Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

totálka aneb jak žít bez auta

19. 12. 2018
13
24
907
Autor
agáta5

Tak nakonec pojišťovna zhodnotila mý krásný autíčko jako totální havárii, ocenila tu plechovku na nějaký peníz a dala do virtuální dražby. Fakt, virtuální, jakože prodej. Někdo ho koupil za dvanáct tisíc a tak tuhle částku odečetli od tržní ceny (nechtěla jsem auto prodat, ale opravit!!) a poslali mi na účet rozdíl, za kterej si nový auto fakt nekoupím ještě dlouho.
Prostě totálka je totálka, přes to nejede z český pojišťovny vlak.
Autíčko bude opravený asi za měsíc, lakovna a tak, vánoce, silvestr… musím bejt prý trpělivá. Tak jsem.

 

Navíc jsem děsně chytrá ženská. Nalákala jsem do tý naší díry po granátu další spolupracovníky. Daníka, koňáka, co si tady u nás udělal stáje a koupil tři koníčky. Jeden mu sice do roka umřel… víte, že za kafilérii zaplatil sedm tisíc korun? Bych ho pohřbila na zahradě raději jako naší fenku Kesinku…

Raduš, který jsem prodala část pozemku a ona si nechala dovézt mobilhaus z Prahy a teď tady motáme košíky a plácáme hlínu. Ten mobilhaus to byla taky sranda. Sousedka říká… já ti tak míchám guláš, čumím z okna a najednou kolem projede dům. Málem mě trefil šlak. Jsem myslela, že už je to tady… 

Martinu, co si domeček nechala postavit na klíč, protože ten její je lékárník a lékárníci jsou za vodou… teď to vím. Obehnali si tu krásu dvoumetrovou zdí a vyčuhuje jim do vesnice jen komín… a do dílny venku si nedali protáhnout topení, což mi nebere rozum, protože když na klíč tak na klíč, že jo? Dílnička je to krásná, dokonalá, skoro jako pokojíček. Všechno v ní je, jsem se do ní hned zamilovala a ten lékárník nic, fakt nic. Vůbec tam nechodí ani nic nespravuje, divný.


No a proč jsem děsně chytrá? Teď se střídají, kdo mě odveze do práce a z práce a vlastně se mám strašně dobře, ušetřím za naftu… sic jsem závislá a to já nerada.


S Raduš jezdím jen odpoledne, protože má dřevěnou nohu a klidně závodí i s jelenama, a když si nasazuje sluneční brejle, pouští volant! A ještě se tomu chechtá… a navíc je divná, ráno bubák, odpoledne princezna.


S Daníkem jezdím na nákupy, má v autě televizi. Minule jsem na něho čekala v Centrálu, tam já nenakupuju, tam chodím s vnuky na vláčky za padesát korun…  pustil mi písničky s videoklipy, že abych se nenudila. Vůbec jsem netušila, co mě čeká, nasadila si brejle a… horor!  Všechny ty zpěvačky se tam osahávaly jako úchylky ve spodním prádle, dokonce i v rozkroku a vyplazovaly jazyky do všech stran. Některá i olizovala tyče, na kterých se ty nahatý holky věšej a rozcapujou. No fujtajbl, kdyby je viděla máma. Nejsem žádnej outlota, ale tohle snad ani není hezký pro nikoho... Ještě, že byl Daník brzy zpátky. Na otázku, co mi to pustil za běs, řekl, že to jsou jeho oblíbený videa. Takže pro někoho to hezký je. Od tý doby na něho koukám úplně jinýma očima a jsem moc ráda, že nejsem jeho manželka.


S Martinou jezdím ráno, protože má největší a nejtěžší auto ze všech a kdybychom vjeli do příkopu, určitě se nám nic nestane. Sice musím držet papulu až do Mostu, ale co bych pro svý blaho neudělala. Jede jí huba jako po másle a říká věci, po kterých se pravidelně osypávám, jako třeba, že dělá vanilkový rohlíčky do formiček a pak jsou všechny krásně stejný!! Je nejspíš Mank, jinak si to neumím představit. Chudák pan lékárník, ale zase na druhou stranu, mají doma neskutečnej pořádek. Všechno má svůj řád a místo, dokonce i ten pes, co ho mají… takovýho ratlíčka mrňavýho… má boty na ven a zouvají ho. On normálně stojí na chodbě a čeká, až ho vyzují a když chce ven, lehne si k nim a způsobně čeká.


A tyhle lidi pak volí starostu, co chce z tý naší vesničky udělat město snů (svých snů)…


Nakonec můj mladší nevydržel a půjčil mi svý auto s automatickým řazením! Dva pedály a vyhřívaný sedačky. Nešlo to, pořád jsem měla v hlavě, že se někde zezadu objeví pan Vykročil a tuhle parádu ztotalizuje.

 

Blíží se vánoce a všechny moje rituály (mám jich jen pár) dostávají na frak. Kapr bude prostě v pátek, no, moc si ve vaně nezaplave, ale jeden den mu dám. Půjdu se vykoupat k sousedce do mobilhausu. Snad mě ta vanička z papundeklu udrží… když udrží toho jejího hagrida..  ale znáte to, únava materiálu a je to hned… a nebo dám tomu kaprovi svobodu… jenže kam ho pustit, tady na šachtě. To bych mu nemohla udělat. Jedině, že bychom si s Ráďou udělali vejlet do Třeboně…hmm, ale jen když nebude svítit sluníčko!


24 názorů

lastgasp
07. 01. 2019
Dát tip

Věřit můžeš všemu, jen ne pojišťovně.

 


Yan73
02. 01. 2019
Dát tip

Líbí, zejména pes s botičkama na ven:) Ahoj Y.


Tak se mi zdá, že máš ty sousedy přečtený. 


Čudla
19. 12. 2018
Dát tip

Líbí /*


vidíš, stačilo napsat a hned je auto jako nové...:o) ještě máš dvě přání... možná...?


Gora
19. 12. 2018
Dát tip

Hlavně, že máš autíčko, zas všechno mít nemusíš:-)))


agáta5
19. 12. 2018
Dát tip

už je veseleji, auto je opravenéééé!!!!! a nakonec lak nebude, páč mi sehnali super barvy, že ladí s tou modrou... jupííííííííííííííííí  mám peněz jako želez a autíčko jezdí jako za mladá

všem díky za... vše

 

goro, jj, stromy jsou svinstvo, když je bouračka, tak hlavně když už je to dobrý... amnézii bych chtěla mít tak na týden teď :)


Gora
19. 12. 2018
Dát tip

Kdo by někdy neměl totálku? I my:-(( a já po ní skončila v nemocnici s amnézií... ten strom tam prostě neměl být...

Vždy se u tebe něco zajímavého dozvím...tak příště snad veseleji!!


Lerak12
19. 12. 2018
Dát tip

Moc povedené. pobavilas!


agáta5
19. 12. 2018
Dát tip

ano, pochopilas správně..

 

kví, tak to jsem ráda, dnes jdu na poštu, včera mi to nevyšlo... a už se těším, až přijedeš ty!!!!!!!


Silene
19. 12. 2018
Dát tip

Ag, aha. Pojišťovna mi proplatí rozdíl mezi tabulkovou zůstatkovou cenou vozu a sumou, kterou bych obdržela za eventuální prodej v této konkrétní dražbě. Pojišťovnou zorganizovanou dražbu mohu skutečně využít k odprodeji vozu, nebo si tento případně ponechat. Je už na mně, zda jako výstavní exponát, vozidlo k individuálně sjednané opravě anebo si jej sama na vlastní triko zkusit prodat jinde a jinak. Totálka ekonomická, nikoli technická.

(Chápu?)

.................

Vkládám komentář sem, prve jsem jej dala omylem pod své cancy :).


agáta5
19. 12. 2018
Dát tip

ježkovy voči, to jsou lidi, co? Já mám na něj taky kupce za patnáct ještě, protože je zbořený jen zadek, ale v servisu mi řekli, že to opraví a můžu jezdit dál... za těch pár korun bych si auto nový nekoupila a měla jsem zrovna týden po nový technický... ještě dva roky dojezdím a došetřím koruny...  když mi tedy neodpadne něco v baráku zase :))) teď budu platit za komín dvaadvacet tisíc... ale pak už snad... znáš to :))))

jo, tohle dílo bude mít komentářů mraky :))))


totálku jsem taky kdysi zažil , komplet celý předek zrušený…bylo to komplikované o trochu víc tím, že jsme měli auto na leasing…tak vrak několik měsíců stál ve stodole, než se vyřídily všechny složitosti pojišťovací a splátkové.

Opravovat to nemělo cenu, tak jsem to na inzerát zkusil nabídnout na náhradní díly. Za dva dny přijel chlapík ze Sedlčan (od nás tak 30 km) s podvalníkem, naložil, zaplatil…a za další měsíc mi volal jiný chlapík, z Ostravy  „…dobrý den, mám tu vaší felicii, a něco mi ve předu chrastí…“ tak jsem si představil, jak asi někdo dokázal ten vrak opravit a s čistým svědomím někomu nabídnout…Raději jsem nic neříkal a zavěsil…


agáta5
19. 12. 2018
Dát tip

kočko, já se koňů děsně bojím... ten (teď už mrvej) frízák si mě vždycky hlavou skládal pod sebe... já bláhová myslela, že mě miluje a on jen vyjadřoval svojí nadřazenost, hajzlík... jela jsem na koni jednou a naposledy, je to moc vysoko a je to hrozný!   Takže zůstávám u auta.


agáta5
19. 12. 2018
Dát tip

no oni nechtějí platit všechno, když to auto má nějakou zůstatkovou hodnotu stejně, tak vymysleli virtuální dražbu, kdybych měla víc peněz, přistoupila bych na ní a dostala od kupce peníze a od pojišťovny rozdíl. takhle mám auto, co si nechám opravit a pojišťovna mi zaplatila dost - vlastně i jakoby znehodnocení.

mám u ní pojištěný majetek a zatím jsem velice spokojená, do týdne zlikvidujou a pošlou víc, než je škoda... už jsem takhle řešila střechu a plot a nakonec i vytopení - praskla mi v noci baterie - škoda jen tý baterie, jinak žádná, jsme to včas vytřeli.. plovoučka vydržala a představ si, že ani nepřijeli, jen do telefonu si vyslechli, co se stalo a poslali mi dvacet tisíc... je fakt, že jsem domácnost čerpala poprvé po osmnácti letech... ale radost mi udělali :)))

jj, ty tyče jsou tam divný... upravím kapku


Kočkodan
19. 12. 2018
Dát tip
Jani, takový hrk moje psychika neprozila snad celá desetiletí - pri zmínce o Daníkovi jsem te uz videl, jak jezdís do práce na koni! ;-)

Silene
19. 12. 2018
Dát tip

K holkám - to bylo jen pošťouchnutíčko, že takto postavená věta vedlejší naznačuje, že dotyčné tyče (podmět) tancujou kolem holek. :). Kdo koho oblizuje, jsem si pak netroufala vůbec odhadovat.

Každičká koruna dobrá, spíš mi není jasný ten princip odpočtu částky. Mám nějak zatemníno, víš. Nejde o důvody, jde o ujasnění, co je menšitel, co menšenec, co rozdíl. Z toho mi jde hlava kolem. Tohle je náročný ráno. Prokouknout logiku pojišťoven je pro selsky smýšlející našinu zcela nemožné!

(Žene mě zvědavost a upřímný zájem.)


agáta5
19. 12. 2018
Dát tip

já si nestěžuju, ještě jsem vidělala asi dvacet tisíc :) ale auto je už bouraný, tak s prodejem pak to nebude moc dobrý, oni to zohledňují nejspíš právě... jj, česká poj.

 

tak jsem musela ti věnovat jednu ukecánku, no ne? :)))


Silene
19. 12. 2018
Dát tip

Post sriptum. Toliko let se písmáku věnuju, ko-neč-ně mi tu někdo něco věnoval! Zamilovaný smajlík.

Ta česká byla Česká? Jsem byla nabourána s ČKP a bylo to lepší než s ČSOB. Málem bych řekla, pámbu požehnej, že ten bourač neměl zacvakaný povinný ručení. 


agáta5
19. 12. 2018
Dát tip

tak proti oblizujících se holek nic nemám, jen si tak říkám, aby nedostaly opar, to je pěkný svinstvo :)))))

jj, ta dílna je hezčejší i než moje chatrč...

toho kapra sežerem!


Silene
19. 12. 2018
Dát tip

Když kadáver velkého zvířete se nesmí...

asi aby neotrávil případné spodní vody?

Lékárníci odvažují čištěnou vodu, proč né lékárníkové rohlíčky? Komparativní smajlík. Své k svému.

Dílnu mají jistě hezčejšejší nežli já chatrč a i bez topení tepla v ní ňák vícero, když tam ani netáhne.

Hele, a co máš proti tomu, když tyče tančej kolem voblizujících j/se holek? Připadne ti to snad sexistický?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru