Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Toreador

Výběr: a2a2a, Gora, Bačkovský
09. 02. 2019
22
36
2222
Autor
Musaši

 

 

Toreador

 

Ani vítr ani dým

v němém a nahém parku

mráz silnější než včera

 

Ve vysokých botách

se bořím do sněhu

a na zmrzlých loužích

tak tak že udržím balanc

alespoň balanc když už ne glanc

 

Strom jako strom

pes jako pes

pán jako pán

jen já jsem solitér

s rukama v kapsách

a s červenou šálou

co dráždí býky s číslem v uchu

 

A na koridu padá sníh

lhostejně - tiše - vytrvale

jako by vločky netušily

nic o skvrnách krve

ve stopách kopyt

a vysokých bot

 

 

 

Zhlížeti se

 

Nad pihovatým sídlištěm

se vznáší bledý balón

a jak tak ubývá pih

okna se mění v zrcadla

pro jedinou tvář

 

Je pozdě k ránu

a zpívající pouliční lampy

sklánějí labutí šíje

nad asfalt

změněný v černý obsidián

sentimentální přeháňkou

 

...A narcistní básník

se zase zhlíží

ve své poslední básničce

 

 

 

 


36 názorů

Musaši
07. 09. 2021
Dát tip

Janino,

pokud je někdo velmi vlezlý a komentuje tu každý krok, který udělám(což se dělo ještě minulý týden), prostě na něj nereaguji a on se unaví a dá pokoj.

Já mám velmi rád diskusi, ale někteří provokatéři tady okamžitě uhnou od tématu a pokoušejí se nastolit své téma, patřičně kontrovrzní, v domnění, že člověka vytočí a on začne horlit pro to, nebo pro ono, zuřivě obhajovat své názory.  Proč se ale hádat?  Ať si každý věří, čemu chce a hlásá, čemu věří. Dnes si může každý najít tu svou bublinu, takže konflikty jsou už zbytečné. Objektivní pravda existuje už pouze ve vědeckém smyslu. žijeme v době postpravdivé.


Janina6
07. 09. 2021
Dát tip

Pravdu díš :-) "Před časem" říkám proto, že jsem tu zažila období, kdy tu někteří autoři takové hry přeháněli, upozorňovali na sebe za cenu zesměšńování jiných autorů a podobně... a prostě "přeřvali" to literární, co se tu skromně krčilo... Ale možná se mi to teď zdá lepší proto, že jsem se už naučila si některých věcí nevšímat.


Musaši
07. 09. 2021
Dát tip

Janino,

proč "před časem"?  Velmi kontroverzními alternicky se to tady pořád jen hemží. Pro mnohé lidi tady představuje existence na několika alternicích současně formu dokonalé zábavy a mnozí dokonce rádi diskutují sami se sebou. Musí to ale být vnitřně velmi osamělí lidé, myslím si. Já beru veškeré "nováčky" s velkou rezervou a obezřetnost se mi naposled vyplatila v případě Bubulíny. Ale nejsem tu od toho, abych trhával masky. Ať si každý hraje, na co chce. 


K3
07. 09. 2021
Dát tip

To nevadí, dík.


Musaši
07. 09. 2021
Dát tip

K3,

omlouvám se, ale věnuji se pouze poezii. Oproti jiným pobývám na Písmáku vždy jen velmi krátce, napojuji se z veřejné knihovny a tak musím využít krátký čas, který je mi vyměřený, jak umím nejlépe. Ale, jak víš, tvé básně nebo haiku si občas rád přečtu.


Janina6
06. 09. 2021
Dát tip

Musaši, tak to pardon. Nenapadlo mě, že je to stylizace, záměr. A samozřejmě můžeš být kým chceš, na internetu obzvlášť :-) Před časem se to tady "záhadnými" nicky jen hemžilo. Nevidím na tom nic špatného, jen jsem na to ve tvém případě prostě nepomyslela.  


K3
06. 09. 2021
Dát tip

Mus.: tak to asi zrovna mě moc rád nemáš. Ale abych tě uklidnil, i já jsem se dokázal převtělit do desetiletý holky v povídce Stalo se na Seči. A opravdu jako bych jí, po tu dobu než jsem to napsal, byl. Stává se to hercům, ale stalo se to i mě. Zvláštní. Když budeš mít chuť číst...


Musaši
06. 09. 2021
Dát tip

Safiáne,

díky za chválu. Možná bych mohl být na modernistickém webu opět úspěšný, kdybych se stal znova (pseudo)modernistou. Za úspěšnost se tu ale platí strašně vysoká daň a já už úspěšný být nechci. Zůstávám undergroundovým básníkem.


Musaši
06. 09. 2021
Dát tip

Janino,

copak záleží na pohlaví? Duše je pouze jedna. Někdy se vtělí do muže a jindy zas do ženy. Já jsem jen tady na Písmáku byl třikrát ženou a pouze jedinkrát mužem, protože jsem se musel stát samurajem. Bál jsem se tady o svou bezpečnost.


Musaši
06. 09. 2021
Dát tip

K3,

kdo jsem, je velmi nejisté. Nejisté taky je, co je vlastně můj charakteristický autorský styl. Ale tak by to mělo podle mne být. Autor by měl být záhadný. Já mám nejraději autory, jejichž totožnost nebyla nikdy odhalena. Ale v dnešní době takových autorů moc není.


Safián
02. 09. 2021
Dát tip

Obě básně mi přijdou skvělé. 


K3
02. 09. 2021
Dát tip

Třeba a2a2a píše ...jako bys uměla..., tak to je asi překlep:).


Janina6
02. 09. 2021
Dát tip

Krásná poezie. Karle, promiň zvědavou otázku: kde jsi to zjistil? Proč by nás Musaši klamal na svém profilu i vyjadřováním v mužském rodě?


K3
01. 09. 2021
Dát tip

Nemám slov, kdybych mohl, dal bych výběr i já. Teď zjišťuji, že jsi žena, tak se klaním.


Musaši
28. 02. 2019
Dát tip Gora

Ve skutečnosti je to černé zrcadlo v Britském muzeu v Londýně , ale myslím , že by nám ho nepůjčili pro naše magické seance .


Gora
28. 02. 2019
Dát tip

Až je najdu /to zrcadlo/ - dám vědět.


Musaši
28. 02. 2019
Dát tip

No - ono třeba to zrcadlo dokonce v Českém Krumlově být může .V roce 1586 pozval Vilém z Rožmberka Johna D . do Třeboně , kde tento mág delší dobu bydlel . Odtud zajížděl do Krumlova . A je možné , že s sebou bral i své obsidiánové zrcadlo .


Gora
28. 02. 2019
Dát tip

Díky za upřesnění pojmu obsidián. Takové zrcadlo by se mi docela hodilo:-))


Musaši
28. 02. 2019
Dát tip

Goro ,

díky za výběr .

Obsidián je sopečné sklo , které se nejčastěji vyskytuje ve formě černé , může ale existovat  ve formě bílé . - Metafora s obsidiánovým zrcadlem je poměrně složitá . Naráží na aztécká tzv.  "dýmající zrcadla " . Jedno z nich dovezl na dvůr Rudolfa II anglický mág John Dee . Toto zrcadlo zobrazovalo děje , které se odehrají v budoucnosti a možná se dosud nachází na území českého království . 


Musaši
28. 02. 2019
Dát tip

a2a2a ,

moc děkuji za výběr i za kritiku .


Gora
25. 02. 2019
Dát tip

O té druhé jsme si předtím spolu psaly v sz. Připadá mi, že pojem obsidián jsi již někde použila, a stále je působivý. 


a2a2a
25. 02. 2019
Dát tip

Ta druhá se mi opravdu líbí, je v tom jistý rukopis, i drobný sarkasmus, pohodový rytmus, při kterém lze každý verš vychutnat. Hezký nápad s pihovatým sídlištěm. První nejspíše vůbec nezaostává, snad to téma mi vybočilo z rodné rokle, byť jen použitou metaforou, ale to jen vysvětluji svůj vjem, aniž bych chtěl pochybovat.

je zajímavé, a zase budu hodně subjektivní, že se mi zdá, když píšeš volným veršem, jako bys uměla své nesporné lyrické vnímání bezprostředněji rozvinout, zatímco ve vázaném verši, který ti odsypává naprosto bez problému, působíš mírně archaicky. Ale to jen na mně, obzvláště, když sám píšu volně a ty to umíš taky a nabízíš srovnání. Výběr.


Musaši
14. 02. 2019
Dát tip

Štírko ,

já tvůj přístup respektuji , ale částečně s ním souhlasím a částečně ne . Je rozdíl , jestli je báseň napsaná jako pocitovka , jestli je to třeba báseň imaginativní nebo dokonce surreaalistická - v tomto případě plně platí to , co píšeš , nebo jestli chce autor svou básní říct něco zcela konkrétního . To pak je nutné dílo dešifrovat naprosto přesně .

Dnes už mnozí básníci předpokládají , že by se nějaké hlubší myšlenky do básní vůbec vkládat neměly , že je to zastaralý postup . Já si to ale nemyslím . Dnes jsem publikoval básničku " Herci " , která je možná tak trochu záhadná a tak mě bude zajímat , jak něco takového čtenářři vůbec dešifrují a kam je myšlenky zavedou , pokud třeba o tom dílku budou víc přemýšlet . A bude vůbec někdo chtít víc přemýšlet , nebo dnes už jde jenom o prožitky a o pocity ?


Štírka
13. 02. 2019
Dát tip

Líbí se mi hlavně ta první...

A musím říci, že stejně jako Ty, nesnáším škatulkování a módní diktát... a přechytré komentáře... Jenže já se přikláněla i k tomu, že verše jsou pro čtenáře a komentář k nim je něco navíc. Nikdy jsem neměla ráda komentovaná díla... a obzvlášť ve studentských dobách. Naučit se tzv. "obsah básně" mi přišlo jako stupidita... Pro každého - dle mého názoru - může báseň znamenat něco jiného, dle jeho přístupu a obrazotvornosti, zkušeností, nálady ap. Báseň buď - ve chvíli čtení - něco znamená a ovlivní třeba náladu, nebo se "nedotkne"... či "nesedí".  Komenty směřují... a dovedou k cíli... ale báseň by to - si myslím - měla umět po svém i bez nich... Přesto : komenty pod Tvými díly čtu ráda....


Yan73
12. 02. 2019
Dát tip

Líbí se mi obě. Ahoj Y.


Musaši
11. 02. 2019
Dát tip

Radovane ,

vždycky si vychutnávám , když si mé básničky někdo vychutnává . Díky .


Musaši
11. 02. 2019
Dát tip

vesuvanko ,

moc děkuji . Ta druhá básnička . to je taková náladovka . Ta první trochu provokuje .


Musaši
11. 02. 2019
Dát tip

Evo ,

věřím , že ten obsah dešifruje více lidí tady a že mě asi budou mít rádi ještě míň . Pravděpodobnější ale bude , že mě ti " býci s číslem v uchu " už ani nečtou . Já už je taky nečtu a všechno asi probíhá tak , jak má . - Jen vločky , které zahladí veškeré stopy a krev veškerá žádná .


Musaši
11. 02. 2019
Dát tip

zeledo ,

já jsem moc rád , že ti mé básně tak říkajíc káply do noty . Já jsem posledního půl roku četl poezii nejsoučasnější z nejsoučasnějších - pouze sbírky z roku 2018 od autorů , kteří byli některými kritiky označeni za nejlepší . Neříkám , že mě ty sbírky ničím nezaujaly . V některých směrech byly zajímavé , ale ne natolik , abych si je třeba koupil . A tak je to s celou současnou poezií . Možná je někdy zajímavá a já každému přeju ten dobový civilismus , manýrismus nebo expresionismus , ale celkově mi současná produkce připadá obsahově naprosto prázdná . Zdá se mi že ničím čtenáře neobohacuje , když pomineme způsob , jak to své nic říká . ...S úlevou se v současnosti zase vracím k poezii staršího data .


slovák by povedal: zaujímavé

to znamená, zajímalo mě to, nepřeskakoval jsem, ba části vychutnával


vesuvanka
09. 02. 2019
Dát tip

Obě básně jsou krásné, oslovily mě a zaujaly originálními metaforami.  TIP

Je pozdě k ránu

a zpívající pouliční lampy

sklánějí labutí šíje

nad asfalt

změněný v černý obsidián

sentimentální přeháňkou


zvedavec
09. 02. 2019
Dát tip

To sú zaujímavé básne - ich veľkou prednosťou pre mňa je, že ich obsah viem dešifrovať a že zarezonovali


zeleda
09. 02. 2019
Dát tip

jestli jsi archaik, symbolista, realista, nebo bůhví co, to může být každému jedno. Hlavně některým kritikům zde. Píšeš, jak cítíš a ne podle posledních not. Už po kolikáté zdůrazňuji,v že je třeba ctít autorskou licenci. Já jsem na hony vzdálen moderní současné poezii. A je úplně jedno, jestli píšu verše vázené, či volné. Kupodivu z mých básní měly největší úspěch ty nejstarší, z doby před  padesáti až padesáti pěti lety, které jsem zahrnul do vzpomínkové knihy Návraty. Možná proto, že to byla autentická výpověď mladého člověka. Hodně textů z této vydané knihy je na mých webových stránkách. 

Mně se tvé básně líbí, jsou originální a mají myšlenku. není to jen vršení nic neříkajících metafor. A pokud je užíváš, mají v textu svůj smysl. 


Musaši
09. 02. 2019
Dát tip

Moc děkuji , zeledo . Já jsem ale tak nějak uvízl v symbolismu a tak pro mnohé tady jsem archaik i když zrovna náhodou nepíšu vázaným veršem .


zeleda
09. 02. 2019
Dát tip

Jsi dobrý pozorovatel života a dokážeš ho i poeticky popsat. To je veliká přednost. na rozdíl od některých banálních veršovánek jiných autorů. Ale nechť se každý zde vyjádří dle svého. V tom je přednost a zásluha tohoto serveru. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru