Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

spáleniště

26. 02. 2019
12
10
769
Autor
liška_

zapářené okno

v skrumáži špíny hledám mapy tvého mozku

v prosvitu není 

osvícení

v šálku luštím leda ptáčky

zahnědlé červenky

známé posly 

zánětu srdce

i tak se dá říct 

vzplanutí bez odpovědi

 

>>>>

 

mnou nezatopíš

ikdyby borovicové lesy špatně hořely

a smutně extaticky voněly kouřem

jako ty včera 

a já si hrála na Berniniho Terezičku

nebudu další spáleniště

provoním se k ránu

rozemnuté jehličí a sosny jsou při mně

kdo při tobě?

dnes

zítra

kdo kdy vůbec byl při nás

kdo kdy vůbec byl pořádně v nás

 


10 názorů

Musaši
02. 03. 2019
Dát tip

Tak ty to studuješ ?  Ó , konečně jsem tady našel jednu spřízněnou duši . A co vlastně studuješ ? Dějiny náboženství nebo kunsthistorii ?


liška_
01. 03. 2019
Dát tip

nascheanou máš ji tam mít.

 

jmusaši - v tomdle případě jde pouze o zdrobnělinu. vím, že v tomto případě Bernini vysochal Terezii z Avily a ne T. z Lisieux, které se říká Terezička tak nějak oficiálně. nicméně dík za připomínku nedošlo mi, že by to mohlo být matoucí. a třeba by tě ještě další písmáci překvapili. jinak ono když to studuješ tak ti to tam naskakuje samo :)


Musaši
01. 03. 2019
Dát tip

Sice jsem nikdy nenapsal žádnou báseň o Berniniho "svaté terezičce"     ( Ale pozor Tereza a Terezička jsou dvě zcela rozdílné katolické světice . Sochu Terezičky Bernini nikdy vysochat nemohl , protože žila ve zcela jiné době . Vytvořil pouze Vidění Svaté Terezie .) , jen jsem tady publikoval báseň o Ludovice Albertoni , ale fascinuje mě , že se tady na Písmáku vůbec najde nick , který má ponětí o Berninihoho Sv. Tereze .I když tvůj styl rozhodně není moje parketa , tak za znalosti z kunsthistorie si můj tip určitě zasloužíš .


nascheanou
01. 03. 2019
Dát tip

líbí se mi to "hoření borovicovejch lesů". jinak je to teď na mou náladu až příliš lyrický, čekám od tebe něco vostřejšího) 


liška_
26. 02. 2019
Dát tip

díky ysslandia za zevrupný rozbor. souhlasim, že zájmen je tam až dost. co se týče ikdyby - správně je to rozděleně, ale scuknoutí je záměr. občas to takhle v textech dělám - novatvary, složeniny, rozloženiny atd.


ysslandia
26. 02. 2019
Dát tip

Mám ešte otázku...ikdyby sa pise v češtine spolu? 


dadadik
26. 02. 2019
Dát tip

*


ysslandia
26. 02. 2019
Dát tip

 * oprava, bez motivačne,- 


ysslandia
26. 02. 2019
Dát tip

motivačne T.


ysslandia
26. 02. 2019
Dát tip

Veľmi príjemný textík, citovo podfarbený ženskou lyrikou a melanchóliou,ktorým autorka reflektuje znaky svojho prežívania, cítenia. Celý text disponuje nádychom poetiky, je vystavený a spracovaný tak, že spĺňa estetickú a umeleckú hodnotu. V úvodnej sloke autorka prezentuje opisnú situáciu, spúšťač vnútorneho stavu, ktorým vzápä tí identifikuje istý bifurkačný bod- zlomené, zapálené srdce-ktorého motív sa vlastne prelína celým textom. Obzvlášť sa mi páčilo vygradovanie tohto bodu pomocou obrazu-známé posly zánětu srdce

i tak se dá říct  vzplanutí bez odpovědi- / sugestívne,pekné, silné..

tento obraz v druhej časti začína veľmi podareným a pekným vyjadrením-mnou nezatopíš- náznak odporu, nesúhlasu, vnútorného výsledku konfrontácie- /kde nachádzame konotácie vyjadrenia bolesti skrz prírodné motívy- sosny,borovice, i, odkaz na sochu extáza sv.terezy-ako symbol slasti, bolesti, extazy /a zároveň aj odmietnutie toho všetkého-opäť s použitím prír.motívu, sosny, ihličie- ale už v istom obrate-odmietnutí, / sprostr.metonymia- ochrana,ochrancovia, kompenzácia/- čím sa dostávame až k úplne takej meditácii , zamysleniu, poznaniu,cez subje

v druhej sloke však zasa nachadzáme aj istú predimenzovanosť zámien, -mnou, ty, ja,tvou, pri mne.pri tebe, pri nás.- v nás.-v spojení s ďalšíme malými slovami / jsou, kdy---/, ktoré by bolo možné  v budúcnosti i iných textoch vhodné redukovať, najmä možno iným spôsobom "výstavby ".- 

textu sa však aj naprkiek možno menším nedostatkom v druhej sloke nedá uprieť celkovo poetické krásno a príjemnú atmosféru. Nábehy sú výborné, už iba dopilovať, dobrusovať, hľadať,,,


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru