Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Biblický příběh trochu jinak(návrh na dílo)

13. 01. 2019
1
5
377
Autor
Fíííla

návrh na téma bible. z této povídky by mohlo vzniknout psychologické drama, scifi, fantasy nebo i klidně politické-psychologické pojednání o světě kdyby se něco takového opravdu stalo.

Příběh se odehrává ve světě, kde biblické příběhy a zejména ten o ráji jsou skutečností, nikoliv kontroverzní myšlenkou vyvolávající mnohdy bouřlivou diskuzi.

Tento svět nebyl špatný, nebyl ani dobrý. Občas vás štval a někdy do vás kopnul. Jindy vám zase pomohl a pohladil po vlasech. Zkrátka zlatý střed, ve kterém bylo spousta dobrých i špatných lidí. Avšak jednou se v jednom lesíku objevila brána. Její povrch z ryzého zlata odrážel světlo do všech koutů lesa a vytvářel příjemnou a uklidňující atmosféru. Ale i kdyby byl celý les ze zlata, nejdůležitější na tom všem byl nápis vyrytý na průčelí brány. Stálo tam: Touto branou vstupujete do ráje.

Následně tahle brána obrátila svět vzhůru nohama. Každý se chtěl bez práce dostat do ráje. Jenže branou velkou jako menší vchodové dveře se nemůže dostat najednou tolik lidí přičemž vždy když někdo prošel branou se přesně na 3 sekundy uzavřela. Někdo spočetl, že při maximální rychlosti by se celá země přesunula skrz bránu nejdříve za 590 let. propukl chaos, ve kterém se každý snažil dostat k bráně co nejdříve. Bylo jasné, že se to povede za tento život jen hrstce lidí. Miliony a miliony lidí se utábořili přímo v lese a v přilehlých oblastech aby čekali, až na ně přijde řada. To nejzajímavější na bráně však bylo, že po měsíci zmizela, aby se následně objevila přes půl zeměkoule v jednom národním parku a pak se přesunula znovu a znovu, vždy po jednom měsíci.

 Hlavní hrdina se snaží odhadnout, kde se brána objeví příště aby tam byl co nejdříve  a stráví na tom několik let. Bez úspěchu… Avšak když se jednou toulá se svým přítelem po lese, štěstí se na něj usměje. Přímo vedle něj se brána objeví krásnější, než si jí mohl představit. Chce do ní okamžitě vstoupit, jeho přítel ho však zadrží s prosbou, ať chvíli počkají a prohlédnou si bránu s tím, že by mohli vyluštit, podle jakého algoritmu se brána přesouvá. Chvíli hledají spíše se kochající krásou, než aby nad něčím skutečně hloubali, než je přemůže netrpělivost a chtějí vstoupit, jenže kdo půjde první? Z nepatrného problému se stává hádka přerůstající v rvačku. Při ní se jím podaří shodit bránu na zem (nebo prostě s ní něco udělat, to se vymyslí) a odhalí se jiný nápis pod nápisem: Touto branou vstupujete do ráje. A to sice: Touto branou odcházíte z ráje, Natasova brána.

Ukáže se, že bůh nevyhnal Adama a Evu z ráje, nýbrž jim jako trest ponechal svobodnou vůli a přidal chamtivost. Toho využil Natas, což bylo převrácené slovo Satan, který vytvořil tuto bránu jako údajnou cestu do ráje vytvořenou jen proto, aby lidi ráj zničili. Což se mu také povedlo, protože většina lesů a přírody se změnila na odpadiště plné smetí od lidí, kteří zde čekali na vchod do brány. Příběh má poukázat na fakt, že zadarmo NIKDY nic není a že nejlehčí cesta nebývá vždy tou pravou.


5 názorů

Eternitas
06. 01. 2020
Dát tip

Každá ta část tvého návrhu vyžaduje pečlivé zpracování tak, aby to na sebe krásně navazovalo. Je to alternativní historie pohledem fantastika, tak si na to sedni třeba teď v lednu, najdi si ten čas. pa :) 


Lakrov
28. 03. 2019
Dát tip

Dočteno (trochu zrychleně) a ještě než odhlédnu na začátek k názvu a jménu  autora už si říkám, že mi to připomíná spíš nahromaděný "materiáľ" než povídku  a skutečně je tomu tak. Přeju hodně trpělivosti při další práci.  


Lerak12
13. 01. 2019
Dát tip

Tak do toho!!


Gora
13. 01. 2019
Dát tip

Když máš námět na povídku či pohádku, proč ji nevypracuješ? Je to škoda, za téma ti tip nemohu dát...jednou máš, že to je pohádka, pak námět, pak povídka...ujasni si, co tedy chceš napsat:-) snad by to mohla být bajka s ponaučením?


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru