podstatě zápis rozhovoru z hospody, ale je to zábavné. Myslivče, prima:-)


Honzyk
09. 11. 2018
Dát tip

voni po houbach : TIP '! )))


Prosecký
09. 11. 2018
Dát tip

Děkuji. ještě by se hodilo:

- jaké pivo se u vás čepuje?

- co syn programuje?

- jaký je psychologický a sociální background snachy?

 

Poznámka: Tip jsem už dal, i kdž bych uvítal větší zápletku a nějaký děj.


Syn je vlastní, a přikrývky mám, dokonce i postel, kterou jsem sám vyrobil. Synova žena manželka je bohužel velmi štítivá, říká, že z mého povlečení cítí myšinu nebo kočičí čůránky. To je ale výmysl, moje ložní prádlo voní hezky po houbách. Ahoj!


Prosecký
09. 11. 2018
Dát tip

Syn asi bude nevlastní.

Vnucia snacha spěj ve spacáku, přepokládám, že bu´d na seníku, nebo na zemi. To jsi to, myslivče, daleko nedotáhl, když nemáš pro vlastní lidi ani přikrývku navíc.


Dagmaram
08. 11. 2018
Dát tip
Tepláky s poutky přes paty, na ty si vzpomínám. Prudká elegance:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru