Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Písmácké povídky 17/18 - aktualizace 16.2.2019

12. 01. 2019
9
39
2878
Autor
Fruhling

SBÍRKA PÍSMÁCKÝCH POVÍDEK 17/18

Aktualizace 16.2.2019

Signální výtisk je tady!

 

 

 

Aktualizace 24.1.2019

ISBN je doma:

978-89-270-5404-6

 

Aktualizace 21.1.2019

Sazba hotova. 218 stran. Zítra ceníme. Předběžný odhad ceny 160 Kč/kus + poštovné.

 

Aktualizace 15.1.2019 - 2

Na základě zpětné reakce byla doplněna grafika.

 

Aktualizace 15.1.2019

Countinho ožil a jeho text za 9/17 bude publikován! Dále je stanovena vnitřní uzávěrka textů na 20.1.2018. Kniha by měla být expedována do všech nedočkavých rukou ke konci února 2019.

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Proč?

Jedna z nejzákladnějších otázek tohoto výběru může znít: proč knižně vydávat něco, co je na internetu zadarmo? Jenže internet má i své nevýhody, je prchavý, pomíjivý a těžko uchopitelný a to jak metaforicky tak fyzicky. Texty se nejen objevují, ale i snadno mizí. Sbírka je tak snahou zafixovat určitý okamžik a vytvořit jasně hmatatelný trvalý artefakt. Zvláštní poděkování patří Oldjerrymu, který s touto myšlenkou přišel jako první a již dříve vytvořil sbírku starších textů.

                           

Co tam bude?

Při výběru textů jsme se snažili respektovat výsledky hlasování, ale ne vždy bylo možné tento klíč dodržet. Zpravidla proto, že někteří autoři již na Písmáku nepůsobí a nebylo je možné kontaktovat. Texty neaktivních autorů jsou tedy nahrazeny povídkou, která se umístila další v pořadí. Vyskytly se však i měsíce, které byly složeny téměř výhradně z neaktivních autorů. Tyto měsíce jsou vynechány a (ne)přítomnost autorů je zmíněna pouze v obsahové tabulce. Další výjimkou byly texty Gory, která by po všech úpravách „měla právo“ 8 povídek. Tento počet jsme zredukovali na polovinu ve prospěch větší rozmanitosti, i tak se jedná o nejzastoupenějšího autora. Čtyři další autoři jsou pak zastoupeni více než jedním textem. Výběr tak nezrcadlí jen rozrůzněnost písmácké prózy, ale i věrně reprezentuje čtenářské preference literárního serveru písmák.cz.

Jako bonus je od každého editora přiložen text, který se danému klíči úplně vymyká, ale editor ho považuje za natolik výrazný, že si zaslouží publikaci.

Následující tabulka slouží jako obsah:


2017

StvN      

2x text leden, únor

Rimmer

1x text březen

Květoň Zahájský 

1x text duben

Revirnik     

1x text květen

Kytiii     

1x text červen

Reka  

1x text srpen

Coutinho

1x text září

Bohouš Krejza

1x text  říjen

Gora   

1x text listopad

Zdenda     

1-2x text prosinec

 

 


2018

Gora 

2x-3x text leden, únor

Kandelabr

1x text březen 

Vojta Vrba

1x text duben

Edvin1

1x text květen (nepotvrzeno)

Fruhling

1x-2x text červen

kvaj

1x text srpen

spotřeBITCH

1x text  září

lastgasp

1x text říjen

Květoň Zahájský

1x text listopad

?

  prosinec

 

*pracovní verze seznamu

 

 

Jak to bude vypadat?

Sbírka bude mít formát knižního sešitu 135x210. Jedná se o nejklasičtější knižní rozměr. Kniha bude provedena černobílé, v měkké lepené vazně. Pokud se nenabídne dobrovolník, bude bez ucelených ilustrací. Odhadovaný počet stran je mezi 300-400.

Sazba bude provedena v kombinaci patkového a bezpatkového písma. Patkové písmo bylo voleno pro lepší čitelnost, bezpatkové bude určeno na nadpisy a předěly. Kniha nebude zarovnaná do bloku, protože uznáváme svobodu plynutí textu.

Pro lepší představu přikládám velmi pracovní obrázek (ano, zlom slova "dřeva-řům" je napřeshubu):

 

 

 

Za kolik?

Momentální rozpočet na knihu je stanoven na 200 korun českých + poštovné. Cena se samozřejmě může změnit, nejpravděpodobněji směrem dolů. V této ceně bude pokryt nejen samotný tisk, ale i signální nátisky, povinné svazky pro národní knihovnu, náklady na dopravu z tiskárny a náklady na balení. Pro lepší vizualizaci naleznete v tabulce níže převod na nejběžněji používané měny:

 

 

Způsoby platby jsou víceméně individuální a ještě o nich bude informováno. Samozřejmě, že celou knihu děláme bez nároku na odměnu, ale pokud by nám chtěl někdo koupit škopek, určitě se bránit nebudeme.

 

Kde?

Momentálně distribuujeme na základě individuální objednávky na mail:

irena.mondekova@email.cz

jan.hrncarek@seznam.cz

 

Případně skrze interní poštovní systém serveru písmák u našich alternicků

Gora

Fruhling

 

FAQ:

Q: Je publikace povídky podmíněna zakoupením knihy?

A: Ne, nejsme prodejci turbohrnců. Naopak budeme rádi za kvalitní text.

 

Q: Máte z toho něco?

A: Ano, nehynoucí slávu a internetové peníze.

 

Q: Proč není uvedena finální grafika knihy?

A: Protože se na ni stále pracuje. Navíc nechceme zkazit překvapení.

 

Q: Budou i jiné formáty? Audiokniha, epalm apod?

A: Patrně nebudou, i když předem takovou možnost nevylučujeme. Pravdou je, že na kvalitní provedení ostatních formátů nedisponujeme dostatečnými finančními ani lidskými prostředky.

 

Q: Můžu do toho remcat?

A: Ne.

 

Q: Ani trochu?

A: Konstruktivní kritika je vítána. Připomínky technického rázu také. Prosím pamatujte, že v případě přílišného remcání hrozí, že příprava knihy padne na vás (vyzkoušeno za vás).

 

 


39 názorů

Silene
16. 02. 2019
Dát tip

Vypadá výborně, všechna čest.


Oldjerry
16. 02. 2019
Dát tip

Zdendo - ještě taková maličkost: cituji - ad Oldjerry: Krásná sonda do duše dominované egem. Knížku nechce, texty ho nezajímaj,... dělá to jen a jen kvůli sobě.

Nevím, proč bych měl toužit po knížce za 300 Kč (s dopravou) jejímž nejsem spoluautorem.  Navíc, když už nemám co objevovat... texty mám přečtené... některé i vícekrát při přepřípravě knížky. A co se týče té chyby: vzal jsem ji na sebe, i když korekturu dělal někdo jiný - v tom ujel i Fruhling (ale vzal to čert, ten tu práci aspoň dotáhnul dokonce a jen neblafe)...


Oldjerry
29. 01. 2019
Dát tip

Zdendo - ty rádobypsychoanalytiku: víš o mně houbes, ale vynášíš soudy. Já už za prvé nemám kam knížky v panelákovém bytě dávat, před půlrokem jsem jich 120 dal do městské knihovny a do knihfrcu. Za druhé už toho moc nečtu - na pravé oko vidím po úrazu přes 7 dptr na 20% a na levém mám 6,5 dptr. Šetřím si to jedno oko na věci, které jsem ještě nečetl a které za přečtení stojí. Jinak jsem tak tolerantní, že ti nejen odpovím, ale navíc odpovím slušně, aniž bych se tě snažil nějak potupit... na to si stačíš sám. Jestli tu má někdo ego napumpované Adonisovským komplexem, tak to nejsem já...

 


Oldjerry
24. 01. 2019
Dát tip

Zdendo, dík, ale já si stačím vyřizovat věci sám. Fruhlingovi jsem věřil, i když jsem na něj byl dost.. no -  mohl jsem z toho prostě Fruhlinga vynechat a bylo po žížalách  - tu volbu jsem měl.

Já jsem prostě musel uznat, že chyba  v té první knížce byla a ani moje vysvětlivka a omluva by ji nevymazala. Jediné co tvrdím je, že mám levnější tiskárnu při zachování vysoké kvality tisku. Za jeho cenu bych dokázal vyrobit knihu s tvrdou deskou, vypravenou s kapitálkem, stužkou, laminem,  včetně povinných tisků, které zase automaticky  posílá tiskárna. Vytiskl jsem tam 23 knih, 5 pro sebe a 18 pro skupiny autorů, resp. jedince. Fruhling není jediný na světě, kdo ví, jaké jsou náležitosti. No - a za ty dvě stovky bych to vydal i s profesionálními ilustracemi. V Měsíčních povídkách jsou ilustrace z mého archivu, neladěné s texty príávě proto, abych byl s cenou co nejníž (to je proto, že u autorských knih autoři platili nikoli jednu knihu, ale celý náklad)...

To už je v tuto chvíli o ničem... S knížkou si nedělej škodu... texty jsem už našel a když - tak vím, kde je hledat, kdyby mne náhodou ještě z nějakého důvodu  zajímaly.


Fruhling
23. 01. 2019
Dát tip

Romky by to byly jen kdybych ještě bydlel v Ově, ale já už píšu z toskánské vily.


Fruhling
23. 01. 2019
Dát tip

Uznávám, že ISBN je do určité míry snobárna. Ale taky způsob, jak tomu dát punc oficiální knihy. Tebou uváděná cena je buď od jiného tiskaře nebo bez povinných výtisků a hlavně bez nátisků, které slouží k finálním korekturám. Jen tak pro představu cena pracovního nátisku je 350 korun a budou dva. ISBN pro uspoření nákladů vyřizuju sám, i když jsem to hezky mohl rozpočítat do cen knih. Papír asi změním na recykl. Momentálně se vzorkujou dvoustrany a na jejich základě se rozhodnu.

Sazbu a korektury děláme s Gorou zadarmo. Maximálně nám každému zbude pár proplacených výtisků, které se berou kvůli knihovnám.

Moc se mi nelíbí, že se tu hádáme o desetikoruny. Nevím, co chceš slyšet. Že se na tom napakuju? Jasně, je z toho tolik vaty, že se už se všechny marokánské štětky v mém okolí třesou.

Text ti pošlu jako knížku. Pokud tě to neuráží, tak je to jedna z těch, jejichž cena je rozpočetna do ceny ostatních.


Oldjerry
23. 01. 2019
Dát tip

Počítám 250 stran A5 oříznutá, z toho 10 plnobarevně, 90 ks, plnobarevná obálka  s klopami, lepená vazba, laminovaná,  bílý ofset 90g/m, bez dopravy a balného podle kalkulátoru tiskárny - v ceně je samozřejmě papír, tisk, knihařina, povinné výtisky, ilustrace, ale bez ISBN, které je v tomto případě na nic... pokud to nepůjde na trh, jakože asi ne...

111 Kč...  ovšem taky bez práce na sazbě a korektuře...

nebýt té chyby korektora, kterou jsem vzal na sebe, tak jsem asi neuhnul (:-D

Nicméně ať se to podaří. Jestli mi pošleš text - stačí bez ilustrací - budu rád, já jsem si to nezazálohoval - nebylo proč...


Fruhling
22. 01. 2019
Dát tip

Nazdar,

- Formát je 135x210, což se počítá z a5, ale vypadá to jako kniha ne jako sešit

- momentálně jsem někde pod 90 výtisky. je nutno si ale uvědomit, že v tom jsou i povinné výtisky pro knihovny, jejichž cena je rozpočtena do výtisků zaplacených. Stejně tak i signální výtisky sloužící ke korekturám, které jsou výrazně ražší než zbytek

- Včera jsem dosázel a vyšlo mi to nakonec na původně avizovaných 250 stran, což bude s cenou hýbat dolů

- Pouze černobílý i s ohledem na zvolený design. Jsou zde ale celobarevnéí strany, které zase hýbou s cenou nahoru

- 80g bílý

- Paperback s klopou a nadstandardním vysokogramážním papírem. Jako ilustrace se bude počítat obsahová grafika a předěly.

- Údaje o ceně je spíš rozpočet. Momentálně se s cenou pohybuju okolo 120 korun... ale je třeba do toho započíst nezaplacené výtisky a balné a administraci ISBN. O reálné ceně budu informovat, předpokládám ke konci týdne.

 

Ještě bych rád upozornil, že těch cca 10 000, na které tisky vychází budu hradit z vlastní kapsy a jen tišě doufat, že ty peníze vyberu zpáty


Oldjerry
22. 01. 2019
Dát tip
  • Bude to A5?
  • Kolik výtisků necháš dělat?
  • kolik bude mít stran celkem včetně těch bez tisku?
  • Bude to jen černý tisk, nebo budou barevné strany a kolik?
  • Papír? Standard 80g/m bílý?
  • Pevné desky nebo paperback? (Kapitálek? Stužka? Ilustrace?)
  • 200 Kč se mi na výrobní  cenu zdá být hodně, je v tom i doprava?

30 knih (pevná lepená vazba, A5,  BW) o 100 str.  vč. dopravy  - 3 105 Kč,  při 130 str.  3 322 Kč  - tisk digitální.  Doprava GEIS  je v tom (celý náklad  pro zadavatele – s individuálním rozesíláním tiskárnou nemám zkušenost - individuálně jsem knihy rozesílal já)...


Racek Zora
18. 01. 2019
Dát tip

Díkes.


Fruhling
17. 01. 2019
Dát tip

Nazdar, tak jestli ti jde o text, tak ty už jsou vybrány na základě povídky/prózy měsíce. Ale určitě můžeš poslat  korun a pak ti přijde kniha :)


Racek Zora
16. 01. 2019
Dát tip

Už je hotovo, nebo můžu něco poslat?

 


Fruhling
16. 01. 2019
Dát tip

Není problém, napíšu do zprávy.


Lnice
16. 01. 2019
Dát tip
Bezva věc, ráda bych si jeden výtisk objednala:)

Silene
16. 01. 2019
Dát tip

Hanbím se. Servírce by to naskočilo hned, k čertu s poezií!


Silene
16. 01. 2019
Dát tip

Zdendo, luštila jsem to také docela dlouho, nenapadlo mě se zeptat, že pořád někde mluvím, tak je toho asi dost. No scházela mi odvaha, tak.

Než jen mě napadl aspoň ten! Pořád jsem řešila, že na (zavřenou) krabičku cigaret je to malé, na výložku krátké. Cena nepasovala k ničemu... Tipovala jsem ze zoufalosti i na tajný symbol prozaiků anebo neznámý objekt moderních technologií (zamrzla jsem někde u flešek).

Pomohlo mi vzít to přes logiku sloupce. Kontrolní součet, proč něco tak odlišného případně mezi gáblíkem a sklínkou. To víš, dávná praxe z akrostichů.

Každopádně po čtyřech je netrénovaný jedinec nestabilní spolehlivě.

Díky ti za to zpestření.


Silene
15. 01. 2019
Dát tip

Oukej, zkusím ten písmák. Předem se omlouvám, kdybych manipulovala. Jsem prostě trapně plachá a schopná kdejaký boty.


Fruhling
15. 01. 2019
Dát tip

Určitě! Vzkaz mi můžeš nechat v mrtvé schránce u čínské ambasády nebo tady přes písmák.


Silene
15. 01. 2019
Dát tip

Fruhlingu, soutěž je suprový nápad, předem se vzdávám jakékoli výhry (určitě bych byla nejlepší, a to je strašně protivný).

Hlavně né to nádobí, hlavně né to nádobí...

Můžu se tě na něco optat natajňačku? Abys mě nesprd.


Fruhling
15. 01. 2019
Dát tip

Hola všem, doplnil jsem grafiku. Uvažoval jsem, že bych rozsoutežil jeden výtisk. Silene bude mít lepsi startovací pozici. 


Silene
15. 01. 2019
Dát tip

Bezva! Doufám, že hlavní cenou není umýt všechno sklo...


Fruhling
15. 01. 2019
Dát tip
Tipováci soutěž vyhrála Silene. Grafiku upravim hned, jak dorazím z hospody domu.

Silene
15. 01. 2019
Dát tip

Zdendo, tipovací soutěž, nemůžeš vyhlásit? :)Chvíli jsem myslela, že to bude asi symbol pro prezervativ, ale to mi nepasovalo k jednotlivému sáčku ani tak úplně obvyklé měně... takže panák?


Fruhling
15. 01. 2019
Dát tip

Myslíš si to správně :)


Zbora
15. 01. 2019
Dát tip

Paráda! Myslím, že už jsem si objednával...


reka
13. 01. 2019
Dát tip

Jo, to by se vám teď už skutečně mohlo hodit... poslal jsem.


Fruhling
12. 01. 2019
Dát tip

Dík reko za koment - ty ale hlavně pošli tu editovanou verzi :D


reka
12. 01. 2019
Dát tip

Jsem zvědavý, jak to dopadne. Dík za iniciativu a za to, že si s tím dáváte práci, velká sláva vás jistě nemine.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru