Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

IV/

28. 01. 2019
11
13
1234
Autor
atkij

 

 

 

červený šátečku ...

točí se za hlasem

 

po osmi desítkách roků fakt sluší

a bio bavlna vyhrává s kanvasem

ten váže vzpomínku na malou holku

 

kryje i důrazní dějový zásek

v obrazu zrcátka

na nočním stolku

 

odzírám z mimiky myšlenek – vrásek

jež ani  ... já nevím proč?

nepřehluší

 

 

 

 

 

 

 


13 názorů

jolana.
22. 03. 2019
Dát tip

třeba tohle mi přijde lepší než ta trojka. zkusím se trochu vysvětlit -

zas se tu vlastně rozemílá jeden obraz, ale funguje to na mě líp - i když báseň v podstatě ilustruje to, co je v těchhle procesech "nejvíc vidět".. ale můžu to brát že "vidět a nevidět" tu je jedno téma, že prostě se budeme pohybovat na povrchu (viděné je povrch)

tady je to pro mě docela dobře orámované písničkou, která nabízí možnost - že já nevím proč může být skutečná (vtíravá) otázka (proč se to stalo) a přitom v tom není lítost ani výčitka, naopak ten obrázek působí do jisté míry "roztančeně" a smířeně.

uvažuju, jestli ta možnost dvojího čtení závěru je spíš obohacení, nebo zbytečnost.. myšlenky nepřehluší otázku, otázka nepřehluší myšlenky, může v tom být smířlivost i zdání smířlivosti i výraz bolesti a neklidu.. ale v podstatě je pro mě ten závěr příliš "bombastický" hlavně tím sjednocením myšlenek a vrásek.. ale celkově je pro mě na tomhle textu dobrý, že příliš neupozorňuje na vážnost situace, ale ani ji neshazuje.. něco mi přijde docela krkolomně napsaný, třeba "kryje i důrazní dějový zásek" (byť významově mi ten moment přijde čitelný)


Silene
01. 02. 2019
Dát tip

Navíc to nepoznáte ani z komentářů. Někdy prostě lidi nemluví a nemusí to souviset s ničím a se vším.

Dám taky písničku... 

https://www.youtube.com/watch?v=DmrqMBLSUJY

Možná to není punk, ale je to básník.


Yan73
30. 01. 2019
Dát tip

Líbí, ahoj Y.


atkij
29. 01. 2019
Dát tip
Ani já nemyslela zle, není proč se omlouvat. Mluvím z vlastní zkušenosti, že jsem dřív byla velmi ovlivnitelná. A s Tebou prostê v mnohém souhlasím a u některých textů vidím souvislosti jinak. Takže všechny odpovědi jsou nakonec sprâvné:)

ysslandia
29. 01. 2019
Dát tip

Mrzí ma to, že si to zobrala takto. "druhá sloka "- vizuálne by sa tuším dala aj takto nazvať,explicitne teda-od po osmi desítkach...-ale myslím, že fakt o tomto sa baviť nemusíme. Pozri, ja nevynášam "ortiele ". Interpretujem svoj pocit z textu, v mojom vnímaní a čítaní jednoducho cítim istú nezrovnalosť tak, ako som ju interpretovala v prvotnom komente. Nepotrebujem, aby si text vysvetľovala, rovnako ako nepotrebujem vyvolať v tebe postoj " nestydím se ". Ak si to zobrala takto, tak ma to naozaj veľmi mrzí. Ty si autor, ty si spätá s týmto textom. Ja som si mohla zobrať iba toľko, koľko som v tom našla. 

Ospraedlňujem sa za svoju odvahu.


atkij
29. 01. 2019
Dát tip
Jen krátce, yss, nikdo se tady moc nezdržoval, takže i chápu...žádné sloky zde ani nejsou:)...jednolitý text, určitá momentální výpoveď, která logicky dávâ smysl především autorovi, což může a nemusí být správnê pro toho či onoho čtenáře. Ve Tvých "soudech" Ti nechybí odvaha...Mohla bych text opět dovysvětlit, ale touto cestou se už vydávat nechci. A pokud se za něj v tento okamžik nestydím, poukazuje to buď na moji hloupost či naopak sebevědomí:) Pěkný večer. Kočkodánku, v představách přeju hlavně duhovou...:) Děkuju mnohokrát.

Kočkodan
29. 01. 2019
Dát tip
Na tvoje dílko jsem nereagoval jako čtenář narozený ve znamení Býka na červený hadřík. ;-)

atkij
29. 01. 2019
Dát tip
Děkuju.

ysslandia
29. 01. 2019
Dát tip

Mne sa veľmi zaliečal ten motív červený šátečku-ja  nevím proč- veľmi precízne zadelený do veršov. Vykreslený obraz, spomienka,smútok- bolesť nastolený do štandartnej polohy- čo mňa veľmi mrzelo, bola asi moja neschopnosť vysporiadať sa s druhou slokou-nesedela mi tam výrazovo, tá myšlienka si možno žiadala lepšie zakomponovanie, výstavbu- prišla mi taká "až hlučná "- nesúladiaca. Určite by som tam privítala poeticky "silnejšiu " textúru. Mrzí ma to, ale toto mi teda nejako nesadlo- a pritom motív "detskej " pesničky- bol pre mňa návnadou..Prepáč


atkij
29. 01. 2019
Dát tip

Děkuju.


Diana
29. 01. 2019
Dát tip

Výborný nápad, krásná forma, plné citu ***********


Lerak12
28. 01. 2019
Dát tip

Tak to je na moji notečku !   Odzírám.


Gora
28. 01. 2019
Dát tip

Lidová notečka uvádí milé verše... blízkost je tu znát:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru