Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Historie

07. 12. 2018
1
7
494
Autor
nascheanou

 

 

 

 

 

Jsem nespokojený s bohatstvím mé rodiny. Necítím se být sám sebou, necítím svou přirozenost, své vlastní já. Požitky pozemského světa mě nezajímají. Nezajímají mě ženy, ani muži, peníze, milostný život, víno. Jsem budoucí panovník, ale moc mi nic neříká, nechci ovládat ostatní, politické žvanění není pro mě. Rád bych celý život promlčel, věnoval se dialogu se sebou samým, rád bych se usebral, bojoval s vlastními přízraky, rozmlouval s Bohy.

Utíkám z přepychového paláce, odevzdávám všechno jmění chudým, nechávám si pouze prostý šat, vodu a chléb. Usedám pod jabloň, začínám meditovat. Zatím moc nevím, jak se to dělá, ale zkouším to, co už je známé od mých předků.

Bojuji s kapitalismem, s hromaděním nepotřebného majetku, redistribuuji dobré slovo místo planých slibů. Doufám, že se ke mně v budoucnu někdo přidá, ale na úspěchu nelpím, možná zemřu v zapomnění, možná se o mně budou děti učit ve škole, možná prorazím díky myšlence trvale udržitelného rozvoje, možná díky myšlence ekonomického nerůstu. Pravděpodobně se vydám na poušť a budu promlouvat s hadem, pravděpodobně se vydám na moře a Sirény mě budou volat, pravděpodobně budu kráčet po souši a ptát se lidí na to, co je trápí. Obstarám si papír a něco na psaní, popíšu svůj skromný život a základní myšlenky. Vytvořím nenásilnou školu, vyrostou mi vlasy a fousy, které si posléze oholím. Naučím se jíst to, co přirozeně popadá ze stromů, naučím se vařit vegetariánskou a veganskou stravu, lidem na ulici budu zdarma rozdávat své myšlenky popsané v knihách a k tomu chutné kokosové koule. Vytvořím společenství svých sympatizantů, bzde kráčet bok po boku. Na stará kolena budu zvolen do čela našeho hnutí. Budu mít politickou moc, ke které se přidá ta ekonomická, zbohatnu, dostanu se do čela státu. Budu mít několik žen a jedno dítě. Zemřu. Moje dítě, unavené z přepychu, se vydá na strastiplnou pouť chudého člověka, opustí můj luxusní palác…

 

 

 

 

 

 

 


7 názorů

nascheanou
03. 01. 2019
Dát tip

Vzniklo to jako zadání na psací úkol :)


Lakrov
03. 01. 2019
Dát tip

 Vzniklo to jen jako přehrabování vlastních pocitů,  nebo je to narážka na někoho skutečného?  


Gora
07. 12. 2018
Dát tip

Říkala jsem si - Buddha :-)) - škoda, že je to trochu na přeskáčku:-)


nascheanou
07. 12. 2018
Dát tip

Psali jsme s mym kamarádem na téma "hrdina", snažila jsem se do toho tématu nějak napasovat, víc s tím textem nesouzním. Ale mísí se v tom Ježíš, Haré Kršna, Buddha, aj Babiš :D


Gora
07. 12. 2018
Dát tip

Vizionářské představy nějaké - skutečné? - postavy z historie - úvahy o smyslu života, které si skutečně místy protiřečí - musel by několikrát zbohatnout a zase zchudnout...ale je to zajímavě, poutavě podané s filosofickým podtextem...můžeš prozradit, o koho by se mělo jednat??

bzde kráčet bok  - překlep


K3
07. 12. 2018
Dát tip

Asi chápuco jsi chtěla říct. Ale textu moc nerozumím. Mám dojem, že si to někde protiřečí. Myšlenka byla asi silnější než samotný text. Takový pocit z toho mám.


Lerak12
07. 12. 2018
Dát tip

Jako bych četl  některého z děl P. Coelha.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru