Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Toužení zbloudilého varhaníka

27. 02. 2019
1
5
588
Autor
lapezka

 

Byla zima a mráz. Na nebi zářily hvězdy. Sníh křupal pod nohama

a já doufal, že příjdeš. Že mi odpustíš.

Přehrávám si mé uklouznutí stále dokola. Chtěl jsem být zadobře s mladou vdovou. Je to vážená osoba a statkářka. Ona mi dává práci v lese.

Vybavuji si přesně ten deštivý den, kdy jsem si krátil cestu domů přes skalní město. Statkářka nechala zastavit svůj kočár a nabídla mi svezení. Uctivě jsem jí pozdravil a poděkoval. Ovanula mě její zvláštní vůně. Říká se o ní, že ráda peče, že by to byla vůně vanilky? Odmítl jsem k ní nastoupit. Byl jsem promočený a zablácený, ale ona se na mě tak záhadně dívala a prosila... Co se dělo dál na to si netroufám vzpomínat.

Jsem zbabělec a slaboch. Modlím se každý den, abych tě potkal. Do svítání jsem ti nekonečně psal, ale s prvními ranními paprsky, jsem listy hodil do ohně.

Má lásko... Slova jsou zbytečná... Nechám za sebe promlouvat hudbu. Vím jak si milovala, když jsem se dotknul kláves varhan a čisté tony se rozezněly po kostele a ty jsi se celá rozechvěla.

Věděla jsi, že při mši hraji pro tebe, skládám pro tebe. Jsi celý můj svět. Má jediná inspirace. Tak rád bych k tvé chaloupce přistavil kočár s vraníky, aby ses nemusela trmácet v závějích, ale bojím se, že se pořád zlobíš a na půlnoční mši zavítáš do sousední vesnice.

Pokorně čekám na kůru. Vyhlížím, že se objevíš ve svém dlouhém purpurovém kabátu a v ruce budeš mít modlitební knížku, kterou jsem ti daroval a já si budu připadat jako král. Slibuji před Bohem, že už nikdy nepodlehnu pokušení.

 

 


5 názorů

K3
27. 02. 2019
Dát tip

Je to jen část něčeho, navíc sladkobol v duchu červené knihovny. Tomu nefandím.


ysslandia
27. 02. 2019
Dát tip

No hej ...Zdenda tu romantiku vychytal,


Gora
27. 02. 2019
Dát tip

Tady se žádá hlubší kritika, lapezko, ale ono není příliš o čem psát...Než tahle pseudoromantika se mi už víc zamlouvaly tvé povídky psané "dětským pohledem"... tohle je jako z deníčku prvorepublikové dívenky, promiň...

...............

čisté tony se rozezněli po kostele a ty si se  - rozezněly a ty jsi se...

a spousta nevhodně umístěné interpunkce... třeba na slově tóny ti chybí ó


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru