Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bláznivý rozhovor

13. 02. 2019
4
23
721
Autor
Odettte

Stál jsem na mostě Legií a spolu s davem přihlížejících sledoval pražský maratón. Přesněji řečeno, čekali jsme, až se objeví první běžci, k čemuž mělo dojít každou chvíli. A opravdu - náhle jsem zaslechl tleskání a povzbuzující výkřiky a uviděl skupinu asi osmi mužů, jak se k nám rychle blíží. Všichni byli černí jak uhel a jejich zpocené tváře se leskly v poledním slunci. Proběhli kolem nás tak rychle, že mě v první chvíli napadlo, že to snad ani nejsou maratónci, ale sprinteři. Za nimi vězela obrovská mezera - žádný z jejich soupeřů nebyl v dohledu. Neudržel jsem se a obdivně pronesl k muži, stojícímu vedle mě:
"Ti negři jsou fantastičtí běžci, co říkáte?"
Muž se na mě nevěřícně podíval a nevlídně opáčil:
"Prosím?"
"Říkám, že ti negři úžasně běží - podívejte se, jak nechali ostatní vzadu!"
Muž si mě chvíli podezíravě prohlížel a pak řekl:
"Jací negři?"
Trochu mě to zmátlo:
"No, přece ta skupinka, co tady před chvílí proběhla."
"Ale to nebyli žádní negři!"
Muž to vyslovil skoro nenávistně a já začal litovat, že jsem ho vůbec oslovil. Asi nějaký morous, co se rád hádá s druhými... Přesto mi to nedalo a podrážděně jsem se zeptal:
"A kdo to tedy byl?"
Jeho odpověď mne překvapila:
"Přece Afroameričané!"
Bylo mi jasné, že opravdu mluvím s nějakým podivínem. Žádní Afroameričané to samozřejmě nebyli, vždyť takový stát ani neexistuje! Řekl jsem si však, že v té jeho hře zkusím pokračovat.
"A kde ta Afroamerická republika leží?"
Odpověď, která následovala, jsem tak trochu očekával - co ostatně čekat od hlupáka, že:
"Jste takový vůl nebo to na mě hrajete?"
"Podívejte se, pane," opáčil jsem už trochu naštvaně, "řekl jste, že ti běžci jsou Afroameričané. Je tedy snad logické, že pochází z Afroameriky. Já žádnou takovou zemi neznám a tak jsem se vás zeptal, kde leží. Kromě toho jsem slyšel hlasatele, a ten říkal, že jde o skupinku Keňanů a Etiopanů. Tak si ty svoje kecy laskavě odpusťte!"
Muž se na chvíli zamyslel a pak odpověděl kupodivu celkem klidným hlasem:
"Ale já vím také, že to byli Keňané a Etiopané."
"Tak proč ty řeči o Afroameričanech?"
Můj protějšek mne nepřestával zkoumat takovým zvláštním, pronikavým pohledem. Zdálo se mi, že moje slova jsou pro něho tak trochu záhadou. A snad i já sám.
"Ale to není označení země, ale rasy."
Vrátil jsem mu jeho zkoumavý, nevěřící pohled. Bylo mi úplně jasné, že je to idiot, ale přitom jsem měl dojem, že všechno, co říká, myslí vážně. Ovšem - blázni už takoví jsou. Rozhovor s ním mě začal bavit a tak jsem se rozhodl v něm pokračovat. Zajímalo mě, jaká blbost z něho ještě vypadne.
"Ale jejich rasa je přece jasná - jsou to negři!"
"Vy jste rasista?"
Pokud jsem snad ještě měl nějaké iluze ohledně mužovy psychiky, po této jeho otázce jsem všechny nadobro ztratil. To, že mluvím s psychopatem, mi teď bylo jasnější nad polední slunce, které nám stálo nad hlavami. Je možné, že ho z Bohnic pustili na vycházku, aby se podíval na maratón a zase se tam vrátí. Zarazilo mě, jak zkratovitě psychika takovýchto vyšinutých lidí funguje. Prostě - úplně nelogické, krátké spojení, v tomto případě pouhé slovo "negr" vyvolalo zcela neadekvátní asociaci "rasismus"!
"Proč myslíte, že jsem rasista?"
"Protože jste o těch běžcích řekl, že to jsou negři."
"A oni nebyli negři?"
"Ne."
"A co tedy by... aha - Afroameričané, že?"
"Přesně tak."
Hovořit s lidmi, trpícími nějakou utkvělou představou či fixní ideou, je složité. Nemáte de facto sebemenší šanci je nějak přesvědčit o jejich omylu, naopak - oni cítí potřebu přesvědčit vás a své "pravdě"! Zkusil jsem to ještě jednou, logicky a takřka polopaticky:
"Takže vy tvrdíte, že když někdo řekne třeba o Keňanovi, že je negr..."
Muž zbrunátněl a skočil mi do řeči.
"Tak je to rasista!"
"Ale já to slovo za rasistické nepovažuji. Říkám tak těm vašim Afroameričanům odjakživa a nikdy mě ani nenapadlo v tom vidět něco pejorativního. Mám dokonce mezi negry dva přátele a..."
"Nezáleží na tom, co si o tom slově myslíte vy, ale jak ho vnímá většinová populace."
"A jak ho vnímá ta populace?"
"Jako rasistickou nadávku!"
"Jak to víte?"
"Vy nečtete noviny?"
"Ne."
"Tak se díváte na televizi a tam..."
"Já se na televizi nedívám."
Muž potřásl hlavou a řekl jen:
"Aha. Tak pak je mně všechno jasné."
I já jsem měl v celé věci jasno a tak jsem už jen podotkl:
"Ale já jsem přece o těch negrech neřekl nic špatného. Naopak, pochválil jsem je, jak skvěle běží!"
"To je úplně jedno. Už to, že jste je tak nazval, je rasismus a urážka!"
Zkusil jsem to tedy jinak:
"Dobře, tak dejme tomu, že bych řekl, že ti Afroameričani jsou určitě nadopovaní, protože tak rychle běžet není normální. To by bylo v pořádku?"
Muž mlčel a přemýšlel. Viděl jsem, že jsem ho dostal do úzkých a začalo mně ho být líto. V duchu jsem se peskoval za to, že si hraji jako kočka s myší s člověkem, kterému prostě příroda nedala do vínku inteligenci. Jinak to ale může být dobrý, poctivý chlap, který...
Uslyšel jsem skřípění brzd, vedle nás zastavilo auto. Řidič se vyklonil a zavolal:
"Pane místopředsedo vlády, přijel jsem pro vás!"
Muž na nic nečekal, ani se nerozloučil, sedl si na zadní sedadlo a auto odjelo.
Podíval jsem se z mostu na plynoucí Vltavu a pomyslel si, že místopředseda vlády ještě není tak hrozné. Jiní se považují za Napoleona...


23 názorů

Lakrov
28. 03. 2019
Dát tip

 Od začátku mám dojem, že tahle povídka už tu někdy byla. Své hodnocení jejího  minulého zveřejnění si nepamatuji. Teď mi připadá, že napsaná je dobře,  prostupně (jiné než "prostupné" texty nedokážu dočíst) a že mě místy  něčím štve, ale to byl asi autorův záměr pro dokreslení napětí mezi těmi  dvěma diskutéry. Závěr mě pobavil.  Tip.  


Kytiii
16. 02. 2019
Dát tip
Doufala jsem, že ho nakonec argumentama ubije a zahambí... no tak snad jindy...

K3
15. 02. 2019
Dát tip

Označení negr je samozřejmě urážlivé, i když značí nevinně, černý. Záleží ale hlavně jak se to vysloví. Ti černí, může znít stejně urážlivě...


K3
15. 02. 2019
Dát tip

Upřimně řečeno, moc se mi nelíbí styl psaní. Ani obsah povídky mě nijak nezaujal. Dlouho a zbytečně je to natahované, vzhledem k obsažnosti.


Gora
14. 02. 2019
Dát tip

Neustálé opakování onoho slova a nesmyslná argumentace vypravěče je pro mne spíš otravné /až bolestné/. Postavit povídku jen na diskusi o významu jednoho slova tak, aby byla dobrá, by asi možné bylo, ale tahle mi nepřipadá zajímavě nebo vytříbeně napsaná. Pointa mi přišla zvláštní... hňup nepochopil, že je hňup:-)

Gramatické chyby nevidím, odstavce by se hodily.

 


A kdyby tam bylo místo "negr" použito slovo "černý" vyznělo by to stejně urážlivě? Nebo bychom si měli představit jinou skupinu lidí? My přece jsme "bílí" a neurážíme se kvůli tomu.

To, že lidi nazveme podle barvy pleti, by nemělo být považováno za hanobení rasy. Tedy pokud to nemyslíme my sami jako urážku.


ysslandia
13. 02. 2019
Dát tip

Nikdy som netvrdila, že ide o výborný text, ktorému by som dala tip.neviem, no  na ten status "sr...."- ak by som to brala ako taký ofajč hodený len tak do pľacu, budiš-- ale na druhej strane by mi to prišlo veľmi priame,až také príliš jednoduché- takže skôr to beriem ako také premyslené "nastajlovanie " najmä ak je to už tu druhý krát.tak buď sme autora nepochopili už vtedy., alebo čakal oveľa väčšiu odozvu na danú tému.

-uvidíme, čo bude dalej. -a / ž.rod /


ysslandia
13. 02. 2019
Dát tip

Nemala som v prvotnom komentári napísane, že by ma to pobavilo. Tak mi zasa nepodkladaj slová, ktoré som nenapísala.

Hovorím, že mňa bavil ten paradox / ale bavil v zmysle zaujal- nie bavil akože ou aaa dance /  skresleného vnímania a úsudku, postoja. nebrala som text ako propagandu, ale ako kritiku toho, čo sa okolo deje.

nemyslím, že by autor mal taký ľahký zámer a cieľ- hrdo poukázať na fakt, -som rasista- vôbec. O to viac to adi chcelo prehrabať a pouvažovať.  Asi takto.


ysslandia
13. 02. 2019
Dát tip

Hovořit s lidmi, trpícími nějakou utkvělou představou či fixní ideou, je složité. Nemáte de facto sebemenší šanci je nějak přesvědčit o jejich omylu, naopak - oni cítí potřebu přesvědčit vás

Mńa v tomto texte bavil asi práve preto ten "psychologický " moment. ľudovo povedané :,, blázon si myslí, je presvedčený o tom, že je normálny, a blázni sme my ".- a presvedč ho ! / a je úplne jedno, či je to téma o rasizme /

Toto bola podobná poloha. Autor sa dúfam náročky nastajloval do pozície " normálneho človeka", ktorý nevidí v slove negr žiadnu urážku, bežne ho používa, / reflexia na spoloč.javy / nemá voči tomu morálne zábrany, nie je za tieto výrazy nijako sankciovaný.. - sveta žiť.- - pointa s autom sa mi páčila najmä preto, ako sa vtedy ten "normálny " človek mohol fajn cítiť- opáť beztrestne, žoviálne, s vedomím -skvelý štát, kde je onen pán "blbec  / najmä kvoli tomu, čomu všetko náš zdravý jedinec narozprával.Uhol pohľadu.- -


ysslandia
13. 02. 2019
Dát tip

Dobre, tak inak. 

je slovo neger urážka? alebo je to iba slovo "čierny ? " čo sa tak trocha zamyslieť - kam smeroval celý rozhovor -

Prostě - úplně nelogické, krátké spojení, v tomto případě pouhé slovo "negr" vyvolalo zcela neadekvátní asociaci "rasismus"!

nenastajloval sa autor do polohy "normálneho " človeka aby vyzdvihol práve tú šialenosť vnímania ?

 


ysslandia
13. 02. 2019
Dát tip

Zdenda- nechápem, prečo svoje otázky neadresuješ na autora ?  Prečo sa neopýtaš čo je rovno vizuálna úprava ? Ak ti unikla pointa, tak sa bud skús opýtať ľudí čo to tipovali, alebo si to ešte pár krát prečítaj. Napoleon to nebude. 


ysslandia
13. 02. 2019
Dát tip

Na avi-To bola sonda do hlbín-auto bolo najrychlejsie


ysslandia
13. 02. 2019
Dát tip

Pointa bola naozaj výborná. Text je napísaný celkom zručne,možno by padla vhod aj istá vizuálna úprava-odseky napr.

Niekedy som však mala dojem / úplne laicky /, že mi tam vadili tie dopovedné vety-

Zarazilo mě, jak zkratovitě psychika takovýchto vyšinutých lidí funguje. Prostě - úplně nelogické, krátké spojení, v tomto případě pouhé slovo "negr" vyvolalo zcela neadekvátní asociaci "rasismus"!

/ tá druhá veta mi už prišla taká "po lopate "- nakoľko výpovedne silnejšia bola prvá veta a de facto nejako sekundárne už označovala ten problém/ Text som čítala doobeda, tak netuším, či týchto dopovedačiek tam bolo viac, alebi mi utkvela iba táto.

Kompozične veľmi dobre, téma takisto, celkom slušná práca.


Andělka1
13. 02. 2019
Dát tip

Ach jo, A vážně dobrá pointa...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru