Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Milenci v kameni města

20. 12. 2018
7
5
574
Autor
Movsar

Popadla je tma

Popadla je tma. Hleděli do plamene svíčky, Yokake Šigotu a maličká Kozomo, dvě bytosti z kraje světa. Vosk uvolňoval vůni, která měnila pokoj v květnou zahradu. Z nebe za okny se snášel sníh a křídla nočních ptáků vířila otázky. Maličká Kozomo se zahleděla na svého kamaráda a on ji k sobě přitiskl. A dvě srdce vyťukávala tajemnou řečí života ty nejhlubší z otázek, na něž nejsou odpovědi..


Milenci v kameni města

Toulají se padlým podvečerem, tváře rozhořelé mrazem, punčem, láskou. Projdou alejí smrčků, vyhnou se divadlu krutosti okolo kádí, neboť účast na něm mají za zločin. A z rukávů klubko dlaní. Ona myslí na něj, on na ni. Milenci v kameni města, za úplňku prosince.


Mlékopijci

Malí mlékopijci už se natáhli k sněhobílé radosti s něžným hrotkem na konci. V prostinké ceremonii žízně poznačí horní ret. A má to chuť po životě a je v tom kouzlo potmě šeptaných vět.


Soud před Vánoci

Obvodní soud před Vánoci. Úřednice voní po vanilce a skořici a soudkyně po uschlých jablíčkách. Atmosféra je sváteční, jen v síních nehoří adventní svíčky, nýbrž stále jen srdce účastníků. Rozdávají se dárky: někomu usnesení, někomu rozsudek. A pak, za dveřmi kanceláří, povznesená nálada, karamelový likér a příběhy povídané na revanš.


To otřásající v řeči

Jede tramvají, sám jen se svou berlí. Když tramvaj stojí, tluče do okna a mává na lidi; obvykle se dívají jinam. Občas si něco zamumlá. "Janku, zmáčkni to. Neumíš?" volá na muže čekajícího, až se otevřou dveře. Skrze schizofrenii toho zanedbaného podivína se ukazuje absence podstatného prvku digitální řeči: komunikace na síti, jakkoli často taky zmrzačená a vyšinutá, nesvede člověkem otřást.


5 názorů

Alojs
21. 12. 2018
Dát tip

Koukam, ze tu formu, z niz jsem byl minule nadsen, aplikujes pomerne casto. Zajimave. Samotne utrzky jsou chutne jednohubky. Zajimal by me nejaky delsi pribeh. Mas neco v portfoliu, co bys doporucil?


Musaši
21. 12. 2018
Dát tip

Nejvíce na mě zapůsobila ta japonerie ( jak taky jinak , vždyt´ jsem Musaši ? ) , Mlékopijci a To otřásající v řeči , i když si myslím , že i komunikace na síti člověkem( respektive třeba i pavoukem ) otřást dovede . Věř mi . Mám s tím bohaté zkušenosti . Tip .


srozumeni
20. 12. 2018
Dát tip
Opět skvělé postřehy...*****

Gora
20. 12. 2018
Dát tip

Všechny - vtipná je soudkyně, smutný schizofrenik s berlí:-)


Lerak12
20. 12. 2018
Dát tip

Mnoho mých slov, jen plevelem. Líbí se mi to! Ta poslední, navíc zasáhla.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru