Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

a co dál

Výběr: dark matters, a2a2a, Gora
04. 03. 2019
20
20
1673
Autor
dadadik

 

 

 

 

takový

fakt předjarní

  opravdu cítím

    to

 

ten nafukovací kabát už na sebe asi nevezmu

tuhletu sezónu

 

a co dál čeká

  v cestách kolem řeky

    v tramvajích a busech

 

a co máma

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


20 názorů

dadadik
12. 01. 2021
Dát tip

díky....

jenom že - moje máma se dožila 98 let

už rok a čtvrt tu není......


a2a2a
08. 01. 2021
Dát tip

Vrátil jsem se pod tuto báseň, abych poděkoval za tvou návštěvu u mých "Jak blízcí." Není mnoho básní, které si vybavím se jmény Písmáckých autorů, ale jak jsem tě viděl u sebe, okamžitě mi naskočil tvůj kabát s maminkou na samém počátku.

MAMINCE

Večer chystáš léky na další den,

ráno zaděláš těsto, na cestu přibalíš

pár zavaženin.

 

Když odjíždím,

díváš se z okna.


dadadik
05. 03. 2019
Dát tip

Ohledně maminky se tady ta debata s Adrianou Bártovou týkala nikoliv v textu, ale tady v komentech té mé poznámky, ale to asi pochopils... jinak, text, básnička vznikla jedním dechem.. jen tak jsem si zauvažovala u počítače.. a dík za tvoje vidění :)


a2a2a
05. 03. 2019
Dát tip

ohledně maminky jsi to napsala DOKONALE. Chraň tě Pánbůh něco rozvíjet.  Proč  ta básnička působí tak silně? Protože je v první polovině poklidná, obyčejný život ve vlastní zahrádce a ještě tak žensky  civilně popsán, pak nadhodíš cesty a řeky, jako bys řekla, no  on ten život přece má i jiné dimenze, hned na to si uvědomíš, že ty nejsi královna, abys vydávala světu poselství, a tlumíš vše tramvajemi a busy, těmi místy, kde jsme si všichni jaksi blízcí, protože rovnější a pak najednou, nečekaně, vystřelí starost ...a co máma, a všechno je vzhůru nohama. Kdybys napsala jen ..a co máma... už to samotné je báseň.


dadadik
05. 03. 2019
Dát tip

dík,.. ohledně té maminky jsem to napsala blbě, možná bych to mohla víc rozvinout, ale do toho nejdu,,, :)


chtěla jsem napsat něco jiného a do očí mi padnul poslední koment, že je pro tebe maminka velice podstatná v tvé současnosti

dovolím si dodat, že maminka je podstatná celý život

krásně jednoduché, pocity převedené do slov, to umí básníci, je to jako pohlazení,

ani já už ten kabát neoblíknu, dala jsem ho do jiné skříně

T*, do výběru zařadili jiní, já se přidávám


Zbora
04. 03. 2019
Dát tip

*


dadadik
04. 03. 2019
Dát tip

Však jà jsem to nemyslela nikterak vážně.. a je dobře, když se autoři neopomíjejí, obecně.. a vím, že je to moře času, který třeba ty tady tomu věnuješ, dík


a2a2a
04. 03. 2019
Dát tip

ano, může to tak působit, ale proč nepodpořit báseň, když tady máme Zlatý výběr a tomu nesvědčí stojaté vody. To za prvé.  Pokud jde o mně, chtěl jsem udělit výběr od počátku, podobnou báseň jsem ocenil nedávvno od autorky qíčaly. Navíc považuji za správné, zvláště když je naděje na shodu vícera redaktorů, dostat do Zlatého výběru i autory, kteří v něm běžně doma nejsou, a když náhodou vyskočí ze své ulity, pak co. Nechat být? Takže, i když někdy váhám, a to málo kdy, pak je lépe být přejícný než naopak. A za pitomosti tady Zlatý výběr nebývá.


dadadik
04. 03. 2019
Dát tip

trochu mám strach, že domino efekt se nevyhýbá ani redaktorům a kritikům... :) dík


dadadik
04. 03. 2019
Dát tip

:)... maminka je velice podstatná v mé současnosti.. dík


Gora
04. 03. 2019
Dát tip

Zlatá mamka - Zlatý výběr:-)


a2a2a
04. 03. 2019
Dát tip

Pro tvou maminku výběr


dadadik
04. 03. 2019
Dát tip

tak to jsi mě potěšila.. a dík :)


Príjemný text, sugestívna momentka. Zľahka nahodené a úplne to stačí na komplexný text&plnohodnotný zážitok.

To s tým kabátom je krásne všedné. Rozvíja sa to ďalej zamyslením/poukázaním - "a co dál čeká..." "...v tramvajích a busech..." A co máma - to je, myslím vec, s ktorou má každý vlastné asociácie a každý si doplní výsledný dojem básne podľa vlastných okolností, resp. na každého to asi zapôsobí inak. Pekne to prehlbuje, ukotvuje text. A pritom tak jednoducho, jemne. 

Toto je super príklad básne, ktorej prostriedky sú úsporné a majú maximálny efekt. žiadne vzletné frázy. vyšperkované metafory. tlačenie na pílu. ľahkosť, jednoduchosť, sugestívnosť, presah. a totálne cítim to predjarie. 


dadadik
04. 03. 2019
Dát tip

děkuju všem...

 

a2a2a - v cestách je záměr :)

no snadné, jde o to vybrat z toho, čeho je v člověku dost a dost a hlavně chtít to udělat :)


Gora
04. 03. 2019
Dát tip

Pěkná mini. Představa - co /nás/ asi čeká a máma...nej.


a2a2a
04. 03. 2019
Dát tip

opravdu sympatické, možná pro tebe i hodně snadné, protože jsi jen  opsala bezprostřední náladu i se srdíčkem, které tam vklouzlo, aniž bys na něj volala. Tip za pozorné opisování, za lehkost, za maminku. Snad jen překlep v - na\ cestách.


Musaši
04. 03. 2019
Dát tip

V tramvajích a busech i na cestách kolem řeky nás toho čeká víc a víc . Taky to pozoruju . Stačí se podívat na tramvajový ostrůvek . Vyměnila se nejen garderóba , ale jiné jsou i tváře lidí . Tip .


ysslandia
04. 03. 2019
Dát tip

Dnes si "zabrala ". Celkom príjemne som prekvapená, je to premyslenejšie, aj ked to vyzerá ako čiastočné sebaspytovanie, vnútorné otázky v postavení s kontrastom prírody- niečo pučí, rastie- niečo je práve v opačnom chode- /  kontrast príroda- mama /  pekné spracovanie vnútorného pocitu. Jednoznačne asi to zatial naj čo som od teba z tých posledných čítala, páči sa mi celkovo tá ľahkosť, akou to prezentuješ, akoby len tak ledabolo, na povrchu a tak pekne sa pritom odkrývaš... Chválim,chválim


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru