Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

První tma

15. 01. 2019
14
9
925
Autor
Movsar

Cestovní deník na trase Praha - Ostrava a zpět.

Dvojník. Delon

Vlakem na trase Praha - Ostrava cestuje dvojník Alaina Delona. S rozepnutou košili a taky v rukávech a rozčísnutou vlnou ve vlasech. Má kufřík a v něm nejspíš důležitou depeši a revolver ráže .44 magnum na šest ran. Snad střílet plánuje až někde v temných uličkách Ostravy, ten divý elegán..


Místo pro Ladu

Řeka, spíš bláto, a nad ní trubky s plynem. Na horizontu zrezivělé haly a komíny z pálených cihel. Když neroní kouř, značí to svízel; a ony neroní. Zato z nebe práší sníh tak, že ani pan Lada by se nerozpakoval vzít svou konturovací tuš a hodně bílého akvarelu. A kdoví jaké pohádkové postavičky by tomuhle syrovému prostředí přičaroval.


Člověk - stroj

Muž na sedadle vedle: před sebou laptop, v jedné ruce ajfon, v druhé noviny. Patrně jedním okem čte noviny, druhým ajfon a třetím, duchovním okem na čele čte z laptopu. Člověk se v 21.století mění v podivuhodný stroj.


Sny neposednic

Orlické hory mají to město na krajíčku. Brandýs. A i v něm často bývá úzko, vždyť tu stojí dívčí pasťák. Celé kulisy toho místa, jak je přehlédneš z vlaku, jsou uplakané: v stínu lesů, věž oprýskaného kostela trčí z mizérie jak vykřičník na konci zbytečné věty. Tady se křižují jen vlaky. A zpoza zamřížovaných oken je sledují neposednice a sní o svobodě a nádražní limonádě z voskovaných kelímků.


Taková trocha

Na polích leží sníh. Jen taková trocha, jako drobná přání na srdcích. A pomalu se stmívá, chvíle pro dumku a pro měsíc. A všechno to vezme čas, jak už bývá. A zas to podivuhodné slovo - nic.


Dvojník. Jonák

Vlakem na trase Praha - Ostrava cestuje dvojník Ivana Jonáka. První třídou pochopitelně. A i on má přes veliké břicho těhotné salámem a spoustou dobrodružství kšandy. A i jemu ve tváři hraje pobavený výraz světáka a krotitele medvědů a krokodýlů a přes něj krvavou jizvu nevinného muže; aby ta aura mafiána ještě držela pohromadě.


První tma

Do kraje se plíží první tma, jak zloděj spodniček na balkón. A tichá bude stejně a stejně podivná, ta první tma.


9 názorů

Movsar
19. 01. 2019
Dát tip

a já vám, přátelé, děkuju za návštěvu a vzkazy, které zahřejí v tomto čase.


Yan73
16. 01. 2019
Dát tip

Líbí, ahoj y.


Dagmaram
16. 01. 2019
Dát tip
Místo pro Ladu, sny neposednic, zloděj spodnicek, drobná přání na srdci.... Všechno krásné. Díky za ten neotřelý sentiment :-)

Gora
16. 01. 2019
Dát tip

Neposednice mi sedly:-))...Jonáka jsi vykreslil jedna báseň...


agáta5
16. 01. 2019
Dát tip

člověk stroj dominuje, ale tentokrát pro mě víc věcí ... město na krajíčku hor, tady se křižují jen vlaky, neposednice, když se plíží tma jako zloděj spodniček na balkón...a zas časem - nic.... jj,  moc líbí..


Lerak12
15. 01. 2019
Dát tip

Nakoukl jsem a prima!


Josephina
15. 01. 2019
Dát tip

Delon je stejně jalovej hráč jako Abrhám, o Jonákovi ani nemluvě!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru