Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Adelheid

08. 01. 2019
19
24
1557
Autor
Dodola

https://www.youtube.com/watch?v=ZacBgEC3sJg

 

Setkaly se

rovnoběžky v nekonečnu

 

po Boží levici

je i lež pravdou

ve sklenici vody

 

jsme bouří

loutky které uchvátily

vodící vlákna do svých

revolučních hesel

 

kosmický smích

nemá pod kamenem slzu

 

 

 


24 názorů

zvedavec
01. 03. 2019
Dát tip

áno


Musaši
01. 03. 2019
Dát tip

Ano - za pravdu umírají autentičtí revolucionáři , ale za svoji "pravdu" taky umírají sebevražední atentátníci . Vyznat se v nejrůznějších odstínech pravdy je občas velmi obtížné . 


zvedavec
28. 02. 2019
Dát tip

áno, súhlas, Musaši, sloboda/nesloboda je dôsledok vlastných vášní a nitiek, pnutí a uvedomenia si, ak ma kamsi ťahajú. Premýšľam nad tým, že aj vonkajšia nesloboda má silu práve preto, lebo zasahuje vnútorné nitky - potreby človeka.

Niektoré potreby sú až životné potreby, musia byť uspokojené, aby sme prežili - napr. potreba dýchať, najesť sa a pod.

Sú však ľudia, ktorí dokážu zvoliť aj zánik svojho života, lebo majú aj iné potreby ako potrebu prežiť. Bijú sa tu dve alebo viac potrieb - a vyvstáva tu otázka, čo je to mámenie, a ktoré rozhodnutie je slobodnejšie?

Za seba sa snažím (ak nekonám bezhlavo a vo vleku svojich vášní) zvoliť si to rozhodnutie, ktoré mi prináša viac vnútorného pokoja.

 

 


Musaši
28. 02. 2019
Dát tip

Evo ,

člověk může být loutkou jiných lidí , ale může být taky loutkou svých vlastních vášní a různých neovladatelných nutkání , která řídí jeho chování . Svoboda je vnější a vnitřní . Vnitřní svoboda je určitě mnohem cennější než ta vnější , protože ten , kdo jí dosáhne se už loutkou nemůže stát .


zvedavec
28. 02. 2019
Dát tip

čítam báseň bez upútavky na flm v prológu, dáva mi svoj zmysel

jsme bouří

loutky které uchvátily

vodící vlákna do svých

revolučních hesel

necítim v tom za seba neslobodu, alebo áno, cítim ju, ale Tvoj text dáva vlastne aj odpoveď na otázku, ako sa stať viac slobodnými

vzdať sa tých revolučných hesiel a hlavne ich slepého nasledovania, pretože pod ich vplyvom sa stáva lož aj pravdou a vznikajú búrky v sklenici vody, ktoré ale považujeme za búrky v nekonečnom mori

chýba nám pokora a nadhľad

verím tomu, že s nimi postupne budeme stále viac vedieť odlíšiť zrno od pliev

celkom súhlasím s Musašim, že z istého pohľadu nie sme všetci rovní, pretože sa z tých vodiacich nití oslobodzujeme nie naraz a možno jeden sa oslobodil od jednej nite a iný zase z druhej, len netušíme, že nás ťahajú aj iné nite, než aké sme spoznali my teraz (a teda nevieme oceniť prácu s niťou, ktorú my osobne v tejto chvíli nevidíme)

(ale z istého pohľadu zase rovní sme! :) )

a teraz pozriem aj na odkaz na film :)


supizmus
03. 02. 2019
Dát tip

Líbí se mi ta nálada, žel nedovedu se dostat pod povrch, je to hlubší než mé "ponorové schopnosti".


Musaši
18. 01. 2019
Dát tip

Jednou z nejhorších vlastností moderního člověka je přesvědčení , že každý všechno může a že jsme si všichni rovni . To je ale tak nesmírně hluboký omyl , že může zničit tutu civilizaci .


Dodola
17. 01. 2019
Dát tip

Kéž bys měl pravdu


Musaši
17. 01. 2019
Dát tip

Grofa mám doma v knihovně . Nejmem rozhodně odborník na holotropní dýchání , ale přejen cosi vím o psychoaktivních látkách . Grof nejprve pracoval s LSD a teprve až to bylo zakázáno , přešel na holotropní dýchání . ...Ten , kdo nepřipravený vezme nějaký halucinogen , zvláštěpak třeba nějakou "šamanskou drogu" , může mít i velmi negativní prožitky , které ho poznamenají třeba i na celý život . Na to , aby člověk mohl s jakýmikoli tzv halucinogeny pracovat se musí dlouhodobě připravovat pod dozorem zkušeného učitele . To byla praxe po celá tisíciletí . Šamanské drogy mohou s nepřipravenou dušičkou řádně zamávat a "obyčejným lidem " nikdy nepříslušelo takovéto látky brát .Možná , že holotropní dýchání je šamanským drogám dost blízko .


Dodola
17. 01. 2019
Dát tip

O staroslovanském náboženství nic nevím. Mluvím o jungovských archetypech, které prý mají v každém náboženství a kultuře jakýsi ekvivalent. Např. Uma, bohyně matka v hinduismu (upanišada Kéna) je v křesťanství prezentována jako Panna Maria atd.

Ale četla jsem od Grofa Kosmickou hru, o svých setkáních s archetypy tam vypovídají lidé, kteří je zažili v holotropním dýchání, a to v jejich "pokojné i děsivé" podobě. A bylo to fakt děsivé. Moje víra v svobodnou vůli člověka dostala důkladnou trhlinu. Pokud jsi viděla i film v prologu, ten nevypovídá o ničem optimističtějším.


Musaši
17. 01. 2019
Dát tip

Tak tohle mi velmi připomíná staroslovanské náboženství , které bylo křestánstvím tak dokonale vymýceno , že dodnes někteří čeští historikové tvrdí , že se o něm nic neví , nebo , že vůbec neexistovalo .

Staří slované tvrdili , že vesmír stvořil bůh Rod , ten je ale tak strašně daleko , že se sním nikdy žádný smrtelník nedostane do kontaktu . Vesmír však byl žhavý a neobyvatelný a bylo třeba zkrotit oheň , aby se vesmír obyvatelným stal . Oheň zkrotil bůh Svarog , sluneční bůh a pán ohně , jehož znamením je svastika . Ale i tento bůh je tak daleko , že s ním smrtelník nemůže přijít do kontaktu . Ale bůh Svarog poslal lidem svého syna Svarožice - Radegasta a na toho se už obracet lze . 

Každé náboženství má nějaké duchovní bytosti , na které se lze obracet v době největší nouze . Má je i ateistický buddhismus . Takovým neznámějším přímluvcem je bohyně Kuan Jin .


Dodola
17. 01. 2019
Dát tip

Jasně, Musaši, ale Bůh, primární energie, tao nebo jak se "tomu" všelijak říká, je až za těmi archetypy a hierarchiemi, vůči kterým jsme jen loutkami. Nebo ne? Je možné s nimi vědomě spolupracovat? Kam až sahá naše svobodná vůle, je možné odolat třeba takovému archetypu dravce? 


Musaši
17. 01. 2019
Dát tip

Já si ale nemyslím , že se naposled bude nejlépe smát někdo škodolibý nebo lhostejný . Naopak si myslím , že je to vždycky jen a pouze člověk , kdo se sám odstřihne od pozitivních kosmických sil . Je to člověk , který si osobuje hodnotit Boha , například , když ho poskytne nějaká osobní katastrofa . V tomto směru se pokouším ( neříkám , že se mi to vždy a úplně daří) chovat se jako taoista a připomínat si , že člověk nemůže dnes , ted´ , v této chvíli chápat nekonečný řetěz karmických příčin a následků .


Yan73
15. 01. 2019
Dát tip

Myslím, že ne:)

Ahoj Y.


Dodola
13. 01. 2019
Dát tip

Goro, díky

Karle, Vláčil je nekonvenční, nekonformní v rámci své víry, takový šťoural, až se divím, že mu to tak prochází, ani ne tak u minulého režimu, jako u církve

srozumění, mně z toho filmu taky

qíčalo, Danny, ysslandio, Evži, díky

Musaši, mluvím o kamenném srdci nejen nás - loutek, ale spíš těch různých archetypů, hierarchií (pozemských i nepozemských) a podobných "smějících se", kteří ta vlákna drží, ale nechávají nám tu iluzi svobodné vůle ega

Yane, to by mě taky zajímalo, co myslíš ty...?


Yan73
08. 01. 2019
Dát tip

Myslím, že film jsem neviděl. Zkusím ho najít.

Platí i kosmický pláč nemá pod kamenem smích?

Líbí, ahoj y.

 

 

 

 

 

 

 

 


Působivé.


ysslandia
08. 01. 2019
Dát tip

páčil sa mi výsek jsme bouři,,,,/ celá sloka /. Prišla mi veľmi podmanivá myšlienou aj výrazom. Ako celok som to však nezobrala. / 


Musaši
08. 01. 2019
Dát tip

Tvou báseň si čtu až ted´ , protože až doted´ jsem odpovídal na dost rozsáhlé komentáře pod svým Rautem . Udivilo mě , jak se tvoje dnešní báseň podobá tomu , co jsem dnes vložil já . ...Také symbol je tu symbol bouře , symbol loutek kámen (kamenné srdce) . Ty se ale zaobíráš historíí a revolucí ,á jen identitou jednotlivce a sociálními zrcadly . Možná lze ale představu " štestí společnosti " zrušit stejně jako představu jednotlivce o tom , kdo je . Tip .


Danny
08. 01. 2019
Dát tip
Má to něco do sebe. *

srozumeni
08. 01. 2019
Dát tip
Až mi z toho běhal mráz po zádech...***

Lerak12
08. 01. 2019
Dát tip

Tak to si mi udělala radost! Vláčila považuji  za režisera světového formátu. Byl introvert a skutečný profesionál. Perfekcionalista! Jeho historické filmy - zejména, byly skvělé.

Adelheit je jeden z mých nejoblíbenějších filmů vůbec. 

Trefné připomenutí s iniciací pekných veršů! 


Gora
08. 01. 2019
Dát tip

Zvláštní text...vodící vlákna od revolučních hesel provázená ukázkou z filmu vedou k zamyšlení...

je i lež pravdou

ve sklenici vody?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru