Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Diligitis

08. 12. 2018
3
6
825
Autor
Alain

Toť tíha břemene v němž tiše dřímá krása,

ukrývajíc okatě svou blahoskvoucí zář,

s níž snadno nalezne se křišťálová spása,

po níž prahnu bez výsledku - nejsem žádný žhář.

 

Zraněný a bez víry, s rozpolcenou hrudí

já prosím boha upjatě od slz zmáčený,

chci poznat plamen lásky, jenž mne stále chladí,

jen po šanci ohřát se bývám stále lačný.

Černý svit zoufalství - brek mne tiše svírá,

rány bičem hladí, když na mne dívka zíra.

 

Toť čirá láska, jež mě zcela uchvátila,

toť pramen života - všechny klepy pravdou jsou!

Byla to však ona, dívka mne probodala,

živí smutný úsměv - prostředek pro faleš mou.

 

Po krku plazí se mi těžký náhrdelník, 

Napne laso utopie, z něhož prší pláč,

byť získal jsem ho jako férový podvodník,

Není třeba štědře prosit, hlavně býti rváč!

 

Nad hlavu mou bude zas bílý prapor zvednut.

Perly rosy stékajíce ze suchých mušlí trav,

Splavují mne ležícího v onom usnu nehnut,

a šeptají, že milovat nedobrý je mrav.

 


6 názorů

Lerak12
01. 01. 2019
Dát tip Alain

Hm. Verlaine, Rimbaut, Baudelaire. Prokletí básníci - moderní nemoderní, mají můj obdiv. Kdybych uměl psát  obdobně, tak bych se cítil i dnes umělcem! Dnes se řiká: Jako že jo, my je  uznáváme. Co by taky měli řikat, když uměli zacházet se slovem a byly Básníky. Čeština je v permanentním vývinu a hodně tehdejších slov nám znějí archaicky. Některým slovům ani současníci nerozumí. Ostatně, jsou moderní tvůrcové a já jejich textům také nerozumím - řídím se jen pocitem. (!) Nechci zde v názoru hrát roly staromilce pitomce. Ale zase se mi příčí to věčné usměrňování do post moderního stáda.

Literát (a u začátečníka to platí dvojnásob) by si měl osvojit základy jakékoliv literární tvorby. To určitě!!  Ale v talentu, projevu a tématu by měl být absolutně svoboden!  Cítí li projev jaký cítí, tak ať jej projeví. Nikdy tak úplně nevíme!

Když jsme u Tvého "archaizmu," tak zde nejsi úplně sám. Třeba Umbratika si zde někdy v tom stylu vystřihne a nejen mě spadne brada! Když si dáš pozor na některá až příliš zastaralá ( dnes "nefunkční") slova, tak si u Tebe velmi rád počtu. Talent máš! Už to, jak píšeš kultivovanou češtinou v komentářích, se mi tvůj jazyk líbí. Já nejsem kritik, tak to ber, jen jako můj os. názor.   


Musaši
11. 12. 2018
Dát tip

Zdravím , Alaine ,

a vítám tě tady . To , co ti píše Gora , jsou praktické rady , které by sis měl vzít k srdci . - Je ale i jiná cesta . Můžeš zůstat archaikem , ale musíš mít svůj archaický styl pod kontrolou . Takhle píšu já , když píšu vázaným veršem . Někdy může být zajímavé vše to , co jsi původně asi myslel vážně , pojmout přes ironii jako zábavnou hru .


Gora
10. 12. 2018
Dát tip

Není vůbec zač, je vidět, že se psaním začínáš, a tak věřím, že se ještě nad tvými dílky setkáme... ke tvé odpovědi - ve všech oborech, i uměleckých, by člověk měl nejprve dobře ovládat základy, a pak teprve může např.nechat poezii volnost...


Alain
09. 12. 2018
Dát tip

Dobrý den,

moc si vážím názoru a kritiky a určitě si ho beru k srdci.

Ohledně archaismů je určitě pravda, že je používám hojně, pro mnohé až příliš, avšak je to u mě zcela běžné, nebyl to žádný prazvláštní záměr, v literatuře se tak vyjadřuji, nevím proč, běžně. Jsem hodně ovlivněn Rimbaudem a možná nechtě píšu až moc podle něho. Ale některé neobvyklosti jsou záměrné, ať už spojení férový podvodník nebo to, že verše nesedí. Rád nechávám poezii až takovou volnost, že mnohdy úplně neladí s pravidly. 

Každopádně ještě jednou děkuji za názor! :)


Gora
09. 12. 2018
Dát tip

Alaine, vítej...

Na tvé básni mne zaujalo několik prvků - věnoval jsi kromě obsahu - tedy "stavu zamilovanosti" - pozornost počtu slabik a rýmům, snažil se o neotřelá slova. Na druhou stranu velmi často sahal po zastaralých /archaických/ výrazech - už první sloka jimi přetéká... tím se verše stávají nesrozumitelnými... někdy ti - ve snaze doplnit počet slabik - vycházejí významové protiklady /já neznám např. férového podvodníka:-)/

 získal jsem ho jako férový podvodník,

Některé rýmy také nesedí - náhrdelník/podvodník, zmáčený/stále lačný nebo jsou moc prvoplánové - krása/spása, pláč/rváč...

Poetické vidění ti určitě neschází, doporučila bych ti psát o tématech ze života, civilnějším, současnějším způsobem než tím, který jsi použil zde... číst kvalitní poezii - také na Písmáku je několik autorů, kteří píší vázaným veršem,  na internetu se dá vyhledat Veršologie a nastudovat alespoň základy básnického "řemesla"...nebo zkusit myšlenky vyjadřovat tzv.volným veršem...

 

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru