Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Revolucionář z tramvaje č. 3

20. 11. 2018
7
6
638
Autor
Movsar

Digitální baroko

Asfalt, beton, cihly. Je toho tady úplná barokní spousta. A víra v pokrok sálá z výfuků a kanceláří, unikavá a tekutá jak tahle doba. Displeje, online, wifi. Kult rychlosti počítá megabity, vteřiny, v modlitebních knížečkách Apple. Informace, obrázky, fake news. Nekonečná litanie, liturgie celebrovaná roboty. Vítejte v digitálním baroku.


Všelidová ADHD

Všelidová ADHD. Lidé čím dál víc potřebují aktivitu. Ponor do prázdna je nemyslitelný. Kino, divadlo, wellness, úniková hra, cestování, telefonování, fejsbuk.. Lidé se pomátli z možností, které jim svět hází jako kosti psům.


Digitální socialismus

Estetika možná pokročila, ale není zas tak velkého rozdílu mezi dnešními fitnesgirls a spartakiádními cvičenkyněmi éry socialismu. Kult těla už není pod státní kuratelou, byl privatizován, ale posílen. Kolektivní akce s kuželkami nahradil individuální trénink. Díky novým médiím je tato oslava zdraví a tělesnosti online pod dohledem uživatelů sociálních sítí. Vítejte v digitálním socialismu.


Revolucionář z tramvaje č. 3

Hlásí do telefonu, že půjde na demonstraci. A informuje, že včera byla taky. Hlasitě, neboť hlas lidu by měl dunět jako zvon. Pak se ptá, co zaznělo na tiskovce policie, protože to byl zrovna na angličtině. Revolucionář z tramvaje č. 3.

A jak to je na druhé straně: Nejprve přísahal na smrt svých dětí, teď oznamuje odhodlání sám zemřít v jejich jménu. Kolikrát ještě bude muset po rtech Andreje přejít smrt, než tohle skončí..


Digitální blíženci

Líčí někomu do telefonu, že je zrovna v tramvaji. Není žádný rozumný důvod pro takové sdělení, ale rozum je jen velké mystérium Západu. Ale taky platí: digitální éra, to je zmizení distance, vše je na dosah. Věci i lidé se stali kdykoli dostupnými. Stali jsme se bližními v nejvypjatějším slova smyslu, stali jsme s digitálními blíženci.


6 názorů

Movsar
22. 11. 2018
Dát tip

díky, přátelé. jsem moc rád, že jsem vás oslovil. a musašimu zvlášť, protože to přirovnání k blues, a ne k velkým kompozicím klasického formátu a nadějí, mě těší. jsem za malé formy, drobnosti, z kterých je ostatně složen svět a hlavně nepatrný osud člověka v nekonečném kosmu.


Musaši
22. 11. 2018
Dát tip

Když to složím celé dohromady , dává mi to takové velkoměstské blues.Mám velmi rád blues , ale blues přecejen není ani Mozart ani Bach. Aspoň nám ale umožňuje nebrat ten svět okolo až tak úplně vážně . Tip.


Dagmaram
21. 11. 2018
Dát tip
Adhd, digitální socialismus, blíženci. S minimem slov dokážeš postihnout fenomény dnešní doby. Ode mě veletip. Paráda a díky

Lerak12
21. 11. 2018
Dát tip

Odstrojuješ pojmy. Ke kvalitě zpracování bonus.


Yan73
21. 11. 2018
Dát tip

Líbí, ahoj Y.


Gora
20. 11. 2018
Dát tip

Vše, nejvíc však digitální blíženci:-)))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru