Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Naléhavý akt

24. 02. 2019
10
14
841
Autor
Movsar

Naléhavý akt

Tlustá Japonka. Koulí se Prahou s ajfonem v ruce pro snazší orientaci. A tělem sytí obzor ta hromná Japanice. A v úzkých uličkách je jak slovo do pranice. Její kluk Yuko zůstal na hotelovém pokoji hrát digitální hru. Ona se k večeru vrátí a dá mu pít, protože on na to při hře zapomíná. Pak mu na ajfonu ukáže fotky a videa, co všechno snědla a viděla. A pak mu udělá japonské pomyšlení: nahá se zabalí do velikého rýžového listu a dole pokape citronem;  na  to vyzve Yuka k sepsání haiku a naléhavému aktu. Ten má vůli samuraje, a tak mu nebude činit potíže podstoupit ani tento nepříjemný rituál; přesto se ani on nevyhne zklidňujícímu hltu pálenky. A ráno u snídaně si zas budou cizí.


Karamelka od spojenců

V Podolí zas z řeky vytahují nevybuchlou pumu ze světové války. Bonbón s trinitrotoluenovou náplní, pro plankton a pro vodníka od spojenců milý dárek. Tenkrát zjara se nepředali, pro Prahu měli jen pár těchle karamelek..


Dřevěnci orloje

Štráduje si to obchodní galerií jen v nepatrném odění, polotučná manekýna. Nosem a hrudí vzhůru. Muži se otáčejí jak dřevěnci orloje. A kolemjdoucí heideggerián ve snaze o hlubší zachycení věci poznamenává: "V tom pohybu vystupují její dvě jsoucna podstatně ve světě jako ve vůči člověku otevřeném poli jejich individuace i bytostného společenství." Snaha je to marná, i on cepení jak úd.


Páteční dumka

Prahu vzaly mráčky krapáčky, čas k dumce. A budou dumat všichni: v kancelářích, jestli si teď dát kafe a pasiáns pak, nebo naopak. Za pokladnami hypermarketů o smyslu spotřeby a přelidnění světa. V celách předběžného zadržení o tom, jak asi vaří na Pankráci a jak tohle vysvětlí doma. A taky pod peřinami, jestli vůbec do toho počasí vstávat..


Orientálská

Opletalovu měli by přejmenovat na Orientálskou. Dva rusí Židé hrubého zjevu hádají se nad halířem. Sicilián vaří kávu, krájí šunku prostituto a loví holky jak sardinky. Paštúni hnětou placky a kus dál ty své zas Kurdové. Pod hotelem se vítá skupina Kalmyků, ošlehaní sluncem a vichry stepí. Černohorští junáci nabízejí zlato a ti kosovští heroin. Arabové jen tak špacírují sem a tam, nedělají nic; vždyť na světě jsou jen jednou.


14 názorů

Movsar
28. 02. 2019
Dát tip

tak to bych se snad osmělil. a jako abstinent bych mohl sehrát roli exota nadvakrát.


Movsar
27. 02. 2019
Dát tip

no to je bezva nápad, rebeko. a co by se ode mě čekalo? mám totiž úplný hudební hluch.. ale textyjsou open source, když z nich budou punkové legrace v lucerně, jen dobře!


Yan73
26. 02. 2019
Dát tip

Líbí, ahoj Y.


Musaši
25. 02. 2019
Dát tip

Škoda , že se nejmenuji Yuko , ale Musaši . Tip .


Lerak12
24. 02. 2019
Dát tip

Rád jsem opět přečetl.


Movsar
24. 02. 2019
Dát tip

Děkuju, K3, potkávám je stále a myslím, že jejich sklony k podivnosti je tady málo reflektovaná. V globalizovaném světě je to malý zázrak, že si stále žijí svůj život, do velké míry velmi odlišný od toho euroamerického, po kterém pošilhávají, ale nikdy je neopanoval zcela ve všech oblastech.-


K3
24. 02. 2019
Dát tip

Tohle se ti, myslím, celé mimořádně povedlo. Tedy nevím, kam na ty japonce chodíš?


Movsar
24. 02. 2019
Dát tip

děkuju, jste pozorné čtenářky, nebyl to úmysl, ale prostá nedbalost.. nějak se mi připletly k novým textům... už je nechám, podobně jako měli nechat bombu řece.


ysslandia
24. 02. 2019
Dát tip

v karamelke zdieľam obdobné pocity ako atkij- ale zdá sa mi že sú tam menšie úpravy ?


atkij
24. 02. 2019
Dát tip
Buď Ti čtu myšlenky, nebo si Karamelku pamatuju od dřív:) Dřevěnci orloje a hlubokomyslná definice - překvapivé, vtipné:)

Gora
24. 02. 2019
Dát tip

Vždy dobře naladíš... a poslední senzační...chci být Arab:-)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru