Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tři oříšky pro Popelku

13. 12. 2018
13
12
797

Adventní čas je časem vypravování pohádek. Moji dva vnuci pohádky milují, a když jsem s nimi, tak hned prosí a říkají: Dědečku, povídej nám pohádku. Víc vždy prosí vnuk, co je holka. Chce pohádky o princeznách, dracích, vílách a koních se srnčím parůžkem na čele. Vnuk kluk chce pohádky méně, ale zato vždy velmi divoké. Musí v nich být různé mimozemské bytosti jako Hůlk, Ivronam, americký voják kapitán nebo černá bamba. Tomu já ale vůbec nerozumím, takže se mi pohádky lépe vypravují vnukovi holce. Její nejoblíbenější pohádka se jmenuje Tři oříšky pro Popelku, a tu vám dneska taky povyprávím, abyste měli radost.

Byla jednou jedna moc pěkná autodílna. Vlastnil ji přísný muž majitel pan Louka. Měl tři zaměstnance. Dva byli jeho vlastní synové, Jirka Louka a Matěj Louka. Třetí byl chudý a mladý automechanik starý 50 let pan Vít Popelka. Jirka s Matějem si z pana Popelky neustále dělali legraci a zlobili ho. Nebylo dne, kdy by po něm necvrnkli alespoň jeden cigaretový nedopalek, nepřilepili mu k podlaze přezůvky nebo mu nesnědli jeho skromnou svačinu. Popelka byl moc hodný a všechno si to nechal líbit, protože se bál, že kdyby to kolegům vracel, tak by ho jejich pantáta majitel firmy vyhodil. To by potom Popelka neměl žádné peníze a umřel by hlady.

Pan Popelka si odjakživa toužil založit svou vlastní dílnu, ale protože byl moc chudý, tak si nemohl koupit nářadí které mu k tomu chybělo. Něco si ze svého skromného platu už sice nakoupil, ale pořád mu chyběla pořádná ráčna a hlavně ořechy dvacet jedna, dvacet pět a třicet milimetrů.

Jednou takhle v prosinci, když moc chumelilo, přišel pan Louka do dílny a řekl: Moji milí zaměstnanci. Představte si, že se teď v sobotu večer na místním restituovaném zámku koná velmi velký hasičský bál. Pan velkopodnikatel Král chce provdat svou mladou dceru Vlastu starou 45 let, a ona si má na tom plese vybrat svého ženicha. Proto tam půjdeme a já doufám, že si Vlasta vybere někoho z vás.

Jirka a Matěj Loukovi se tvářili otráveně, skromný pan Popelka radostně povyskočil a zavýskl. Pan Louka se na něj ale hned zle obořil: Popelko, ty s námi nikam nepůjdeš. Zůstaneš tady, vezmeš si přesčas, pohlídáš dílnu a aby ses zahřál, tak u toho hlídání budeš zametat.

Pan Popelka smutně přikývl, protože věděl, že zaměstnavateli se neodmlouvá.

Když přišel sobotní večer, pan Louka a jeho synové se krásně oholili, oblékli si své nejkrásnější a nejčistší teplákové soupravy, nazuli boty farmářky, nasedli do svého vozu škoda Felicie a vyrazili k zámku. Pan Popelka zůstal sám. Chvilku smutně naříkal, pak zametal, bylo mu moc líto, jak s ním Loukovi zacházejí. Pak se v něm najednou něco zlomilo. Odhodil smeták a řekl: Když se na ten ples půjdu tajně na chviličku podívat, tak se přeci nic nestane. Jen se trošku nahlédnu do zámku oknem, abych viděl, jak se mají bohatí lidé, a pak se zase vrátím sem.

Vzal si palčáky, šálu, kulicha a vydal se na cestu. Byla krásná měsíční prosincová noc. Pan Popelka utíkal směrem k zámku a utíkal a utíkal, když si náhle všiml, že v příkopu u cesty leží zapadlý luxusní moderní automobil značky Volvo. Uvnitř byla krásná mladá žena středních let s líčky protkanými krásnými červenými žilkami a s nádherně upletenými copy. Nemohla z auta ven a byla jí zima. Pan Popelka neváhal ani minutu a začal odhazovat sníh. Když všechen odházel, rozbil okénko a ženu za copy vytáhl ven.

Žena řekla: Děkuji Ti, můj zachránče! Nebýt Tě, tak tady asi umrznu. Představ si, že před chvílí kolem projela Felicie pana Louky, která vůbec nezastavila! To je hrůza, že?

Pan Popelka řekl: Ano.

Žena řekla: Pojď, půjdeme ke mně domů a dáme si tam čaj s rumem.

Vzala pana Popelku za ruku a odvedla ho hádejte kam! K restituovanému zámku pana Krále. Ona to totiž byla samotná Vlasta Králová. Když pospíchala na hasičský bál, dostala defekt a skončila v příkopu. Na bále vzniklo pozdvižení. Sotva pan Louka spatřil zaměstnance pana Popelku, tak spustil, co tady pan Popelka dělá, jak to, že není doma, nezametá a tak dále.

Vlasta řekla: Tady pan Popelka mě vytáhl z auta, zatímco vy, pane Louka, jste se svými syny jen tak projel kolem, a dělal jste, že mě nevidíte, i když jste mě viděl!

Pan Louka se bránil: Vlastičko, já jsem přeci nemohl vědět, že v tom autě jste vy, budoucí manželka jednoho z mých synů!

V tu chvíli se ozval samotný pan Král, tatínek Vlasty. Zahřímal: Pane Louka, vy jste tak ohavný člověk, že tomu skoro vůbec nemůžu uvěřit. Seberte se i s těmi svými truhlíky v teplákových soupravách, a jděte mi z očí. Podívejte se na sebe, co jste za lidi. Jen si tu tak postáváte u švédského stolu, všichni tři ujídáte jednohubky a chlebíčky s pravým humrem z mrkve, a myslíte si o sobě kdovíco.

Pan Louka panu Popelkovi pohrozil rukou, spolkl zbytek rozjedeného chlebíčku, a zmizel. Král se pak nechal slyšet, že by byl rád, kdyby se Vlasta provdala za Popelku, protože Popelka je prostě charakter a hodný a skromný člověk. Vlasta i Popelka souhlasili, a za týden se konala nádherná svatba úplně jako z nějakého nádherného televizního seriálu o životě bohatých lidí.

A víte, milé děti, co je nejkrásnější? Že pan Popelka dostal od Králových jako svatební dar nádhernou ráčnu a všechny tři oříšky, které potřeboval, takže si konečně mohl založit svou vlastní živnost. Jeho žena Vlasta Králová mu dělala účetnictví a moc krásně si žili a jestli neumřeli, tak si krásně žijí dodnes.

Ahoj!


12 názorů

Lakrov
13. 03. 2019
Dát tip

 Klasickou popelku jsi doslova otočil naruby a pěkně jí vyprášil kožich,  ale bavím se od začátku do konce.  ...pospíchala na hasičský bál, dostala defekt a... :-))  Tip.  


bixley
30. 12. 2018
Dát tip

Mně se kromě pohádky líbil vnuk holka a vnuk kluk. :-)


Kočkodan
15. 12. 2018
Dát tip
„Když všechen odházel, rozbil okénko a ženu za copy vytáhl ven. „ Tohle mne lehce znejistilo, jestli pan Popelka nebude tak trochu vejtaha... no, snad ne... Ty si ale podle mne za napsání a zveřejnění popel na hlavu sypat nemusíš. ;-)

Dagmaram
13. 12. 2018
Dát tip
Pravý humr z mrkve :-)

srozumeni
13. 12. 2018
Dát tip
Jé, to je krásné. Líbí se mi ta jednoduchost psaní a přitom to má úžasný a vtipný děj. Nějak to neumím vyjádřit. Prostě líbí...*****

Kolobajda
13. 12. 2018
Dát tip

Spíše mi tam sedí ten Mládek. To by jistě nesvedl ani Stárek, ani Lev Nikolajevič... a to už byly nějaké kapacity!!  Luboši - ty máš prostě myslivnu!   o))  /***********


Jste moc hodní, děkuji! 


Gora
13. 12. 2018
Dát tip

Parádní pohádka-zněla by od Mládka! /gabi má pravdu/

překlípeček: Jen se trišku nahlédnu do  - Jen trošku nahlédnu do...


Danny
13. 12. 2018
Dát tip
Super pohádka.

agáta5
13. 12. 2018
Dát tip

:)*


minule som ti písala, že si viem predstaviť, ako by tvoje pohádky čítal Mládek, ale aj Zdeňkovi Svěrákovi by svedčali*

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru