Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

sendvič

Výběr: a2a2a
16. 02. 2019
15
19
1420
Autor
atkij

 

 

 

svět je variabilní výtvor uprostřed mysli

ucelený v momentálním tvaru

 

dlouhodobě vlastním třípatrový sendvič

a jojo s funkcí výtahu

zaháknuté na něčím prostředníku

nahoru dolů

po věkové vertikále

s gyroskopickou setrvačností

 

pouze nohy jsou naučené předvídat

pevný schod 

když plavu v náplni mezigeneračních potřeb

tříbím styl empatie a dechu

/bez bližší specifikace pater/

 

 

na sendviči je úžasná jeho schopnost

transformace s redukcí vrstev

jež z poloviny příležitostně tvořím

já dole on nahoře

já na hoře

s vystřeleným prostředníkem k orgasmickým hlasivkám

… a svět je hračkou uprostřed mysli

ucelený v momentálním tvaru

 

 

 

 


19 názorů

atkij
02. 03. 2019
Dát tip
Děkuju:)

Dagmaram
28. 02. 2019
Dát tip
Zajímavé

Silene
25. 02. 2019
Dát tip

Jevilo se mi :). 


atkij
24. 02. 2019
Dát tip
Silene, s yss jsme už prodiskutily v zákulisí. Tady to vypadalo na utnutou linku, to nee:). Ubrala jsem minimálně, v místech, kde mě naťukla yss i a2a2a, ale jen tak, aby se významově neovlivnilo nejpodstatnější. dadadik, díky moc:)

dadadik
24. 02. 2019
Dát tip

Ano známe :)


Silene
22. 02. 2019
Dát tip

(Mě se neptáš, atkijko, ale jelikož jsem zašla, abych ti vypotila krátkou odpověď - snad:)), čtu si před ní text znovu, cože jsem si tenkrát našla a co bych si ještě zkusila najít lépe, říkám si... je to nějaký jiný, preciznější?, kratší?, co mi to tu minule v mém věčném mentálním kómatu připadlo možná trochu takové..., že pak druzí definovali... 

Asi to prospělo, ale nechám na yss, neb jsem se jen chtěla přijít mírně pousmát se slovy: "A já děkuji, že to s mými evokacemi vydržíš! Silenovská hlava, to je materiál.")


atkij
20. 02. 2019
Dát tip

Trocha redukce, yss, co myslíš?


ysslandia
20. 02. 2019
Dát tip

Kedykolvek.maj pekný den


atkij
20. 02. 2019
Dát tip
Kočkodánku, já Tě tak ráda čtu. Slunce nového dne:) Danny, Yanne:))díky. Nami99, přiznávám se bez mučení:) děkuju. Silene, mně se skoro protáčí panenky, však obdivným údivem, co vše se u Tebe zrodí za evokace. Tento virtuálni sendvič naštěstí upatlává jenom moje ruce. Tobě s radostí podávám vlhčený ubrousek. Díky moc:) yss, možná někdy v budoucnu využiju tvých editorských služeb. Vnímáš často velmi dobře silné a slabší stránky textu. A skvěle. A jsem ráda, že jsem u Tebe nepohořela v tom smyslu, že "něco" výrazně chybí, ale přebývá. Ve vázaném se držím na uzdě, tam to jinak ani nejde. A ve volném se příliš rozjíždím. Zacyklím se do obrazu a vrstvím. Další, vnější oči jsou občas nutné. Navazuju i na a2a2a, který také doporučil v určitém místě ubrat. Tímto, Ti, Jiří, velmi děkuji i za výběrové povzbuzení a pěkné zhodnocení. Motivuje. Ještě jednou všem díky.

atkij
19. 02. 2019
Dát tip
Všem vám nesmírně děkuju a brzy se ještě vrátím i s delší odezvou /teď málo času na rozepsání/. Jsem ráda, že čtete a vracíte se. Pěkný večer.

Parádne 8-)))

Yan73
18. 02. 2019
Dát tip

Líbí, ahoj Y.


a2a2a
17. 02. 2019
Dát tip

To je k vzteku. Už jsem měl napsaný celý komentář, a najednou mi zmizel. Tak tedy znovu.

Pro mne dobrá báseň, tématicky obsažná a se záběrem, který zpravidla nestojí autorům za psaní, protože je tak normální, že nestojí za řeč. O to obtížnější je ho zpracovat. A to se povedlo.

Jde o emočně vyrovnaný, střízlivý text, kde si autorka mírně stěžuje, jinak by to ani nebylo věrohodné, ale současně s lehkou ironií, možná i rezignace, vidí i širší souvislosti, které jí dovolují věci vnímat jako koloběh života. Takto navíc i báseň zarámovala, a právě ono rámování dává textu přesah i vnitřní oporu, báseň nepláče, jen mluví o životě. Jsou zde hezké obrazy s nohou  a schodem, jojo výtahem, vztyčeným prostředníčkem a orgasmickými hlasivkami, ten je obzvláště podařený, zde, jinak rezignované emoce, prudce vystřelují. Vůbec využití metafory s domem je pěkné. Ještě bych vyzdvihl takovou maličkost, jako je ...na hoře... a nikoliv, jak by se nabízelo ...nahoře... Zvolená varianta je silnější a nabízí větší rozhled.

Něco málo tam být nemusí, třeba ...rukou empatie a dechu..., je to trochu dopovídání, protože to z kontextu vyplývá, a pak hned následující dvojverší v závorce.

 

 


ysslandia
17. 02. 2019
Dát tip

Bavila ma irónia a pohŕdavosť textu- prekážala mi asi presýtenosť výrazu .čo je iste na moju škodu...nakoľko,boli tam krásne výrazy,argument -obraz, bol naozaj originálny, a výpovedný-

 a svět je hračkou uprostřed mysli

ucelený v momentálním tvaru

 

oceňujem kruhový motív-autorka nás sprevádza z bodu a do bodu a svojim vnútorným opisom, reflexiou, symbolikou prezentuje svoje hodnoty, vnímanie,postoj  a nastolí ten záverečný bod A, uzavretím argumentu. 

 

prekážali mi tam už tie presýtené, preverbalizované obrazy typu-

 

po věkové vertikále

s gyroskopickou setrvačností centra děnítříbím styl rukou empatie a dechu

 

 

 osobne sami asi najviac pozdávala záverečná sloka. V tomto prípade je asi naozaj iba otázkou vkusu, či text sadne, alebo nie, kedže autorský rukopis je naozaj vypísaný .


Silene
17. 02. 2019
Dát tip

A to bude jistě nějaká obzvláště záludná fyskalní veličina.


Silene
17. 02. 2019
Dát tip

Z(a)tracenci sendvičové generace. Ještě že jsme tu v radostné, a tak si svobodně mohu zablábolit, cokoli mě zrovna napadá, nu, a mě napadá, kterak ten místy čerstvý, krajem okoralý sendvič před každým zákusem přetáčím v přidržujících rukách tak, až z něj bezmála vytřesu skrovný lístek salátu. Jojo, mně sendviče (přes všechnu jejich praktičnost) raději nesvěřovat!

Teprve když zhltnu pár soust, zasyčím na sebe mravokárně, umyla sis ruce?!

Nu... a k těm nohám, běda, jak s čerstvě předepsanými cylindrickými brýlemi pokouší zrak zkontrolovat jejich práci.

Každý článek předávané štafety ví, co má dělat, jen se raději dočista pokaždé neptat.

No... jenomže zcela bez otázek ještě žádný gyroskop nepřežil svůj horoskop. A tak... otáčím sendvičem, jako by měl na své stinné i svou slunnou stránku.

A většinou... panečku, má! (Za tímto zjištěním doporučuji s objektem subjektu zaběhnout raději na volná prostranství.)

Poutavá hračka, atkijko.

Ech, o možných významech slůvka poutavá se snad již rozepisovat nebudu. Již tak tě můj rozšírný komentář přikove k displeji celou silou přelouskání!


Nami 99
16. 02. 2019
Dát tip

Opravdu prožité.


Danny
16. 02. 2019
Dát tip
… a svět je hračkou uprostřed mysli ucelený v momentálním tvaru *

Kočkodan
16. 02. 2019
Dát tip
Jitko, mně vystřelil po přečtení nahoru palec. (nevidírající smajlík)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru