Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Legenda

Výběr: Gora, atkij, vk, ysslandia
07. 02. 2019
28
27
3126
Autor
dajakbol

Šla Pavla šalviou, šla Pavla levanduľou,
šla, až sa vznášala, stúpala z údolia,
kde teraz tleje dážď a hmly sa kúdolia
okolo jabloní a pováľaných úľov.

Šla Pavla šalviou, a ty sa pre to netráp,
akoby vravela prstami od medu, 
nepoznávaná šla, kam vietor potme dul,
a mala vo vlasoch nahrubo toho vetra.

Tam, kde sú noci zlé a medovina mocná,
možno sa zastaví, možno sa otočí, 
kým sa jej prísvitnej otvorí potôčik,

možno sa rozplynie neskutočnejšia od sna,
stromami vyšumí ako nič vedomé,
a raz to niekomu rozpovie medomet.
 


27 názorů

Markel
29. 08. 2020
Dát tip

jestli mne tohle neodstartuje opět začít psát, tak už nic * tajemno, jemno :-)), to můžu, můj šáleček


patricia w.
01. 11. 2019
Dát tip

úplně mě to vcuclo :*)


dajakbol
05. 07. 2019
Dát tip
Silene, Hapku uznávam veľmi (i ako interpréta!), Mülera tiež, a najmä za to, čo naspieval v češtine, Horáček je výborný textár (i v tejto piesni), ale po skvelom albume Strážce plamene prepadol dajakému čudnému velikášstvu, sebaobdivu, manierizmu a nadprodukcii. Tak to vidím/počujem ja. Nemôžem si pomôcť, už na svojom prvom veľkom textárskom počine, albume Potměšilý host pre Hegerovú, sa mi najviac páčil v tých nenej ambicióznych, menej predvádzavých piesňach.

Silene
03. 07. 2019
Dát tip

(Našla jsem ještě jednu krásnou interpretační spojitost :) ve vlastní hlavě, tak snad pro potěchu. Neurazím? Zrovna dneska mi naskočila...)

Rozeznávám


lidové, až klasické

tipu hodné


Silene
11. 02. 2019
Dát tip

A že se nenechala jen tak polapit na termín do nějaké knížky, je nabíledni, vznášet se a být k nedostižení, údělem jemných legend. Ne, stále nemohu přijít na ten pravý pocit, a jakože nepomůžete-li mi s tím někdo, budete mít na svědomí naše opět nevčas uhrazené účty, prádlo naplesnivělé v bubnu, a tak dál. (Se s tím nějak srovnejte.)

Na mysl jedině... s temnotou pod svícnem, že by ta časová hladina mladšího dávna, společná s Pamiatkou (J. S.)? Pro mou maličkost někdy, nákroky do minulosti až ubolívají, tak snad.

Nu, budu váhat dál.

 

...a ty sa preto netráp, se snadno poví!

(Pochopitelně ubezpečuji, do OP jsem se dvakrát dívala, tam žádná Pavla nestojí, čiliže tím to nebude a navíc, kudyma procházím, jedině bájný prapýr raší, takže tuhle linku mentální detektivní kancelář ani nebrala vážně.) 


Silene
10. 02. 2019
Dát tip

(errata: tvá, což

PS. Má maličkost se spíš není s to donutit počítač vypnout. V tom bude teprve ta pravá chyba!)


Silene
10. 02. 2019
Dát tip

Chichi, vy dva :), Pavol a Jitko,

spíš jste mě ujistili, že ani jednou jsem "nepřišla" pozdě, že se nedala stihnout...

Aha, to jsem nevěděla, že z Arény nelze "snadno" stáhnout zpět do konceptů, budu si to muset někdy s nulovou účastí jiných přihlášených na písmáku fofrem taky vyzkoušet:)).  

Jasně, Pavol. že to je regulérní důvod, jsem si tak zažertovala, že zaprvé Vánoce - Legenda, jestlis nezvažoval :) (že konkurence!), zadruhé se mi hned vybavila tvé "jsem na sociální síti".

Z mobilu vůbec neumím (nemám, nedisponuji), ale v počítači se mi osvědčil v Prologu i Díle chvat Shift+Enter, pokud nechci docílit obřích mezer jako při "pouhém" Enteru. (Kdyby se info třebas hodila...)

Vždycky ještě zakvrdlám formátováním, pokud je to úplně rozhozené, no a potom znovu navolím písmo a ještě před odpálením už se raději po dřívějších renoncech dívám přes piktogram náhledu, tu lupu.

Naopak v Komentářích mi tenhle dvojhmat nefunguje. (Na čož s úspěchem zapomínám, ech. Mazavý smajlík.)

........................

Záhada Vol. 2 mi ovšem trvá, a to dojem, jako bych básničku již znala či ta měla někde částečnou dvojnici. Zas budu muset všechno přečíst, abych se jednoduše ujistila, že mi decentně to, tento... hrabe! :)))

I tak děkuji za krásné vysvětlení Vol. 1. Moc.


atkij
10. 02. 2019
Dát tip
Silene, Pavol už odpověděl sám:) Ale je fakt, že avízo(protože je autor v oblíbených)jsem dvakrát dostala. Potřetí se potěšila i textem , jako jistê mnoho dalšich:)

dajakbol
10. 02. 2019
Dát tip

Karpatský knihomoľ: ak sem nechodí ako neprihlásená, alebo ak ma ma nesleduje na FB, tak zrejme nevie.  


dajakbol
10. 02. 2019
Dát tip

ysslandia: bez klišé to azda je, či aj bez pátosu, to už si nie som taký istý; trocha pátosu, možno dokonca ani nemusí byť nevyhnutne na škodu. V každom prípade som rád, že Ťa básnička a moja tvorba vôbec niečim zaujala a podnietila k obsiahlejšej reakcii, dík :)

Silene: s tým "probliknutím" to bolo tak, že som sa básničkyu pokúsil vložiť už v niekedy v decembri, ale "s výsledkem chatrným, že není v zájmu republiky", ako spieva Honza Vyčítal. Totiž po vložení mala báseň také rozhodené riadkovanie, že som ju hneď v hrôze stiahol, ale znovu už vložiť nešla, lebo do Arény je povolené len jedno dielo mesačne - bez ohľadu na to, že ho autor o minútu stiahne. Takže som musel čakať do januára, kedy sa - aké nepredvídateľné! - situácia zopakovala, s tým drobným rozdielom, že som sa dielo pokúsil upraviť, bohužiaľ, ako som rýchlo poznal, taká možnosť pre verziu v mobile nie je. Tak zasa len zmazať a čakať do februára. To už som sa prinútil zapnúť počítač, ale s tým riadkovaním bol aj tak problém, no našťastie nejako sa podarilo. Pravda, nemusel som vkladať do Arény, ale na to som príliš márnomyseľný (ješitný) :) 


dadadik
09. 02. 2019
Dát tip

***


Dajakbol, až by ma zaujímalo, čo na to Pavla a či to vôbec čítala.


dajakbol
08. 02. 2019
Dát tip

Karpatský knihomoľ, atkij: Bohovia boli proti - ústredná báseň sa nakoniec do zbierky nedostala, nestihol som ju dokončiť. Fakt. Vlastne ani som to už nepredpokladal, bol to skoro zatratený "projekt". Roky  ma mátal len ten prvý polverš, potom prvá strofa, predstavoval som si, čo všetko by sa s tým dalo podniknúť, ale nič mi nebolo dosť dobré, a aj to, čo nebolo dosť dobré, čo  som zavrhol, bolo čo do slovného objemu skoro nič.  Mal som teda len prvú strofu a jej prvý  polverš som si predsavzal ako názov zbierky, akokoľvek sa nakoniec svojim štýlovým ustrojením, výpovedným  ladením s poetikou knihy veľmi nebratá. Nech si to každý preberie ako chce.

Gora: čítaš to tak, ako som si plusmínus predstavoval, že by sa dalo. Chcel som, aby to bolo štýlovo celistvé, a aby som sa ako lyrický subjekt z básne aspoň jediný raz dôsledne vynechal. Nepredstaviteľné. Chcel som romanticky ospievať svoju premárnenú lásku Pavlu. Tak! :)


Yan73
08. 02. 2019
Dát tip

Líbí, ahoj Y.


Čudla
08. 02. 2019
Dát tip

/*


Silene
08. 02. 2019
Dát tip

(KK, atkij, Pavol,

popravdě se mi nedaří vyřešit si v hlavě její záhadu, jestli už tu někdy chvíli byla - třeba v tvůrčí mezifázi (?), nebo zda jsou dvě obdobné? Nu, nemusíte mi to odtajnit, to jen tak k té jisté záhadě, co je nám částečně společná. Nemíním první polovinu prvního verše, dál po příběhu splývám...

tech. Pavla jsem "šktla, neboť pro něj to onou záhadou nebude, myslím.)


Silene
08. 02. 2019
Dát tip

Legendy o legendách, tak. Tak jsem to měla napsat. 

Kdybych měla tiskárnu, dám si ji na ledničku. Takhle za ní zrovna dnes budu muset přebíhat mezi místnostmi.

(No, a příště, příště už snad napíšu i něco přímo k textu. Nebo autora raději ušetřím, když je můj oblíbený? Zamyšlený smajlík.)


Silene
08. 02. 2019
Dát tip

Konečně... čekám na ni a čekám, čekám od jejího prvního probliknutí, až jsem si pomalu namýšlela, že jde o nějaký nový interaktivní způsob, kterak poeticky vyjevovat legendy, ehm, na sociálních sítích. 

Dě-ku-jůůů!


má iný význam ako priesvitná


prísvitná je pre mňa nové slovo, má svoje čaro *


ysslandia
08. 02. 2019
Dát tip

Osobne som zástancom úplne iného štýlu a formy ale toto je typickým príkladom toho ako ľahko to ide ak autor vie pracovať s formou výrazom metódami.Vie tá tak,že báseň dokáže osloviť aj prívrženca voľných veršov.Nieco som už od teba čítala takze tento text vnímam aj ako take malé vybočenie z tvojej tvorby.Pacila sa mi melodickost skoro až s takým baladickym nábehom v úvode rovnako ako veľmi umne usadená lubozvucnost celého textu.Velmi pozitívne vnímam fakt že autor dokáže v tejto forme reflektovať bez použitia veľkých slov bez klišé a pátosu úplne prirodzene ľahko čím sa jeho text stáva ľudským živým civilizovanym a najmä prirodzeným.Velka pokona


Safián
07. 02. 2019
Dát tip

Pěkný alexandrín. 


Gora
07. 02. 2019
Dát tip

Pavol, jak už jsem poznamenala jinde...

Sonet mi "zpěvností" připomíná lidový námět, obohacený neurčitou mystikou... a plyne, jak jinak u tebe, zdánlivě samozřejmou lehkostí, jako ta medovina. Přírodní symbolika vytváří "voňavé," přitažlivé obrázky... Tentokrát z básně tolik nevykukuje básníkovo ego, což je /pro mne/ pozoruhodné. Palec :-)))


atkij
07. 02. 2019
Dát tip
Taky jsem před chvílí hledala:)... přestože sbîrka si nese trochu jiný obsahový "náboj". Asi by se tento sonet trochu vymykal. Ale kdoví, třeba v druhém vydání... Slovenština je kouzelná...kúdolia

Až som sa pozrel do tvojej poslednej zbierky či tam je táto báseň, tak ma zmiatol jej úvod. Ukladám si ju do svojho súkromného zlatého výberu.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru