Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jiné vánoce

27. 12. 2018
14
21
1291
Autor
Musaši

PF  2019  z  Musašova  !

K bezdomovecké básničce ještě připojuji jednu improvizaci o nás , kteří domov máme . Inspirovalo mě k ní dílko qíčaly  " passé_přítomný čas od pasu " .

 

 

 

Svátky   Zavřeno

Žebráci před marketem

drží tři dny půst

 

 

 

Stisky rukou

 

Lidé si přejí

ale i dopřávají

Mluví z nich cukr

 

 

 

 

 

 


21 názorů

Musaši
03. 01. 2019
Dát tip

Dagmaram , Yane ,

díky za chválu a všechno nejlepší do nového roku .

 


Yan73
02. 01. 2019
Dát tip

Líbí, obě. Ahoj Y.


Dagmaram
29. 12. 2018
Dát tip
Dvojka super :-)

Musaši
28. 12. 2018
Dát tip

Knihomole ,

díky za hvězdičku a do nového roku všechno nej . Ted´ jsem k tomu haiku připojil ještě jedno senrjú .



Musaši
28. 12. 2018
Dát tip

Dodolo ,

ten dovětek je kouzelný . Dalo by se z toho udělat krásné senrjú .


Musaši
28. 12. 2018
Dát tip

Yss,

už delší dobu se tady pokouším debatovat o haiku s lidmi , kteří se o tuto kategorii trošku zajímají . Dříve jsem se setkával jen s povýšeneckým poučováním a teprve v posledních měsících někteřří lidé (Šmodrcha , Oldjerry ) se mnou občas v něčem souhlasí , ale díky i za to . Učím se tady trpělivosti .

Jedním z mýtů o haiku je , že by každé haiku mělo obsahovat nějaký ten " přesah " . - Ano , některá z japonských haiku obsahují občas přesah , ale když si jich přečteš prvních pár stovek , zjistíš , že přesah je v japonských haiku velká vzácnost . Naopak  japonská haiku velmi často mluví v symbolech , zvláště v zenových symbolech , přičemž naivní Evropan považuje taková haiku za přírodní lyriku . Asi nejrozšířenějším mýtem o haiku tady u nás je to , že haiku nesmí obsahovat metafory . Jenže každé třetí až páté japonské haiku obsahuje metaforu a dokonce existuje řada metafor používaných obecně mnoha autory . Když jsem si například poprvé přečetl metaforu : hasnoucí světluška = umírající člověk , považoval jsem to za originální metaforu týkající se jen jedné básnířky , která měla přezdívku " Světluška " , pak jsem ale tutéž metaforu nacházel v dalších a dalších jap. haiku .

Jsem tu už dost dlouho , abych byl velmi skeptický k vlastní snaze vést dialog o tom , co je vlastně haiku a jak by mělo nebo mohlo vypadat české haiku . Ale pokud tady ještě nějakou dobu zůstanu , budu se o to pokoušet dál . Někteří lidé tady mají svou víru , hluboce věří tomu , že právě oni jediní všemu dokonale rozumějí . Jenže tohle je pouze jejich víra a tu jim já nechci brát . Ani by to nešlo . Oni totiž moje úvahy tak jako tak ignorují a debat na toto téma se neúčastní .


Musaši
28. 12. 2018
Dát tip

Diano ,

děkuji za hvězdičku a za pochopení a přeju krásný nový rok .


Dodola
28. 12. 2018
Dát tip

On se nad nimi někdo smiluje, i nad psem. Jednou jim paní darovala psí konzervu s dovětkem: "ne abyste mu ji sežrali!"


ysslandia
27. 12. 2018
Dát tip

už iba doplním...nejde nakúpiť, chýbajú ludia s mincami,,, možno mi tam chýbal ten presah. A už nebudem kecať. Začnem sa s týmto štýlom oboznamovať. Prepáč za utáranosť.


ysslandia
27. 12. 2018
Dát tip

to jeautentickosť...zvrat mi chýbal v tom- že zatvorené,drží pôst.../ čiže ak by som to "nadnesene " premudrovala- ak je zatvorené, tak nie je možnosť nakúpiť.../ aj ked samozrejme pointa bola niekde inde / vzhľadom na soc.skupinu / len vravím, že spojenie tých dvoch slov- zavreno drží post, mi neprišlo prekvapivé. To iba na vysvetlenie. Pekný deň.


Diana
27. 12. 2018
Dát tip

Z Brna taky. Přesně :-)*


Musaši
27. 12. 2018
Dát tip

Ano . To ticho včera ve vylidněném městě bylo až zvláštní . Včerejší den na mě působil až jaksi duchovně včetně těch střízlivých bezdomovců .


svátky zavřeno

a markety konečně

nejsou kostelem


Musaši
27. 12. 2018
Dát tip

srozumení , yss ,

zvrat je už v tom , že ti pánové možná den nebo dva opravdu nic nepili a možná ani nejedli , zatímco my ostatní (kajícně se přiznávám , že se to týkalo i mě) jsme se přežírali . Ti tři pánové měli zkrátka vánoce naopak .

Když jsem ale dnes přicházel k velké knihovně , v jejímž sklepě ted´sedím mezi ostatními hráči , fejsbukáři , jutuberáky a dalšími internetovými individui na veřejném internetu , na lavičce u tramvajové zastávky seděli jiní pouliční pijáci s vlčákem a červeným vínem v petlahvi. Je všední den a tak je všechno zas při starém tam v tom menším městě , o kterém píšu v haiku , i tady v tom velkém městě , kde jsem dnes .


srozumeni
27. 12. 2018
Dát tip
Však mi jich bylo docela líto.

ysslandia
27. 12. 2018
Dát tip

vtejto tejto oblasti som úplný laik.Autentickosť sa tomu textu nedá uprieť, len možno mi tam chýba nejaký protiklad, zvrat...

 


Musaši
27. 12. 2018
Dát tip

Dík za hvězdičku , Backu .


*

Musaši
27. 12. 2018
Dát tip

srozumení ,

tohle haiku je skutečně autentické . Včera jsem šel kolem Alberta a na lavičce seděli tři pouliční pijáci a zároveň žebráci , které dobře znám . Tentokrát tam seděli bez petlahve s vínem a dokonce ani nekouřili . Kolem jezdilo jen velmi málo aut a po chodnících chodilo velmi málo lidí. Ti pánové nejspíš opravdu zapomněli na to , že je přes svátky zavřeno a neudělali si zásoby .


srozumeni
27. 12. 2018
Dát tip
***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru