Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zatím v kosmu

12. 12. 2018
7
9
731
Autor
Movsar

Opilé tramvaje

Podvečerní Prahou se kolébají opilé tramvaje. Rozvonělé punčem a stopou horkých vín a třebas kapkami proti kašli, vším čím lidé plaší splín. Jedou z pohádek o firemním večírku anebo jen z krátké pouti ulicemi ke stromečku. A jsou trochu hlučné, jak opilé jařilky vylétají z úst cestujících. A někde mezi všemi ukrytí bezhlesní milenci. Vždyť to tak milenci mají, že spolu jen tak tiše naslouchají. Tlukotu svých srdcí, bezlítostnému běhu času, šumění limonád. A prosti výčitek hádají, kdo koho víc má rád. A jedou až na nekonečnou..


Zlíchovský kostelík

Do tmy svým světlem hoří, nad řekou a nad tratí. Jako maják v noci vprostřed moří, jako slovo které platí. V čase krátkých dnů plavíme se za pevnými břehy, oči trochu od soli, srdce plná něhy. A o nedělích zapalujeme svíčky, druhá, třetí, a pak, v oparu z purpury, bláhové světy pod víčky..


A budou Vánoce

Až sněhem půjdou ptáčci cupitáčci a kočička Ježonka za oknem bude dumat, kam asi jdou, z komínů vystoupá bílo a z rádia koledy, budou Vánoce. Lidé se obléknou do pastelových svetrů, potřou vonělínem a vypijí kapku staré pálenky. Zacinká sváteční servis a pak z přítmí pokoje maminka, která jediná může vstát od stolu dřív. A z výšky neuvěřitelné jako tolik věcí zasvítí hvězda naděje. A budou Vánoce.


Zatím v kosmu

Na kosmické lodi Nemesis 10 taky mají advent. Prostorem se vznáší věnec s pomeranči a skořicí, vánočka v tubě a taky jmelí. Je těžké líbat se pod beztížným jmelím, usmívají se kosmonaut Pete s kosmonautkou Nadine. Večer, který je v kosmu relativní, si pustí zprávy a po nich něco koled. Pak se zavřou do skleněného tubusu doublebad a sáhnou si pod skafandry. A za okýnky budou zářit miliardy hvězd..


Deštivo

Kde se vzalo, tu se vzalo před Vánoci deštivo. A vítr láme větve smrčků přesazených z lesů do ulic, houpá hvězdami, odnáší světýlka. A děti čekají na sníh, nejlíp tak moc sněhu, až by z něj sotva koukala postýlka. Ale ono nic. A tak z té navlhlé tmy koukají jenom jejich smutná očička a taky ryb. Svět je plný chyb.


9 názorů

Movsar
14. 12. 2018
Dát tip

děkuju, moji noční přátelé. jsem rád, že v stále divočejších vodách (nejen) internetu jsou místa jako toto.


Zlíchovská rýmovánka...ale jinak všechny, taková nostalgická pomalá nálada z nich jde.


agáta5
13. 12. 2018
Dát tip

až si říkám jestli nejsi zamilovaný.. krása!


Whitesnake
13. 12. 2018
Dát tip

Takhle se hlava nehlava pracuje na vlastní originatě výpovědi. Autora to bezezbytku baví, čtenář potěšen. A za komín, z něhož stoupá "bílo" - tohle bylo skutečné potěšení číst, jak praví Gora.


srozumeni
13. 12. 2018
Dát tip
Krásné. Opilé tramvaje se mi líbí nejvíc...***

Gora
12. 12. 2018
Dát tip

Potěšení číst...


Movsar
12. 12. 2018
Dát tip

děkuju vám, noční přátelé.


Lerak12
12. 12. 2018
Dát tip

Ty bláho! Tak krásné a protkané poezií. Jsem opravdu nadšený. Velká poklona! 


Dagmaram
12. 12. 2018
Dát tip
Krasné Ptáčci cupitáčci cvrlikají za vše

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru