Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Splav

26. 11. 2018
2
2
276
Autor
Cimanad

Splav

Slovo splav je v češtině název pro pevný jez na vodním toku, který zrychluje proud vody protékající tímto vodním tokem - řekou.

Přáli byste si u takového romantického místa bydlet? Splav šumí, kolem krásná příroda, pohoda.

Také jsem si to myslela do doby, než jsem byla pozvána na letní, odpolední posezení na zahradu u splavu. Bylo to moc pěkné, příjemné posezení s přáteli, které podtrhovalo šumění splavu. Bohužel, po několika hodinách pobytu u splavu mi to šumění začínalo celkem vadit. Nejsem nějak nervově labilní, ale po odchodu do prostředí bez splavu se mi v hlavě a uších značně ulevilo.

Druhá má zkušenost se splavem byla o dovolené. Navštívíli jsme hrad v Ledči nad Sázavou. Hrad je na vysoké skále nad řekou Sázavou. Při prohlídce místní expozice hodin nám průvodkyně mimo jiné sdělila, že tato expozice je celá nově nainstalovaná, je zde nově vymalováno. Po mém dotazu na neustálé šumění, které nebylo možné přeslechnout a rušilo její výklad, mi sdělila , že to není ani klimatizace, ani vysoušeč nově vymalovaných prostor, ale splav dole pod hradem. Pohledem z okna jsem se o tom přesvědčila.

Takže mé sluchové ústrojí opět okusilo ten krásný zvuk splavu, ještě že jen na chvíli. Sama za sebe tedy mohu konstatovat, že bych nechtěla bydlet v dosahu splavu. Voda stále teče, i v těch úporných vedrech řekou protéká stálo něco vody a splav šumí a šumí . Na chvíli je to pěkné, romantické, ale na dlouhé pobývání, či dokonce bydlení u splavu - nevím, nevím. Asi jde jen o zvyk. Někde zase hučí silnice, kterou projíždí stovky aut, jinde vlaky, nebo hučí továrna, člověk si nevybere. Ne všichni máme krásné, tiché, čisté bydlení.

Tak za mě jedině báseň - Fráňa Šrámek - Splav.    ......... jako bych jen splavem byl, který v lukách krásně zpívat slyšelas ..........


2 názory

Cimanad
28. 11. 2018
Dát tip

Jo, kde že splavy jsou, dnes stačí k zbláznění jízda autem a nákupy v supermarketech .......


A my se pak divíme, že se Viktorka u toho splavu zbláznila. :-))) /T


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru