Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Po kapkách

21. 02. 2019
7
13
930
Autor
kalip

Déšť má barvu šedou a tmavě zelenou

Kapky v konečcích větví na mrak vzpomenou

Tu plnost sladkou střídá osamění

Když poprchává život, tak se mění

 

Z platanu odřeže poslední list

Přes krůpěj jen těžko nedočíst

Příběh se odvíjí za noci za dne

Kapka se zachvěje, než k zemi spadne


13 názorů

Musaši
28. 02. 2019
Dát tip

Já jsem zase řečný až moc , takže když se to zprůměruje , bude to tak akorát .


vesuvanka
27. 02. 2019
Dát tip

"Déšť má barvu šedou a tmavě zelenou" ,  "kapky v konečcích větví na mrak vzpomenou" - velmi pěkně vyjádřené, líbí se mně i závěr, že "kapka se zachvěje než k zemi spadne  " - jsi dobrá pozorovatelka přírody :-))) TIP


kalip
26. 02. 2019
Dát tip

Musaši,

moc díky za pomoc i tipy. Opravdu se tu ještě neorientuju a omlouvám se, jestli moje poznámka o "testování" zněla moc nabubřele, rozhodně si ráda nechám poradit. Jdu se mrknout na Tvoje básně. A třeba si i popovídáme. Nejsem ale moc řečná.


Musaši
25. 02. 2019
Dát tip

kalip ,

nepřišlo mi tvoje avízo . Jsi tu ale nová a tak možná ani nevíš , jak se posilají avíza .

V tabulce Avíza po napsání komentu zamodřit jméno nicku , kterému chceš av poslat , stisknout Ctrl a a odeslat .

Pokud bys měla zájem popovídat si o vázaných verších , tak se podívej na ty moje .Jestli ti bude stačit moje úroveň , vždy si s tebou rád popovídám a jsem zvědavý na ty nové vázané verše , které slibuješ . S jejich publikací na " Hlavním seznamu děl " ale počkej až na březen . Je 25.2 . a tak by byly na panelu už jen necelé čtyři dny a to by byla krátká doba . Co máš nejlepšího dávej raději začátkem měsíce . Přečte si to nejvíc lidí .


kalip
23. 02. 2019
Dát tip

ysslandia: díky moc! Přesto ale, i když postupuju podle instrukcí, najdu jen moje-díla ... upravit/smazat se mi nikde nezobrazí. Asi to bude tím, že verze stránek není optimalizovaná pro starý Android. Budu asi muset počkat pár měsíců, než se vrátím do Čech, a zajít to vyřešit někam do knihovny.


ysslandia
22. 02. 2019
Dát tip

omylom som klikla miesto  na tip- to je na vysvetlenie- prepáč


ysslandia
22. 02. 2019
Dát tip

kliknúť hore na lištu MOJA- podkolonka-DIELA

 

tam máš upraviť smazať


kalip
22. 02. 2019
Dát tip

Musaši,

i Tobě děkuji za čas, který jsi mi věnoval. Jsem tu nová, ještě jsem se úplně nezorientovala. Jak si můžu překlep opravit? Nevidím tu nikde možnost editace publikovaného textu. Asi špatně hledám.

A k formě: neboj, nevzdávám to. Ale hlavně, musím se k něčemu přiznat: trochu jsem testovala místní fórum a úmyslně jsem sem jako první vložila básničku, o které jsem věděla, že má své mouchy. No, spíš masařky. (Doufám, že mám i lepší texty.) Jsem totiž lehce otrávená z jiných litwebů, jejichž kritika se omezuje na líbí-nelíbí a nenutí člověka přemýšlet, natož provokovat ho ke změně k lepšímu.

Takže mám velikou radost, že tady je to jinak a těším se na inspirativní spolupráci! Díky za nabídku pomoci. Třeba ji v budoucnu ráda využiju, tuhle náladovku si ale opravdu příliš necením, prostě nedávno celý den pršelo. :-)

Přeju fajnden!


Musaši
22. 02. 2019
Dát tip

kalip ,

při čtení básní se zaměřuji hlavně na jejich obsah , ale sleduji také formu , to jak báseň zní a jakou vyvolává náladu . Tvoje básnička se podle mého názoru hlavně pokouší vyvolat jistou náladu a to se mi líbí .Co se ale formy týče , nedodržuješ ani počty slabik a o nějakém dodržování rytmu nelze vůbec hovořit . A pokud chceš psát vázaným veršem , musíš se naučit používat vázaný verš správným způsobem , něco o něm nastudovat , případně si i přečíst verše některých místních autorů .

Ten překlep si oprav . Když od samého počátku budeš všechno vzdávat a ohrazovat se : " Není to velká poezie " , tak se nikdy nezlepšíš . Když už jsi tady , zlepšovat se můžeš . Co se vázaného verše týče , rád ti pomůžu , pokud bys o to projevila zájem . 


kalip
21. 02. 2019
Dát tip

Díky za obě kritiky! S odvíjí je samozřejmě překlep a moje nepozornost při čtení. Se všemi postřehy souhlasím. Není to velká poezie. Ten den prostě od rána do večera pršelo.


ysslandia
21. 02. 2019
Dát tip

mám problém so všetkými odtieňmi češtiny- ale príbeh s odvíji.... je preklep ? / se odvíji? /

Takto, aj napriek kostrbatosti prvej sloky, mi jej obsažnosť príde lepšia, ako obsažnosť druhej sloky. čo sa týka spracovania, nedá sa ti uprieť poetické videnie, reflexia, ale tá myšlienka, zachytenie celej filozofie, existencie, okamžiku, pominutia atd s prírodným kontextom- sa nepodarilo adekvátne pretaviť.

osobne nejako kvapky mi už prídu dosť používané, máš ich tam dvakrát- možno je niekedy dobre ten tradičný výraz nahradiť nejakým synonymom, originálnym obrazom, novou metaforom, rýmy ti už spomínala Gora, tam plne súhlasím.

takže ako celok, ešte nedotiahnuté na mňa. Prajem lepších,prípadne vnímavejších  čitateľov.


Gora
21. 02. 2019
Dát tip

Přírodní, s filosofickým podtextem:-)

Pěkné: Když poprchává život, tak se mění

Hezká nálada, trochu mne ruší odlišné počty slabik v jednotlivých verších. S tipem kvůli rytmu váhám. I rýmy samotné nejsou nijak objevné... i tak jsem ráda četla.

........

Příběh s odvíjí - se

 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru