Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dva Janové

16. 01. 2019
7
13
1343
Autor
bixley

V těchto dnech si připomínáme padesáté výročí oběti Jana Palacha. Jeho činu je věnována řada pietních vzpomínkových akcí. A právem.

Dovídáme se o něm z úst jeho spolužáků, že to nebyl žádný svatoušek, ale že v poválečné době, tedy době jeho dětství, kdy se všude povalovaly nevybuchlé výbušniny, o ně jevil velký zájem. Byl to zkrátka normální kluk. Jak ale jeden z jeho kamarádů uvádí, svým způsobem se na svůj hrdinský čin celý život připravoval, protože se neustále učil snášet bolest.

V této souvislosti se některé věci jeví v jiném světle. Řadu let se tradovalo, že když se zapálil a začal hořet, volal „Hoďte na mě kabát!“ Tomu nevěřím. To si pouze domyslel kolemjdoucí, který se pochopitelně domníval, že chce být uhašen. Podle mého názoru Palach volal jen „Kabát!“ V kabátu měl totiž dopis s vysvětlením svého činu a chtěl upozornit, aby si lidé kolem něj dopisu všimli. Rozhodně tedy nechtěl, aby někdo na něj kabát hodil. Tím, že se mu kolemjdoucí snažili pomoct a uhasili ho, mu připravili další třídenní utrpení. Palach však nakonec svým chováním v nemocnici prokázal další hrdinství.

Jeho čin v první fázi nejvíc oslovil studenty, kteří poté, když lidé na vzniklou situaci a reakce politického vedení dostatečně nereagovali, drželi hladovku. Mezi nimi byl i Jan Zajíc, který si to bral k srdci snad nejvíc. A proto se rozhodl tento čin zopakovat. Symbolicky si na to vybral datum komunistického puče, 25. únor. Jan Zajíc sice nebyl první, ale ani jeho oběť bychom neměli zapomínat. V uvedený den vždy vzpomínáme jen ono komunistické výročí. Připomeňme si letos po padesáti letech Jana Zajíce. I jeho čin byl vysoce hrdinský.

 


13 názorů

bixley
16. 01. 2019
Dát tip

Díky.


Je dobřé vzpomínat a nutné připomínat. Takové činy jsou hnacím motorem lidstva a jejich oběť tu bude pořád s námi.

Važme si jich.


bixley
16. 01. 2019
Dát tip

:-)


Čudla
16. 01. 2019
Dát tip

Ano /*


bixley
16. 01. 2019
Dát tip

Děkuju, Leraku. Máš samozřejmě pravdu.


Lerak12
16. 01. 2019
Dát tip

Zasloužená připomínka, Bixí!  Bylo by dobré, na to nikdy nezapomenout!

Ale díky i Alešovi, který mě předběhnul. Palach pozvedl pochodeň, ale zaslouží si pietu a úctu i  všichni (!) jeho následovníci, na které se už málo vzpomíná.

Podobné je to i s M. Horákovou, její víru v demokracii a statečnost velmi obdivuji. Byla to Žena a jak je známo, mám pro ženy slabost. Ale na druhé straně bylo popraveno v padesátých letech i mnoho podobných, byť "jen" mužů. Ano. I ty se připomínají jako oběti komunizmu-to beze sporu. Ale o jejich osobní statečnosti v životě a před soudem už příliš nevíme.

Výročí tím, samozřejmě, nezlehčuji. Naopak! Jen se snažím o obdobný obdiv pro všechny zmíněné. Komunizmus zasluhuje, abychom na všechny opravdové demokraty nezapoměli!


bixley
16. 01. 2019
Dát tip

Souhlasím, Revírníku.


revírník
16. 01. 2019
Dát tip

To by bylo příhodné výročí, Jana Zajíce. Alešovi dík za ty další připomínky.


bixley
16. 01. 2019
Dát tip

Goro, díky.

Aleši, taky děkuji za připomenutí dalších. Chtěla jsem jen upozornit, že na Jana Zajíce se trochu zapomíná, protože svůj čin naplánoval právě na výročí.


Gora
16. 01. 2019
Dát tip

Díky, bixley, za připomenutí. Závažné, a letos, při padesátém výročí, jistě bude těmto činům věnována větší pozornost v médiích...je fakt, že mnohé fámy se v minulosti snažily tyto skutky zlehčovat... Aleši, díky za další informace.


4.4.1969 se upálil Evžen Plocek. zemřel 9.4.

11.4.1969 se upálil Michal Lefčík.


20. ledna 1969 se v Plzni upálil Josef Hlavatý.


Kočkodan
16. 01. 2019
Dát tip
Druhý Jan mi nebyl neznámý, jen jsem neznal to datum. Pokusím se v únoru vzpomenout si.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru