Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

písmácké knížky

29. 01. 2019
4
42
807
Autor
aleš-novák

blíží se čas vydání Povídek měsíce v knižní podobě... zasáhne tahle kniha širší publikum, než jen samotné autory vítězných děl?

našli by se zájemci o nějakou formu pravidelného Písmáckého almanachu v tištěné podobě? nebo máte ještě jiný nápad?

zatím tu funguje třeba písmácké knihkupectví ...


42 názorů

Gora
01. 02. 2019
Dát tip

Zdendo, máme svolení dát povídku do soutěže.

Na to celoroční kolo jsme se, pravda, nedotazovali.

To zveřejnění pod cizím nickem je v rámci té samé soutěže, ne jiné...


Gora
01. 02. 2019
Dát tip

Zdendo, zas jsi četl trochu jinak - ne proto, ale protože se tu někteří dlouhodobě nevyskytovali:-)

K předpokládání nesouhlasu nemám nejmenší důvod...


Gora
01. 02. 2019
Dát tip

Aleši, v počtech jsem slabá:-)) mělo to být tak trochu vtipné přirovnání :-(

No, to by právě asi lépe zodpověděl Lakrov... - už jsem mu včera poslala avi z této doskuse... ale obecně je to napínavější, to si myslím já, a se Zdendou v zádech to bylo fakt hodně napínavé:-))


když je odpovědnost 50/50, tak se neomluvila 50tina, ale polovina, myslím...:o)

PM nesleduju moc podrobně, ale pokud celá probíhá neanonymně, tak je divné, když poslední kolo je anonymní, ne? ale možná jsem to jen špatně pochopil...


Gora
01. 02. 2019
Dát tip

Díky za podnět - je to však skutečně jediný "případ" - ta soutěž Báseň roku jde na mé triko a každý, kdo se bude účastnit, je o tom zpraven.

Už jsem tady v diskusi psala, že Lakrov je 1/ vedoucí redakce prózy a za 2/ technicky zajišťuje chod soutěží a za 3/ odpovědnost za vše v nich je 50/50, takže moje 50tina se ti omluvila:-)

Pokud se budu angažovat i v příštím kole PM, požádám jednotlivé autory, aby dali k anonymnímu uveřejnění souhlas... vloni moc nebylo koho žádat - Stývn, upuppa, Coutinho zde dlouhodobě nebyli...takže by to bylo napůl odsouhlasené a napůl ne.

 


Gora
01. 02. 2019
Dát tip

Zdendo, tak to není - já jsem se ti OKAMŽITĚ omluvila, když jsi mi napsal... a smazala, hned... Prosím tě o korektnost, ojedinělý přešlap by se neměl globalizovat.


Gora
01. 02. 2019
Dát tip

Máš, Silene, pravdu v tom, že pod Prózou roku by zřejmě měla být věta - autoři souhlasí s anonymním otištěním své povídky. V příštím roce, pokud to budu já, kdo bude připravovat /s kolegou/ tuto celoroční soutěž, určitě obepíšu všechny vítězné autory a konkrétně se jich na to poptám - leccos se skutečně dělalo za chodu...

Souhlas máme od všech, jejich prozaické dílko jde do základního - měsičního - kola... a to je dohledatelné v komentářích pod... je fakt, že ten souhlas by mohl platit i k celoročnímu kolu, a je možné, že to tak autoři /většina/ i chápou...třeba mě nevadí, že je poslední fáze anonymní:-) - jsme přece pořád na Písmáku!

U Básně roku mi ta soutěž na PP sloužila jako předloha, bylo to dobré, básně vyšly tak, jak je kdo poslal emailem...se všemi odskoky a mezírkami:-)

 


Silene
01. 02. 2019
Dát tip

Zase jsem to nenapsala dost přesně. Ta potíž nastává, když se z PM stane PR. Próza roku, tam je úskalí technologické.


PM je právě pružnější - dílo je sice přihlášené v soutěži, ale patří autorovi, ten do něj může ještě během soutěže zasahovat, vylepšovat... to u Básně roku nepůjde. Což je správně, myslím. je to "sportovnější".


Silene
01. 02. 2019
Dát tip

U PM s tím souhlasíš až okamžikem nominace, a je právě otázkou, zda se vším, zda si vše uvědomuješ, zda o všem víš atp. Tak jsem to myslela - jdu se konečně kouknout!


Silene
01. 02. 2019
Dát tip

Mně to přijde provázané a zužitkovatelné všude... těžko udržet mané vody v řečišti. Ech.


Silene
01. 02. 2019
Dát tip

Právě - to se SZ, na to jsem myslela, grafickou obtíž. Zpráva očeše. Navíc je pak nezveřejnitelná, muhehehe, smajlík, smajlík nerozetnutelné gordické (nikoli gorické) právní smyčky.

Jo, máš pravdu, jsem šílený výhybkář. Smajlík sypající si pokorně písek do vlasového kolejiště. 


Silene: diskuse je na to, aby se lidi vykecali...:o) děláš to dobře...

odesláním díla do soutěže se autor vzdává možnosti dílo dál "spravovat", to je celkem pochopitelné. zároveň se mlčky předpokládá, že  "anonymní nick" do díla nebude nijak zasahovat, vyvěsí ho tak, jak mu bylo doručeno.

ve starších soutěžích se díla posílala "anonymovi" do písmácké zprávy, což se zdá jednodušší než e-mail, ale někdy to přinášelo technické problémy, když původní autor chtěl speciální mezery, odsazení nebo řádky...s tím si zpráva neporadila. takže je možná e-mail o něco lepší.

sice tyhle komenty patří do diskuse k Básni roku, ale co už...:o)

 

 


Silene
01. 02. 2019
Dát tip

Iren,

ten mail lze jistě rozporovat, ale osobně za tím nevidím nic kdovíjak problematického, využíváš technických možností, s nimiž umíš zacházet atp. Účastník je předem obeznámen.

U Prózy - aha :). Nu, nenapadl mě tento důvod jako funkční, docela obstojně si přečtené "pamatuji". Navíc myslím není obtížné původní kousky dohledat, nejsou-li autorem z nějakých příčin již odmazány.

Sama myšlenka anonymity textu mi nesrozumitelná není ani ji nerozporuji (prostě zrovna ta a ta soutěž nastaví svá kritéria tak či tak), ryze subjektivně čtu raději věci se jménem provázané, ale to je o konkrétním požitku, nikoli ne/stranění. (Nejsem jedinec vůbec vhodný do porot - abych vysvětila.)

Tu jde spíš jakoby o tu problematiku viditelného (ve smyslu možná svévolného?) přetažení textu z rukou autora pod nick, kam on nemůže, kde si svůj text nespravuje. A že to Zdenda rozporoval, přivedlo mě právě k úvahám, že jste to asi na samém začátku zřetelně nepodmínili, ale nevím... třeba o tom jen účastník neví ve smyslu nepřečetl si podmínky pod čarou. (Sama si je budu muset nastudovat, jak říkám, nevím je.)

Asi jako když jste začínali řešit vydání almanachu prózy, co jako se situací, kdy dílo není již od autora k dispozici - a není ani k dispozici souhlas. Ladili jste jak vyřešit. Je mi naprosto jasné, že my amatéři prostě podchycujeme leccos až za chodu - a je to s dostatek zřetelné i z odkazů na staré soutěže, které dal do Básně Aleš, k nahlédnutí, porovnání, poučení.

(Jsem se zas rozepsala! Aleši, honem dodám víc mouder k samotné knižní problematice, ještě mi ty přístroje neodpojuj :))


Gora
31. 01. 2019
Dát tip

Děkuji, Silene, za to, že se zajímáš a všímáš. Anonymita závěrečného ročního kola tak trochu spoléhá na sklerózu čtenáře - s laskavým strpěním autorů, že nějakou chvíli do vyhlášení nebude jejich prozaické dílo signováno:-)

S Lakrovem, který velmi zdatně dělá grafiku, sčítání a další náležitosti PM + PR, se shoduji v názoru, že anonymita rovná se větší objektivita.

U akce Báseň roku /název inspirován Prózou roku, aby to trochu ladilo:-)/ se jedná o totéž, ale opačným postupem, nejprve anonymita, později publicita:-) Podobných soutěží jsem se účastnila na PP - posílání na email myslím bezchybně fungovalo a mne nenapadl jiný, lepší způsob, ale možná jsem se měla s někým poradit, s někým, kdo dělal konkrétně na Písmáku soutěže v poezii. Přesto doufám,i když nedostatky se určitě najdou a způsobů, jak soutěžit, je jistě mnoho - že se najdou lidi, kteří jsou ochotni přispět něčím k zábavě svojí a celé komunity:-)

 


Silene
31. 01. 2019
Dát tip

Ještě ke tvému vstupnímu příspěvku - už to nejsou Povídky měsíce, to bylo původně, za StvNa (ježíš, nebo jak měl Stývn nakupená ta velká-malá písmenka), teď je okruh zgeneralizován na Prózu jako takovou... Jen detail, že to prostě zmíním. 

Mě někde rozesmál Zdenda (to on umí), když se vyjádřil po svém k té situaci "s jedenadvaceti stálými redaktory poezie, alternativou a cca pěti prozaickými díly měsíčně, v nichž se hravě zorientuje sám" (přibližně tak nějak to říkal), tak to já, abych pravdu řekla, ač nesoutěžní typ, jsem docela ráda, že někomu stojí za to si s podobnými věcmi stále hrát, jak říkám, ráda to sleduji a občas si něco vyzobnu, když jdu kolem.

Technické detaily by se určitě vypilovat měly, pokud ještě něco trochu skřípe, jak jsem teď procházela Gořinu akci Báseň i Prózu, je fakt, že příkladně v Próze je to z vnějšího pohledu docela nešikovné, stáhnout pak jednotlivé texty pod nick pořadatele, zkrátka a dobře to asi nevzniklo souhlasem autorů apriori, když Zdenda prská, ale nevím.

Vzhledem k vlastní mentální únavě jsem dost dobře možná nepobrala, proč je roční kolo prózy anonymní, když bylo původní měsíční nominováno zpod podepsaných děl. U Básně jasný, tam jsou v plánu (nebo pokusu) jiné výchozí parametry, které třebas "zabezpečují" i to, že autor dílko průběžně neupraví nebo neodmázne úplně.

Aby bylo jasno, nehrotím nic z toho, proč taky, jen si přemýšlím o možných proč a proti.

(avi pro info)


Silene
31. 01. 2019
Dát tip

Aleši,

také si myslím, že jde o libůstku. Pro potěchu tvůrců samotných, jejich bližních - nebo jako výtečný impuls k láteření:); z přesvědčení, hmatatelnější formu realizace.

Mou maličkost coby sledovače baví, jakou podobu tomu zainteresovaní vtiskou, a je mi sympatický tvůrčí duch a jisté potřebné nadšení obecně.

Širší publikum, jak jste ho tu zdatně definovali, velmi nepravděpodobně.

Ono je otázka, zdali by onen bibliofil (načesanější slovo pro blázna) vůbec kritérium širšího publika splňoval:). 

Čistě anketně, když se ptáš na almanach - u tištěné podoby děl mi chybí ten rozměr hravější provázanosti (princip kliknu si, kam potřebuji, nevím, zda nazvat to interaktivitou je to pravé očechové, ale v podstatě zrovna to myslím...); každopádně s konvenční knihou, kterou si nestrážím co oko v hlavě, přistupuji k ní uživatelsky, se mně osobně pohybuje (ve smyslu průběžného čtení) lépe nežli s jiným médiem, čte se mi z ní komfortněji. (Dtto časopis etc.) To je pro mne plusem, ale shromažďovací nutkání (takřka čehokoli) již jsem zdárně utlumila.

Stejně tak se mi líbí, že třeba ty sbíráš do různých klubů příslušné hračky, je to dobrý zdroj a odpich. (právě knihkupectví, slabikář, zrcadlo...)

 


ales: ja to stejne posielam vsetko petrovi.:-) v principe nemam problem s ani jednou alternativou:-)

 

zdenda: grantova avantgarda to niekto raz nazval:-) -- nespravia nic za co nedostali grant. a zazil som uz aj vyplakavanie ze sice dostali ale dostali malo. --- ako to nastavenie ze su "vydavatelstva" ktore cele funguju len tymto je podla mna chybne. --- ja som kedysi asi dva razy dostal grant na festival ktory som mal nastaveny tak aby som ho ufinancoval aj ked by som prachy nedostal. -- ale ked som videl tie veci vo vnutri ako tie mechanizmy funguju. tak som sa na to vyflakol. 


Ašš: našel jsem si Manželskou poéziu na kosmasu, ale nevím, jestli nebude pro tebe výhodnější, když si ji objednám rovnou u tebe? :o)


spickove slovenske poesie:-) --- poezia sa u nas vydava tak 150-300 kusov podla grantu.

ale su vynimky ked autor/ka je schopny/a rozpredat 1000 ks naklady.

a co sa tyka mna. ja vydal slovensku poeziu v cesku a bez grantu.cize tu dochadza skresleniu:-) . 

100 kusov pismackych kniziek je podla mna ok. ak nie maximum. nieco padne na autorske vytisky. nieco sa posiela na pripadne recenzne darceky povinne. a hned mas 30 kusov v tahu. plus autori sa mozu chcet pochvalit rodine znamym a tak:-) 


na definici "širšího publika" se shoduju s Ašš...

beru tyhle samizdatové knížky tak trochu jako kuriozitu sběratelskou, je jich málo, ale občas se najde blázen, který si je pořizuje (a možná i čte?)


najskor k mojmu predaju.

spam je leziak. to ani nestoji za zmienku.

z modlitby za felvidek /aj ked si sa na to nepytal/ mi ostalo poslednych 12 kusov. u petra uz nic nie je. mozno sa da nieco zohnat v nejakom knihkupectve. ale tie uz vacsinou hlasia vypredane. + okolo 2000 stiahnuti z webu /samozrejme to cislo moze byt zradne a je nepresne. kedze sa nejedna o unikatne stiahnutia/. naklad neviem presne aky bol. tusim 150-200 kusov. 

z manzelskej presne cisla este neviem. viem len ze 40 kusov slo do kosmasu a tie sa zacali distribuoovat v januari aj do knihkupectiev.  teda minimalne o jednom viem. :-)

na samotnych akciach resp. po vlastnej ose som predal a rozdal 70 kusov /pomer 60 predanych 10 rozdanych/.. piatok by sme mali mat rozhovor o MP v jednom denniku tak sa mozno este nieco preda:-)

ci je to vela. tak to iste  nie. ale na poeziu kde jeden slovensky vydavatel vravel ze predal 30 kusov a ze to je este dobre. tak to asi nebude uplne zle cislo. 

no a co je sirsie publikum. tak definiciu nepoznam. ale asi nieco ako ked mas realnu sancu predat knizku aj r niekomu kto nema vztah k autorovi alebo pismaku. tu sancu povazujem  ja osobne v tomto pripade za skoro nulovu.

 

 

 


neviem. z nejakeho dovodu som si myslel ze otazka je myslena tak ze ci moze zaujat aj mimo ludi z pismaku. ale uznavam ze to bola asi len moja projekcia:-)


Zdendo, autorů  aktuálního výběru je víc než deset (i ty jsi mezi nimi...) a zájemců se tu rozhodně najde ještě víc.


zdenda: z tohto pohladu ma sancu oslovit masy:)


v ziadnom pripade nema sancu zasiahnut


agáta5
29. 01. 2019
Dát tip

hm... kdo ví... já už čtu nejvíc básně, povídky bych brala spíš kriminální...


Gora
29. 01. 2019
Dát tip

Ano, i autoři skvělých pohádek by se tady našli...


před pár lety tu vyšla společná sbírka básniček pro děti...


Gora
29. 01. 2019
Dát tip

Aleši, poslední knížka již, podle ohlasu, zasáhla víc než autory knížek, což je bezvadné. Takový almanach vítězných povídek se chystá již podruhé, mohla by to být dobrá tradice. Byla bych i pro almanach poezie.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru